Търговската атака на Китай срещу Литва разкрива безсилието на ЕС

Компании от няколко страни от съюза, зависещи от литовските вериги за доставки, са изправени пред блокади в китайските пристанища

Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.
Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.
Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.    ©  Reuters
Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.    ©  Reuters

Китай продължава икономическия си удар срещу Литва на фона на бездействието на ЕС. Тъй като Литва се стреми да задълбочи дипломатическите си връзки с Тайван през последните месеци, Пекин спря вноса на литовски стоки. Politico съобщава, че ембаргото на Китай вече засяга промишлените стоки от други страни от ЕС - като Франция, Германия и Швеция - които зависят от литовските вериги за доставки.

Ден след като Вилнюс реши да изтегли всички свои дипломати от Пекин, срещата на 27-те лидери на ЕС в Брюксел посвети твърде малко време на безпрецедентния спор, който заплашва да покаже колко малко място за маневри има Европа, за да предприеме търговски действия, за да защити политическите си принципи.

Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа. Напрежението ескалира, когато Тайпе и Вилнюс създадоха дипломатически служби в страните си. Китай обяви вълна от мерки, които показаха, че иска да спре всяко затопляне на връзките между ЕС и Тайван.

Пекин дори оказва натиск върху предприятията от ЕС да спрат вноса на литовски продукти, твърди източник на Politico. Според информацията на две германски компании от автомобилната индустрия са блокирани части в китайските пристанища в края на миналата година, защото са произведени в Литва. Френски и шведски фирми също са изправени пред подобни проблеми, тъй като литовските продукти са част от тяхната верига за доставки.

Пекин все още официално отрича да знае за ситуацията. Държавните медии в страната предупреждават китайските фирми да спрат да търгуват със страни, които не зачитат китайския суверенитет - препратка към задълбочаващите се връзки на Литва с Тайван.

Йорг Вутке, президент на Търговската камара на ЕС в Китай, нарече това "безпрецедентен" ход на Китай за оказване на натиск върху по-широката европейска бизнес общност. "Това усложнява ситуацията с веригата за доставки, която вече беше затруднена от пандемията от ковид", казва Вутке.

Без огнева мощ

Засега решението на ЕС е да приложи обичайната практика - да остави търговската дирекция да се справи с това и да види какво може да направи Световната търговска организация по въпроса. И в двата случая няма много опции за действие.

"Китай предприема политическа стъпка и целта им е много ясна, а именно да заплашва другите държави - членки в ЕС, да не следват литовския пример, като развиват отношения с Тайван", казва Андрюс Кубилюс, бивш премиер на Литва и настоящ депутат в европарламента.

"В този момент е трудно да се види какво може да направи ЕС, за да отвърне на удара", смята Джонатан Хакенбройх от Европейския съвет по външни отношения, експерт по политиките за борба с принудата. Това е много показателен случай, благодарение на който се вижда празнината в инструментариума на ЕС и необходимостта от приемането на предстоящия инструмент за борба с принудата.

"Инструментът не трябва да стимулира отделна държава от ЕС в бъдеще да провежда каквато и да е индивидуална външна политика и след това да солидаризира разходите с другите държави", добавя Хакенбройх.

Да се намеси СТО

Брюксел може и ще започне да събира доказателства, за да започне процедура срещу Китай в Световната търговска организация, но този процес също отнема години. Тъй като апелативният орган на СТО, който изпълнява ролята на висш съд, все още е парализиран, спорът вероятно ще бъде обжалван. За да заобиколи блокирания съд, ЕС може да използва наскоро актуализирания си регламент за прилагане в търговията. Но за да използва това, трябва да изчака решение на комисия на СТО по случая, което също отнема време.

Литовски служители казват, че работят с Европейската комисия, за да изведат случая на ниво СТО. Шефът на СТО повдигна конфликта на Литва с китайския премиер Ли Къцян по време на видеоразговора "1+6 кръгла маса" в началото на декември, въпросът е повдигнат и в Комитета за достъп до пазара на СТО.

И все пак е въпрос на време докога страните членки ще се съобразяват с непредсказуемостта на Китай. Източници на Politico са скептични, че това ще продължи за дълго. "Не знам дали Китай иска да бъде наричан рискова страна за инвестиции, но има много нови възможности, които се отварят с нормални стабилни демокрации".