Продуктивно уединение

Пандемията се оказа благодатна за артистичната креативност, както ще покажат изложбите в идващата година

Водещата светлина на изкуството в Оман
Водещата светлина на изкуството в Оман
Водещата светлина на изкуството в Оман    ©  Hassan Meer/Image courtesy of the National Pavilion of the Sultanate of Oman
Водещата светлина на изкуството в Оман    ©  Hassan Meer/Image courtesy of the National Pavilion of the Sultanate of Oman

В средата на 2020 г. Уилям Кентридж, световно признат скулптор, пърформанс артист и автор на филми, хваща ковид-19. Южноафриканецът работи в Center for the Less Good Idea, пространство - инкубатор за пърформанс артисти, което той отваря през 2016 г. в центъра на Йоханесбург. Принуден да се изолира, след като той и няколко от неговите колеги танцьори и музиканти дават положителни тестове, той започва да работи в малкото артистично студио, което е построил в края на градината в семейния си дом в Хотън.

В продължение на почти четири десетилетия Кентридж пътува през цялата година, за да наглежда инсталации, представления и изложби от Ню Йорк, през Залцбург до Сидни. За него е рядкост да си бъде у дома за повече от две седмици накуп. След като неочаквано се озовава с много свободно време, Кентридж най-после е способен да се концентрира върху проект, който обмисля от години - серия от едночасови филми, озаглавена "Студиен живот", базиран на това, което той описва като естествената история на студиото, алхимията на изкуството и това, което се случва, когато артистът затвори вратата. "Човек може да мисли за студиото като за вид уголемена глава", казва той. "Вместо идеите да се мърдат с по няколко сантиметра от една част на паметта ви до активното мислене, тук имаме разходката из студиото, която има същия ефект върху комплектоването на идеите, което позволява нещо ново да се роди."


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.