Над 70 организации призовават ООН за договор срещу замърсяването с пластмаса

Все още има спор колко стриктно да бъде споразумението и дали да бъде законово обвързващо

Според организацията Environmental Investigation Agency заплахата от замърсяването с пластмаса е почти равносилна на рисковете от климатичните промени
Според организацията Environmental Investigation Agency заплахата от замърсяването с пластмаса е почти равносилна на рисковете от климатичните промени
Според организацията Environmental Investigation Agency заплахата от замърсяването с пластмаса е почти равносилна на рисковете от климатичните промени    ©  Reuters
Според организацията Environmental Investigation Agency заплахата от замърсяването с пластмаса е почти равносилна на рисковете от климатичните промени    ©  Reuters

Над 70 бизнес и финансови институции се включиха в призив към ООН за законово обвързващ договор срещу замърсяването с пластмаса. Сред участващите компании са Coca-Cola, Nestlе, Procter & Gamble, PepsiCo и Unilever. Те настояват, че "новият договор е жизненоважен за установяването на високи общи стандарти за действие от всички страни".

В съвместното изявление се посочва, че пластмасата има "съществено негативно социално, икономическо и екологично отражение" и трябва да се направи всичко възможно, за да се спре замърсяването на околната среда. Затова групата твърди, че е наложително "разработването на амбициозен международен и законово обвързващ договор".

Курс към кръгова икономика

Участващите бизнес и финансови институции смятат, че чрез договора ще се зададе курс към кръгова икономика за правителствата, компаниите и обществото. Според тях трябва "строга структура на управление", която да гарантира спазване на стандартизираните параметри от страна на членките на ООН, както и подкрепа за държавите и индустриите по време на преходния период.

Във вторник беше публикуван доклад на организацията Environmental Investigation Agency, според който доказателствата за вредата от пластмасата се увеличават и в момента заплахата от замърсяването с пластмаса е почти равносилна на рисковете от климатичните промени. "Въздухът, който дишаме сега, съдържа пластмасови микропарченца, има пластмаса в арктическия сняг, както и в почвата и в нашата храна", посочват авторите на доклада.

Те призовават страните да се споразумеят за договор под егидата на ООН, който да има законови цели за намаляване както на производството, така и на отпадъците. И допълват: "Ако тази вълна от замърсяване продължи, без да се вземат мерки, очакваното количество пластмаса в моретата до 2040 г. може да надмине общото тегло на всичката риба в океана."

Срещу инициативата за специален договор за пластмасата се обявяват някои страни през последните години. Но същевременно над 100 държави подкрепят предложението за такава дискусия на следващата сесия на ООН, посветена на околната среда, през февруари и март. Макар опозицията да намалява обаче, все още има спор колко стриктен да бъде договорът и дали да бъде законово обвързващ.

За и против

Наскоро американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепя създаването на глобално споразумение, което е завой от позицията на неговия предшественик Доналд Тръмп. Не е ясно обаче дали той ще успее да спечели одобрението на Конгреса. Докато Япония се опитва да смекчи амбициите на евентуалния договор, а Китай засега не е заявил позиция.

Пред британската ВВС проф. Ричард Томсън от Plymouth University коментира: "Проблемът се корени в неустойчивите равнища на производство и потребление. Поддържането на политики, които само насърчават употребата на пластмаса, която е рециклируема, няма да бъде ефективно, освен ако няма местна инфраструктура, чрез която да се събира, сортира и рециклира тази пластмаса", казва Томсън.