🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговската атака на Китай срещу Литва разкрива безсилието на ЕС

Компании от няколко страни от съюза, зависещи от литовските вериги за доставки, са изправени пред блокади в китайските пристанища

Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.
Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.
Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.    ©  Reuters
Напрежението между Литва и Китай започна през май, когато Вилнюс се оттегли от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа.    ©  Reuters

Китай продължава икономическия си удар срещу Литва на фона на бездействието на ЕС. Тъй като Литва се стреми да задълбочи дипломатическите си връзки с Тайван през последните месеци, Пекин спря вноса на литовски стоки. Politico съобщава, че ембаргото на Китай вече засяга промишлените стоки от други страни от ЕС - като Франция, Германия и Швеция - които зависят от литовските вериги за доставки.

Ден след като Вилнюс реши да изтегли всички свои дипломати от Пекин, срещата на 27-те лидери на ЕС в Брюксел посвети твърде малко време на безпрецедентния спор, който заплашва да покаже колко малко място за маневри има Европа, за да предприеме търговски действия, за да защити политическите си принципи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 11

  Това кълбо от думи можеше да се обобщи с едно изречение: Китай наложи на Литва убийствена икономическа санкция.

  И всъщност основният момент в разсъжденията на авторката би следвало да бъде не защо Китай си позволява да налага икономически санкции, а защо САЩ и сателитети им наложиха икономическите санкции като допустимо средство за удушаване на политическите им противници и предизвикване на смяна на конституционния им ред.

  Не че очаквам точно Капитал да разсъждават по темата, но все пак...

  Защото в случая с Литва Пекин показа точно по азиатски, че перфектно доразвива и прилага чуждия опит и се съобразява да избягва глупостите.

  И изобщо не е вярно, че напрежението между Литва и Китай е започнало през май м.г., когато малката шпрота се е оттеглила от китайския проект 17+1. Ако беше така, идентична би била китайскта реакция и спрямо Латвия, Естония, Словения, Румъния и България, които направиха същото А не е.
  Защо?

  Защо Китай се зае да смазва именно Литва?

  Защото Литва като в приказката за жабата, която като видяла, че волът (САЩ) рие с копито, и тя вдигнала крак, единствена в света реши официално да оспори възприетия в ООН принцип за Китай: "Една държава - две системи".

  Предисторията: допреди 1972 г, когато Никсън и Кисинджър (по-скоро в обратен ред), стоплят отношенията с комунистически Китай и се възползват от враждебните му отношения със СССР, за да го привлекат на своя страна срещу Москва, Тайван, където след гражданската война в Китай е прогонен националистът Чан Кайши и остатъците от армията му, е член на ООН.
  Вашингтон прави подарък на Пекин, като не само изважда Тайван от ООН и на негово място е приета КНР, но прави комунистически Китай и постоянен член на СС на ООН! Много просто - така антисъветски настроените членове на СС стават 4 срещу 1...
  Но така е през 1972 г.
  Сега е КНР е от другата страна. Просто янките абсурдно не могат да схванат, че азиатското възприятие на света няма нищо общо - нищо общо! - с англосаксонското! И с гребенчета и огледалца може да са лъгали индианци и маори, но поданици на четири хилядолетна империя?!

  Оттогава Тайван - Република Китай, Тайпе и т.н. -е непризната като самостоятелна държава от никого и дори САЩ в днешната изключително конфликтна ситуация с КНР не си го позволява.

  Литва през лятото откри дипломатическо представителство на Тайван във Вилнюс и съответно литовско в Тайпе, т.е. установи дипломатически отношения с непризната от никого и реално несъществуваща държава!
  Заменете Тайван със Севернокипърската турска република, Приднестровската република, Нагорни Карабах, Автономията на тамилските тигри и пр., за да се убедите в абсурда на стореното от Литва!

  Така страна-член на ЕС, Нато, еврозоната и т.н. престъпи една изключително стара (от 1947 г),всепозната, и много дебела китайска червена линия - отношенията с Тайван, без преди това да се консултира с никоя от организациите, на чието рамо сега жално плаче.

  Другата мощна китайска червена линия е възприемането на Далай Ламата като държавен глава на някакъв самостоятелен Тибет.
  Досегашните реакции на Пекин на докосването само на тези две червени линии са били взривни: незабавна протестна нота в съответното Външно и изтегляне на посланика "за консултации".

  Видимо Пекин е добил ново самочувствие, което във Вилнюс странно как не са отчели, затова китайската реакция е образователна какво ще се случи на всяка страна, която си позволи да не зачита китайския суверенитет.

