Западът залага на тежки санкции срещу Русия

ЕС е по-предпазлив, защото бизнесът в Европа ще пострада повече от този в САЩ

Руските и украинските финансови активи също ще пострадат при потенциални военни действия.
Руските и украинските финансови активи също ще пострадат при потенциални военни действия.
Руските и украинските финансови активи също ще пострадат при потенциални военни действия.    ©  Shutterstock
Руските и украинските финансови активи също ще пострадат при потенциални военни действия.    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • ЕС е по-предпазлив, защото бизнесът в Европа ще пострада повече от този в САЩ.
  • Енергийният сектор ще е един от най-засегнатите при тежки мерки.
  • Всяко прекъсване на потока от зърно от Черноморския регион ще покачи цените и ще окаже допълнителен натиск върху инфлацията на храните.

Потенциална инвазия на Русия в Украйна повиши перспективата Западът да наложи нови санкции на Москва, които вероятно ще са най-тежките досега. Военният конфликт ще се усети на редица пазари - от цените на петрола, газа и пшеницата през доларовите облигации на различни страни до сигурните активи. Дори и двете страни да избегнат най-мрачния сценарий, началото на годината не е оптимистично за бизнеса в Европа, който ще пострада най-сериозно и все още се опитва да се възстанови от корона кризата. Това е и една от основните причини страните в ЕС да не могат да вземат лесно решение за налагането на санкциите - почти всички икономики ще платят висока цена, като се започне от тази на Германия. Русия е важен търговски партньор на ЕС, както и водещ енергиен доставчик, докато това не е така за САЩ. Същото може да се каже за инвестициите - много европейски компании от различни сектори имат бизнес в Русия, който е изправен пред заплахата да спре да съществува при ответни мерки на Москва.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.