Литва: Европа трябва да реагира на незаконния натиск на Китай върху страната

Тайван помага на Вилнюс с кредитен фонд на стойност 1 млрд. долара за общи проекти

Китай предупреди европейски компании като германската Continental да не използват компоненти от балтийската страна
Китай предупреди европейски компании като германската Continental да не използват компоненти от балтийската страна
Китай предупреди европейски компании като германската Continental да не използват компоненти от балтийската страна    ©  Reuters
Китай предупреди европейски компании като германската Continental да не използват компоненти от балтийската страна    ©  Reuters

"Трябва да има много ясен отговор от Европа. Тя трябва да каже, че това не е начинът, по който да се третира единният пазар. Това е тест за основаващия се на правилата международен търговски ред." Това посочва в интервю за Financial Times литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис по повод конфликта между Литва и Китай заради Тайван. По думите му ЕС трябва да реагира на "незаконния" натиск на Пекин върху балтийската държава и чуждите компании, които оперират там, или рискува да бъдат нанесени щети на глобалната система за търговия. Ландсбергис допълва, че китайските власти целят ескалация в конфликта, тъй като са се насочили и към европейски компании, които използват литовски части.

Вилнюс се намира в центъра на геополитическо напрежение, след като затопли дипломатическите си връзки с Тайван. Реакцията на Пекин беше незабавна - спиране на вноса от Литва и предупреждаване на европейските компании да не използват компоненти от балтийската страна.

"Тест за ЕС и за Запада"

Ландсбергис казва, че Вилнюс спазва политиката на Пекин спрямо Тайван, но е свободен да установява свои търговски и културни връзки. "Литва не е направила нищо грешно и нищо незаконно. Точно обратното е. Това, което се причинява на нашите и на европейските компании, най-вероятно е незаконно", твърди литовският външен министър.

Според него китайският "безпрецедентен тормоз" спрямо компаниите на други държави показва "спешната нужда да се разработят противодействащи инструменти" в Европа. "Това е тест за ЕС, но също така и тест за Запада. Ние сме отговорни като западни общества след Втората световна война да въведем основаващ се на правилата ред в сферата на търговията. Той проработи, а сега е подложен на изпитание", коментира Ландсбергис.

Засега решението на ЕС е да приложи обичайната практика - да остави търговската дирекция да се справи с това и да види какво може да направи Световната търговска организация по въпроса. И в двата случая няма много опции за действие.

Тайван подпомага съюзника

Тайван опита да омекоти китайските мерки срещу балтийската страна, като основа кредитен фонд на стойност 1 млрд. долара за тайванско-литовски проекти и инвестиционен фонд за 200 млн. долара в държавата. Освен това закупи съдържанието на 120 контейнера, които бяха блокирани на китайските пристанища. Кредитният фонд ще се фокусира върху обучаването на професионалисти в сферата на полупроводниците, както и върху улесняването на разработването на полупроводници. Други области на интерес са биотехнологиите, сателитите, финансите и научните изследвания, пише Reuters.

Литовският външен министър планира да обсъди конфликта с Китай с колегите си от ЕС в петък. Междувременно американски дипломати изразиха силна подкрепа за Вилнюс, наричайки натиска на Пекин "икономическо вмешателство".