  Освен че извика посланика си от Литва и покани литовския да си ходи, Пекин наложи безпрецедентна санкция на Литва - тя бе заличена като държава от митническите регистри на КНР! Там такава държава вече не съществува - няма национален код, няма валидни митнически споразумения! Няма нищо! Все едно да опитвате да прекарате през китайска митница стока от някакъв измислен Бимбинистан!

  За КНР субект "Литва" не съществува.

  Колко дълго ще продължи това? Вероятно достатъчно, за да послужи и на останалите, които се заиграват с темата Тайван, като обица на ухото.

  И да - най-вероятно чуждите компании при тези обстоятелства ще бъдат принудени да се изтеглят от Литва, защото иначе няма как да присъстват в китайски производствен цикъл.
  Всеки, който се докосне до Литва става неприемлив за Китай.
  Някаква много по-перфидна форма на американския закон Магнитски.

  На който иначе Капитал чисто по детински се радва възторжено.
  А на китайския еквивалент на Магнитски - хич!
  И защо - вижда се - СТО може негласно да приема американския Магнитски, а да не приема китайския му еквивалент?

  Защо, Капитал?

  Нередност?
 • 2
  eel54624714 avatar :-P
  eel54624714
  • - 5
  • + 1

  Бла-бла-бла от путиниста Доктор Д!

  Нередност?
 • 3
  cuam4o avatar :-|
  Ангел
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#2] от "eel54624714":

  Ами обори го тогава?

  Нередност?
 • 4
  weiss avatar :-P
  Weiss
  • - 1
  • + 1

  Изглежда историческата мисия на литовците е да покажат на света колко далеч може да стигне Китай в отношенията с неприятелите си. А нямаше никаква причина да настъпват точно това гребло, освен верноподаническия стремеж да се харесат на суверена. Вярно, че прекия стокооборот между Литва и Китай и преди не беше особено голям, оказа се, че ще има косвени дългосрочни загуби. Интересно дали икономически и финансово мощния Тайван ще опита да се "отплати" по някакъв начин за новото си дипломатическо приятелство, и дали това би компенсирало загубите, причинени от китайския гняв (в рамките на една отделна малка икономика). И още по-интересно е как Китай пред очите ни стана едва втората в съвременната история държава (след САЩ) с възможност да налага всеобхватни, действащи санкции навсякъде по света,благодарение на ролята си в световните производствени вериги. В интересни времена живеем, господа! А вие все -Путин, та Путин :-)

  Нередност?
 • 5
  ldn37306015 avatar :-P
  Димо Дренчев
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Ххаха Баси якия коментар! Изби им зъбите на розовите понита!

  Нередност?
 • 6
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • - 2

  Решението е много просто - всички страни от ЕС да кол-нат блъфа на Китай и да обявят ударно взаимоотношения с Тайван. Да видим тогава какво ще правят империалистите от Китай.

  Тайван е трън в очите на комунистите, защото демонстрира как държава с пренебрежими ресурси е много по-просперираща от Китай. С буквално същия етнически капитал.

  Нередност?
 • 7
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • - 2

  До коментар [#2] от "eel54624714":

  Той не е просто путинист. Той е русороб от най-висш порядък, бранещ интересите на Русия и всичките и съюзници като своя собствена родина.

  Нередност?
 • 8
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • - 2

  До коментар [#4] от "weiss":

  Този унищожителен шамар някой може ли да сметне какъв икономически мащаб има? Щото и за България писахте, че щяла да претърпи някакъв огромен икономически колапс покрай руските санкции, ама то излезе че износа ни към тях никак не е значителен.

  Ако днес Китай забрани вноса от България, най-много ще закъсат фирмите дето изнасят суровини. Добавената стойност и ние, и литовците, си я изнасяме на Запад, а не на изток. А суровини се купуват навсякъде.

  Нередност?
 • 9
  weiss avatar :-P
  Weiss
  • + 1

  До коментар [#8] от "sfasaf":

  Целта на шамара не е да унищожава, затова е шамар, а не, примерно, удар с лопата ;-) Служи да те поставят на място, особено ако не можеш да отвърнеш, и действа предупредително и към други. Не мога да сметна какви са или ще са в по-дългосрочен план загубите на Литва, ясно е само, че такива има. Ползи не се чува да има някакви. А относно брилянтната проста идея всичкото европеец да се хване за ръка ивкупом да признае Тайван, това е едновременно фантастично и глупаво. Харесва ми.

  Нередност?
Нов коментар