Тест за демокрацията в Латинска Америка

Още гняв или още прагматизъм

Чрез недоволство към прогрес    ©  Reuters
Латиноамериканците искат повече разходи за здравеопазване и обществени услуги.

Голямото притеснение за латиноамериканците през 2022 г. ще бъде да не се върнат обратно към "старата нормалност", докато пандемията отстъпва. Това включва икономическа стагнация, социално недоволство и дискредитиране на демократичната политика. Подсилени от пандемията, тези злини доведоха до обществено недоволство в няколко страни през 2021 г., което частично бе смекчено от извънредната помощ и фискалните и валутните стимули. В резултат през 2021 г. регионът възстанови голяма част от икономическата производителност, която загуби през 2020 г. През 2022 г. възстановяването ще се забави - покачване на инфлацията кара централните банки да вдигат лихвените равнища, докато много правителства са изчерпали своята ограничена фискална огнева мощ. Резултатът е, че ще бъде късмет, ако латиноамериканската икономика като цяло отбележи ръст над 3% през 2022 г.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.