Русия изпраща в Казахстан "мироопазваща военна мисия"

Президентът Токаев е поискал помощ заради протестите на "обучени в чужбина терористи"

В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата
В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата
В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата    ©  Reuters
В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата    ©  Reuters

Водена от Русия коалиция изпраща войски в Казахстан на "мироопазваща мисия" на фона на продължаващите протести заради повишаването на цената на горивата. Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), в която членуват Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, разполага сили в страната, казва в публикация в социалните мрежи министър-председателят на Армения Никол Пашинян, цитиран от Sky News. По думите му мисията ще е за ограничен период от време заради "заплахата за националната сигурност и суверенитета на Казахстан, причинена и от външна намеса". До това решение се е стигнало след поискана помощ от казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев.

В четвъртък секретариатът на ОДКБ обяви, че "контингентът вече започна да изпълнява своите възложени задачи", но не даде подробности за броя на изпратените войски. Само заяви, че основната цел на "мироопазващите сили е да защитят държавни и военни съоръжения" и да подпомогнат органите на реда в Казахстан.

Първите коментари на новината за влизането на контингента са, че поелият преди едва две години президентския пост Токаев не успява да контролира страната и особено силовите структури, в които все още е много силен предшественикът му Нурсултан Назарбаев. Сега Токаев отстрани бившия първи Назарбаев като председател на Съвета за национална сигурност и зае неговото място. Назначен беше и нов ръководител на Държавния съвет по сигурността. Токаев разчиства приближените до Назарбаев, смятани доскоро за недосегаеми, но за да довърши със замах започнатото, няма избор, освен да рискува и да се довери на президентите на Русия и Беларус - Путин и Лукашенко, независимо че много от сънародниците му няма да му простят искането за военна помощ отвън.

Яростни сблъсъци с полицията

В страната е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата. Протестиращите подпалиха правителствени сгради в Алмати и се стигна до яростни сблъсъци с полицията. В сряда демонстрантите превзеха летището в най-големия град, което доведе до спиране на полетите, преди правителствените сили отново да установят контрол.

До бунтовете се стигна, след като беше премахнато ограничението на цената на газта за коли, което доведе до двойното й поскъпване. Впоследствие недоволството се прехвърли и към други сфери и бяха издигнати искания за политическа промяна.

Токаев заяви, че зад протестите стоят "обучени в чужбина терористи". "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, гражданите станаха жертви на терористи и бандити и затова е наш дълг да предприемем всички възможни действия, за да защитим страната", каза президентът.

Националната телевизия в Казахстан, цитирана от Reuters, съобщи в четвъртък, че 13 служители от органите на реда са загинали при сблъсъците в Алмати. По-рано полицията обяви, че са "елиминирани" десетки размирници в града. По информация на ТАСС президентският дворец е бил щурмуван и подпален. Интернетът в страната е прекъснат и е невъзможно да се потвърди пълното измерение на бунтовете.

Руските власти посочиха, че ще проведат още консултации с Казахстан за възможни допълнителни начини за подкрепа на "контратерористичната операция" там, а руското външно министерство коментира, че става въпрос за "опит, провокиран отвън, за подкопаване на сигурността на държавата със сила чрез използването на обучени и организирани въоръжени формации". В четвъртък ЕС призова Москва да зачита суверенитета и независимостта на Казахстан: "Насилието трябва да бъде спряно. Необходимо е всички страни да се въздържат и да потърсят мирно решение. Готови сме да подкрепим провеждането на диалог в страната". Пред Financial Times бившият сътрудник на Националния съвет по разузнаването на САЩ Юджийн Ръмър твърди: "Абсолютно не е в интерес на Путин да има този взрив в задния си двор, когато се намира насред конфронтация с НАТО [заради Украйна]".

Икономическите отношения на България

Казахстан не е от големите търговски партньори на България, но въпреки това стокообменът между двете страни нараства през последните години. През 2020 г. той се е покачил с 30.7%, до 54.3 млн. долара, от които 38.1 млн. износ и 16.2 млн. внос, показват данните на икономическото министерство. За първата половина на миналата година обаче се отчита понижение.

България изнася основно медикаменти - около 23%, табла, конзоли и други подобни, както и предавателни апарати за радиотелефония. Основният внос от Казахстан е на рафинирана мед и медни сплави - почти 64%, нефтен газ и ремаркета и полуремаркета.

Ефект и върху криптопазарите

Добивът на криптовалута в Казахстан беше силно засегнат заради протестите, тъй като големите телекоми като Kazakhtelecom спряха достъпа до интернет в страната. Това накара крипто-миньорите да спрат дейността си. Казахстан се превърна в основен център за копаене на криптовалута, след като миналата година Китай забрани добива й. Според университета в Кеймбридж, към август 2021 г. страната е втора след САЩ по количество енергия - 18%, изразходвана за копаене на криптовалута. Популярността й сред "копачите" се дължи до голяма степен на богатите ѝ петролни запаси и евтиното електричество. На фона на събитията в Казахстан биткойнът и други водещи криптовалути поевтиняха. За последните 24 часа биткойнът загуби почти 5% до 43.5 хил. долара, а Ethereum - близо почти 7% до 3.5 хил.