Гърция се стреми да стане ключов играч на газовия пазар в региона

Страната ще изгради още два терминала за LNG

Втечненият природен газ се превръща във важен източник на доставки за Европа.
Втечненият природен газ се превръща във важен източник на доставки за Европа.
Втечненият природен газ се превръща във важен източник на доставки за Европа.    ©  Reuters
Втечненият природен газ се превръща във важен източник на доставки за Европа.    ©  Reuters

Гърция има желание да се превърне в ключов играч на газовия пазар на Балканите и Централна и Източна Европа, осигурявайки газ от няколко независими източника. Страната планира да изгради още два терминала за втечнен природен газ (LNG), като целта е да се подсигурят доставките на суровината, съобщава местното издание Ekathimerini.

Природният газ, изглежда, ще бъде един от енергийните източници, които ще попаднат в групата на зелените, както предлага Европейската комисия. Това, както и огромната зависимост на района от доставките на руската "Газпром" карат различни енергийни групи в страната да искат бързото изграждане на двата нови терминала. Освен това те са важен европейски проект от общ интерес, коeто ги поставя високо в приоритетите на Европейския съюз (ЕС).

Терминалите ще бъдат в близост до градовете Коринт и Александруполис. Проектът в Александруполис е близо до завършване на предварителния си етап, като очакванията са цената му да е малко над 363.7 млн. евро. Според плана терминалът ще се състои от плаваща платформа за приемане, временното съхранение и газификацията на LNG. Освен това ще бъдат изградени и един подводен и един наземен тръбопровод, които да свързват терминала с националната преносна система. Той ще бъде изграден от консорциума Gastrade. Основният инвеститор е инфраструктурната компания Copelouzos Group, а освен нея в проекта участват и Gaslog Investment, операторът на газовата мрежа DEFSA и българската "Булгартрансгаз".

Проектът в Коринт изглежда ще е малко по-евтин - по предварителни оценки ще струва 300 млн. евро. Годишно през терминала ще могат да бъдат получавани около 2.5 млрд. куб. метра природен газ. Терминалът ще се казва "Диорига газ" и ще бъде изпълнен от групата Motor Oil. Очаква се неговото завършване да увеличи капацитета за съхранение на гръцката газова система с 80%, което би донесло търсената от гръцкото правителство сигурност в доставките на природния ресурс.

В началото на месеца планираният тръбопровод EastMed, който трябваше да доставя газ от Израел до Гърция, като минава през Кипър, загуби подкрепата на САЩ. Причината САЩ да се откаже от проекта, който беше оповестен през 2020 г., е желанието на администрацията на президента Джо Байдън да инвестира в проекти, които са свързани със зелена енергия. "Оставаме ангажирани с физическото свързване на енергията на Източното Средиземноморие с Европа. Ние пренасочваме фокуса си към електрически интерконектори, които могат да поддържат както газ, така и възобновяеми енергийни източници", заявиха от Държавния департамент на САЩ. Решението не беше добре прието в Гърция, като заключенията на запознати с въпроса са, че то ще облагодетелства ТУрция.

В момента Гърция няма газохранилище, което е една от основните пречки пред страната да развие своя потенциал за газов хъб. Но страната вече е в състояние да предложи на пазара газ от няколко различни източника - втечнен газ от терминала край Ревитуса и от Трансадриатическия газопровод.