Кои икономики се представиха най-добре и кои най-зле по време на пандемията

23 богати страни са сравнени по 5 показателя

Средният процент на безработица в страните от ОИСР е 5.7% и е близо до следвоенното средно ниво.
Средният процент на безработица в страните от ОИСР е 5.7% и е близо до следвоенното средно ниво.
Средният процент на безработица в страните от ОИСР е 5.7% и е близо до следвоенното средно ниво.    ©  Shutterstock
Средният процент на безработица в страните от ОИСР е 5.7% и е близо до следвоенното средно ниво.    ©  Shutterstock

Скоростта на икономическото възстановяване след дълбоката рецесия от 2020 г. изненада много анализатори. Производството в 38-те предимно богати страни от ОИСР, взети заедно, преди няколко месеца вероятно надмина нивото отпреди пандемията. Средният процент на безработица в клуба от 5.7% е близо до следвоенното средно ниво. А съвкупният доход на домакинствата, коригиран спрямо инфлацията, е над нивото отпреди ковид. Цялостната картина беше забележително благоприятна, дори когато се появиха няколко варианта на вируса. Но под повърхността се крият сериозни различия. Пандемията създаде победители и губещи, а разстоянието между тях вероятно ще се запази и през 2022 г.

За да оценят тези разлики, The Economist са събрали данни за 5 икономически и финансови показателя - БВП, доходи на домакинствата, представяне на фондовите пазари, капиталови разходи и държавен дълг за 23 богати страни. Икономиките са класирани според това колко добре са се представили по всеки от показателите, формирайки общ резултат (таблицата показва общото класиране и четири от петте индикатора). Някои страни остават в икономическите низини, докато други се справят по-добре, отколкото преди пандемията в почти всяко отношение. Дания, Норвегия и Швеция са близо до върха, а САЩ също се представят сравнително добре. Много големи европейски страни обаче, като Великобритания, Германия и Италия, се справят по-зле, а най-неблагоприятно е положението в Испания.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.