Джокович загуби съдебната битка в Австралия

Сръбският тенисист ще трябва да напусне страната и няма да може защити титлата си на започващия в понеделник Australian Open

След решението на съда Джокович каза в изявление, че е "изключително разочарован", но го уважава
След решението на съда Джокович каза в изявление, че е "изключително разочарован", но го уважава
След решението на съда Джокович каза в изявление, че е "изключително разочарован", но го уважава    ©  Reuters
След решението на съда Джокович каза в изявление, че е "изключително разочарован", но го уважава    ©  Reuters

Федералният съд на Австралия съд потвърди решението на правителството да анулира визата на Новак Джокович в неделя, слагайки край на надеждите на тенис звездата да защити титлата си от Откритото първенство на Австралия и да спечели рекордната 21-а титла от Големия шлем при мъжете.

При постановяване на решението по делото, което беше в центъра на вниманието на Австралия и спортния свят повече от седмица, трима съдии във Федералния съд изслушаха аргументите на адвокатите на правителството, че присъствието на Джокович в страната рискува да подсили настроенията срещу ваксинацията по време на най-тежката ковид вълна в Австралия от началото на пандемията. Медицинското изключение, което позволи на сръбския тенисист да влезе в страната, без да бъде ваксиниран, предизвика сериозно негодувание в Австралия и се превърна в политически проблем за премиера Скот Морисън, който ще се яви на парламентарни избори през май.

В крайна сметка тримата съдии отхвърлиха жалбата на Джокович, след като правителството отмени визата му за втори път този месец по съображения за общественото здраве. След решението на съда Джокович каза, че е "изключително разочарован", но го уважава. Той трябваше да изиграе първия си мач в понеделник.

"Ще си взема нужното време за почивка и възстановяване, преди да правя други коментари по темата. Изключително разочарован съм от решението на съда да отхвърли моята молба, което означава, че не мога да остана в Австралия и да играя на Australian Open. Все пак уважавам тяхното мнение и ще сътруднича във връзка с моето заминаване от страната", коментира сръбският тенисист.

Съдебното заседание

По време на съдебното заседание, продължило близо седем часа в неделя пред тричленен състав, защитата на Джокович безуспешно аргументира, че мотивите на правителството са "невалидни и нелогични". Съдия Джеймс Олсоп обяви, че "е взето единодушно решение и Новак Джокович няма валидна виза за Австралия". До заседанието във федералния съд се стигна, след като в петък министърът на миграцията Алекс Хоук реши да анулира визата на тенисиста, а решението беше обжалвано от екипа на играча.

Съдът уточнява в решението си, че "не може да взима отношение дали действията на министерството са логични". Магистратите не уважиха искането на Джокович за изплащане на обезщетение от Австралия.

Сръбският тенисист пристигна в Мелбърн на 6 януари с идеята да защитава титлата си в първия за годината турнир от Големия шлем, като разчиташе на медицинско изключение. Десет дни по-късно, преминал през задържане и признал за няколко нарушения на правилата в Сърбия и Австралия, той се оттегля от състезанието и напусна страната.