Съюзниците на Германия имат съмнения в готовността й да се противопостави на Москва

Канцлерът Шолц е под засилен натиск да докаже, че може да приложи мерки за предотвратяване на руско нападение срещу Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц посочва, че при предприемането на твърди мерки "трябва да имаме предвид последиците за нас самите"
Германският канцлер Олаф Шолц посочва, че при предприемането на твърди мерки "трябва да имаме предвид последиците за нас самите"
Германският канцлер Олаф Шолц посочва, че при предприемането на твърди мерки "трябва да имаме предвид последиците за нас самите"    ©  Reuters
Германският канцлер Олаф Шолц посочва, че при предприемането на твърди мерки "трябва да имаме предвид последиците за нас самите"    ©  Reuters

"Благоразумието ни диктува да избираме мерки, които биха имали най-голям ефект върху тези, които нарушават принципите, които сме установили заедно. Същевременно трябва да имаме предвид последиците за нас самите." Това заявява относно украинската криза пред Süddeutsche Zeitung германският канцлер Олаф Шолц. Той не отхвърля варианта за спирането на газопровода "Северен поток 2" , ако ситуацията ескалира, но е предпазлив спрямо цялостното прекратяване на търговията с Русия. Това се случва на фона на информация в западните медии, че Берлин е против изключването на Москва от глобалната система за разплащане SWIFT, тъй като иска да запази каналите за парични трансфери към Русия, за да поддържа вноса на газ чрез съществуващите тръбопроводи.

В момента Шолц е под засилен натиск заради възникнали съмнения в готовността му да приложи мерки за предотвратяване на руско нападение срещу Украйна. Германските съюзници се надяваха, че новата управляваща коалиция в Берлин ще изостави по-благоприятните политики към Москва от времето на Ангела Меркел. Но подобен оптимизъм може би е преувеличен, пише Politico.

Германия се цепи от западния фронт

Миналата седмица Германия на практика блокира Естония в намерението й да предостави военна подкрепа на Украйна, като отказа да издаде разрешително за оръжие с германски произход да бъде изнесено за Киев. Докато САЩ, Великобритания и Полша дават "зелена светлина" за такива лицензи, изисквани за подобни трансфери. Това накара украинското външно министерство да излезе с призив "нашите германски партньори да спрат да подкопават единството с подобни действия и да окуражават Владимир Путин да предприеме нова атака по Украйна".

Докато САЩ се опитват да представят обединен западен фронт срещу Москва през последните седмици, Берлин се цепи от колектива под въздействието на енергийни и търговски интереси, както и на афинитета на голяма част от германския елит към Русия.

Миналата сряда Шолц все пак втвърди тона. "След години на покачващо се напрежение да продължим да мълчим не е разумна опция", коментира той по отношение на руското струпване на войници по украинската граница. Но когато камерите изключат, този тон се променя, пише Politico. Вместо да се присъедини към САЩ и други трансатлантически съюзници в изпращането на военна подкрепа за Украйна, Берлин се опитва да умиротвори Москва, като се обявява срещу някои от най-мощните средства на Запада за възпирането й. Такъв е случаят с противопоставянето на германски правителствени представители и политици на евентуалното изключване на руските банки от SWIFT, което много би затруднило страната да участва в международната търговия.

Дори представители на германската опозиция изразиха предпазлива позиция. Лидерът на християндемократите Фридрих Мерц заяви, че подобен ход би бил финансов еквивалент на атомна бомба.

Какво планира Берлин

Шолц даде да се разбере, че спирането на "Северен поток 2" е тема, която може да се обсъди, ако Русия нападне Украйна. Но така и не се ангажира с твърдо обещание да го направи.

Германия, изглежда, има свой план за действие. Според анализатори за разрешаването на украинската криза Берлин залага на възстановяването на дипломатическата инициатива, известна като Нормандския формат и включваща Германия, Франция, Русия и Украйна, но не и САЩ. Проблемът е, че тя доведе единствено до т.нар. Споразумение от Минск, което се оказа неуспешен опит за спиране на боевете в Източна Украйна.