Към 2050 г. кафето може да е оскъдно, скъпо и по-некачествено заради промените в климата
Според ново изследване кафето, авокадото и кашуто най-вероятно ще сменят основните си местообитания, заплашвайки прехраната на милиони в бедни райони на света
Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.
В следващите три десетилетия някои от най-любимите продукти на човечеството - като кафе, кашу и авокадо, вероятно ще сменят местообитанията си заради климатичните промени, а това ще доведе до значителни трусове и за фермерите, които ги отглеждат, и за икономиките на големите производителки, а и за потребителите. Кафето може да стане по-оскъдна и значително по-скъпа стока.
Ключовите кафеени региони ще се изместват по-далече от тропиците и така най-подходящите площи в сегашните големи производителки - Бразилия, Индонезия, Виетнам и Колумбия, ще намалеят "драстично" - средно с 55-60% до 2050 г. При кашуто и авокадото трендът е друг - дългосрочно площите с тях дори могат да се увеличат, тъй като по-обширни зони ще станат подходящи за отглеждането им. Настоящите ферми обаче ще изпитват сериозни трудности и може и да не оцелеят.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
4 коментара
За беднюхите винаги ще има "ИНКА" , в краен случай ръж ...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.