Металургията в Европа иска освобождаване на газови резерви, за да спаднат цените

Представители на сектора настояват за ограничаване на цените на емисиите и държавна помощ

Aluminium Dunkerque, най-големият производител на алуминий в Европа, е съкратил производството си с 15%.
Aluminium Dunkerque, най-големият производител на алуминий в Европа, е съкратил производството си с 15%.
Aluminium Dunkerque, най-големият производител на алуминий в Европа, е съкратил производството си с 15%.    ©  Reuters
Aluminium Dunkerque, най-големият производител на алуминий в Европа, е съкратил производството си с 15%.    ©  Reuters

Европейската металургична индустрия ще бъде засегната от нова вълна от съкращения на персонал и закриване на предприятия, ако не бъдат взети мерки за справяне с нарастващите цени на електроенергията, предупреждава Eurometaux, сред чиито членове са компании като Glencore и Rio Tinto. Групата изпрати писмо до председателя на ЕК, Урсула фон дер Лайен, с искането ЕС да обмисли освобождаването на стратегическите газови резерви и ограничаване на цените на въглеродните емисии, за да подпомогне металургичните предприятия, съобщава Financial Times.

"Без по-решителни действия от страна на ЕС и държавите членки съществува реален риск от по-нататъшни съкращения и закривания на заводи в нашия сектор в разрез със стратегическите цели за автономия на Европа", се казва в писмото, в което се изтъква и необходимостта от спешна държавна помощ.

Въпреки че ЕС е публикувал списък с мерки за справяне с покачващи се цени, като например пряко подпомагане на доходите и данъчни облекчения, Eurometaux заявява, че са необходими конкретни действия, за да се предотврати "десетилетие на повтарящи се скокове на цените на електроенергията". Предложенията на групата включват използването на газовите резерви, за да се стабилизира цената на природния газ, ограничаване на цените на въглеродните емисии в ЕС, както и разработването на рамка за спешна държавна помощ, подобно на тази, използвана по време на пандемията. Също така държавите от съюза трябва да намалят или да ограничат данъците и таксите за електроенергията за тежката промишленост.

Призивът идва дни след като Франция, която току-що пое председателство на Съвета на ЕС, свика конференция, на която обсъди действията, необходими за осигуряване на европейските доставки на важни суровини, като например индустриални метали.

Ефект от повишаващите се цени върху индустрията

Финансовата тежест, причинена от рекордните цени на газа и електричеството, принуждават някои от големите производители на метали да ограничат дейността си и да затворят част от заводите си. На свои ред големите индустриални потребители като производителите на автомобили са принудени да внасят метал от САЩ или Китай, често с по-висок въглероден отпечатък.

Aluminium Dunkerque, най-големият производител на алуминий в Европа, е съкратил производството си с 15%, а Nyrstar, производител на цинк, собственост на търговеца на суровини Trafigura, е затворил завод с капацитет от 150 хил. тона годишно в Северна Франция и е намалил производството наполовина в три други завода. Според изчисления на Goldman Sachs през последните месеци в Европа са спрени 820 хил. тона от капацитета за производство на алуминий и 750 хил. тона на цинк.

Производството на цветни метали, включително алуминий, мед, цинк и силиций, е значително по-енергоемко от производството на други метали, като например стомана, като разходите за електроенергия са 40% от производствените разходи. Ако високите цени на електроенергията станат системни, Европа няма да може да произвежда устойчиво металите, необходими за производството на батерии или вятърни турбини и слънчеви панели, което може да подкопае Зелената сделка, добавя Eurometaux. Очакванията са цените на енергията на континента да останат високи, тъй като Европа се стреми да запълни газовите си хранилища.