Африка: Там, където назряват неприятности

Година на войни, граждански войни и преврати

От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка
От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка
От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка    ©  Shutterstock
От 15-те най-уязвими страни в света 11 се намират в Субсахарска Африка    ©  Shutterstock

В средата на 80-те години на миналия век млад активист, осигуряващ помощи за пострадали райони, натрупа опит, докато опитваше да преговаря между воюващите страни в Етиопия за допускането на камиони с храна, които да пресекат фронтовата линия и да облекчат страданието в първия предаван по телевизията глад в света. Трагедията до голяма степен бе причинена от правителството - марксистка диктатура, която принуди селяните да сформират колективни ферми, в които те гладуваха, и спря доставките на храна за районите под контрола на бунтовниците. Това доведе до смъртта на 400 000 - 700 000 души.

Повече от 35 години по-късно младият активист е западен дипломат ветеран, който отново опитва да преговаря с етиопското правителство да позволи хранителни доставки да пресекат фронтовата линия в гражданската война, за да се избегне нов глад, засягащ над 1 млн. души. "Това рамкира моята кариера", казва той с очевидна болка в гласа. Бързият срив на Етиопия от една от най-бързо развиващите се държави в Африка до страна, разкъсвана от гражданска война, ще доминира взаимодействието на Запада с региона.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.