Северна Македония е с ново правителство и стари кризи

Първата външнополитическа среща на премиера Димитър Ковачевски ще бъде с българския му колега Кирил Петков утре

Точно ден преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие парламентът на Република Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на мястото на подалия оставка Зоран Заев.

Одобряването на новото правителство начело със социалдемократа Ковачевски се случи след два дни дебати в парламента, започнали в събота. И избирането стана с 62 от 120 гласа вместо 64-те, на които се смяташе, че управляващото мнозинство може да разчита. Причината е, че двама депутати отсъстваха. СДСМ запази контрол върху управлението с помощта на албанската партия "Алтернатива", която получи три министерски поста в новия кабинет, макар да има само четирима депутати в парламента.

Ковачевски е бивш зам.-министър на финансите в кабинета на Заев, който се оттегли след тежка загуба на местните избори миналия октомври. Новият премиер има докторска степен по икономика и е асоцииран професор на Американския колеж в Скопие. През 2011 г. е специализирал дигитален маркетинг в бизнес училището в "Харвард" и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора.

Ковачевски увери след гласуването в неделя вечер, че започва активна работа още от сутринта - първо с енергетиката, а във вторник и по темата за македонската евроинтеграция, която ще бъде обсъдена с Кирил Петков. Посещението на българския премиер ще бъде първата чуждестранна визита на това ниво за новото правителство в Скопие, както и първото официално двустранно посещение в чужбина за Петков.

Проблемите не чакат

"Не искаме 100 дни толеранс и влизаме в разгара на проблемите и предизвикателствата", обеща Ковачевски. Справянето с енергийната криза ще бъде приоритет на новия кабинет, каза той пред парламента. И добави, че на фона на бурно растящите цени на енергията и кризите в бизнеса и здравеопазването неговото правителство ще работи за запазване на стандарта на живот на хората и жизнеспособността на компаниите.

Правителството идва с план за 130 млн. евро за наливане пари в енергетиката и социалните програми, който да помогне за преминаване през тежката зима. Освен тази непосредствена цел правителството заяви и по-дългосрочни приоритети като увеличаване на средната заплата до 500 евро (с около 50 повече, отколкото в момента), повишаване на инвестициите в инфраструктура и привличане на повече чуждестранни инвестиции. Сред останалите мерки Ковачевски спомена и легализиране на търговията с криптовалути, за да може страната да "бъде в крак" със съвременните тенденции.

Новото правителство ще има 21 министри, с един повече от предишното (това ще бъде министър без портфейл, отговорен за диаспората). Осем от предишните министри ще бъдат сменени, включително тези на отбраната и на здравеопазването - Радмила Шекеринска и Венко Филипче (ключови фигури за СДСМ), съответно със Славянка Петровска и Беким Сали.

Единственият, който си тръгва шумно и с коментари, че го прави не по свое желание, е бившият министър по европейските въпроси Никола Димитров. Той имаше ключова роля в договарянето на споразумението с Гърция през 2018 г., което доведе до промяна на името на Северна Македония и разблокиране на пътя й към членство в НАТО и към ЕС (блокиран отново две години по-късно от България). Преди дни Димитров намекна, че "някой" иска той да е извън правителството и страната, като му е предложен посланически пост във Вашингтон, който той е отказал. Освен това предупреди новия кабинет да бъде внимателен в разговорите с България, като изрази притеснение, че някои хора - като външният министър Буяр Османи, който запазва поста си - може да натискат за пробив "на всяка цена", което да навреди на интересите на Северна Македония. "Надявам се да греша, но това са впечатленията ми", заяви Димитров.

Надежди за пробив по време на визитата на Петков така или иначе няма. "Не идвам с анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с конструктивен тон и готовност за ново начало", казва българският премиер в интервю за македонската агенция МИА. Надеждите на управляващите Северна Македония все още са да успеят да постигнат промяна на българската позиция с новото правителство в София. Но засега се усеща единствено смекчаване на тона, но не и на политиката.