САЩ се намесват в конфликта между Китай и Литва

Вашингтон е предложил промяна на наименованието на представителството на Тайван във Вилнюс, твърди FT

Тайванското представителство във Вилнюс
Тайванското представителство във Вилнюс
Тайванското представителство във Вилнюс    ©  Reuters
Тайванското представителство във Вилнюс    ©  Reuters

САЩ са предложили Литва да промени наименованието на представителството на Тайван във Вилнюс като начин за деескалация на напрежението между балтийската държава и Китай. Това твърдят източници на Financial Times.

В момента Литва търпи негативи от страна на Пекин заради решението си да позволи на Тайван да отвори мисия в страната, която е наименувана представителство на Тайван, а не на Тайпе - каквато е формулировката в много от случаите. Китай изисква да се избягва използването на език, който определя Тайван като суверенна държава, и затова в отговор блокира литовския внос, като също така предупреди европейските компании да не използват компоненти от балтийската страна.

Главоболия за Белия дом

Белият дом отрече информацията, че е предлагал промяна на името на представителството. И допълни, че САЩ са казали на Литва, че подкрепят суверенните й решения. Но дипломатическият скандал създава главоболия за Вашингтон, който иска да помогне на Тайван да затвърди международното си присъствие, без да дава повод на Пекин да го обвини, че не спазва неговата политика за единен Китай.

Брюксел на теория дава подкрепата си за Литва, но на практика не е представил официален общ отговор по повод конфликта, тъй като вниманието му е насочено към планираната среща с Пекин през март. ЕС многократно е заявявал, че ще спазва политиката за единен Китай, но същевременно твърди, че е "готов да се изправи срещу всички видове политически натиск, приложени срещу страна членка".

Пред Financial Times тайвански представител посочва, че дипломати от Литва и ЕС са обмисляли промяна на името на представителството, за да тушират напрежението, но са стигнали до заключението, че това няма да реши проблема. "Ако веднъж направят компромис с името на Тайван, Китай ще надуши, че това, което прави, дава резултат. И това ще го насърчи да упражнява още повече натиск върху Литва и други", коментира тайванският представител.

И Словения също

В началото на седмицата Словения обяви, че става поредната европейска страна, която планира да подсили търговските си връзки с Тайван, пише Politico. Тайванското външно министерство потвърди във вторник, че ще бъдат отворени двустранни търговски представителства - ход, който заплашва допълнително да нагнети напрежение.

Ден по-рано словенският премиер Янез Янша заяви, че Тайван е "демократична страна", с която "работим заедно за размяната на представителства". И уточни, че не става въпрос за посолства, а за същото дипломатическо ниво, което много други европейски страни са установили с Тайван.

Янша критикува мерките на Пекин срещу Литва, наричайки ги "ужасяващи". Но допълни, че китайските заплахи към Вилнюс няма да попречат на плановете на Словения.