Германската икономика губи позиции

Страната е силно зависима от глобалните вериги за доставки, които са блокирани от пандемията

Правителството на канцлера Олаф Шолц очаква германската икономика да отбележи ръст с 3.6% през тази година
Правителството на канцлера Олаф Шолц очаква германската икономика да отбележи ръст с 3.6% през тази година
Правителството на канцлера Олаф Шолц очаква германската икономика да отбележи ръст с 3.6% през тази година    ©  Reuters
Правителството на канцлера Олаф Шолц очаква германската икономика да отбележи ръст с 3.6% през тази година    ©  Reuters

Германската икономика се сви по-малко спрямо спада в БВП на повечето европейски държави през 2020 г. и това донесе известно спокойствие на страната на фона на пандемията от коронавирус. През последната година обаче останалите членки на ЕС се възстановяват по-бързо и дори Италия вероятно ще достигне предпандемичните си равнища преди Германия. По-голямата част от несполуките на най-голямата европейска икономика идват от по-голямата й зависимост от пречките пред глобалните вериги за доставки, които удрят производството, както и от по-бавното възстановяване в разходите на домакинствата, пише Financial Times.

"Германия имаше много добра първа половина на кризата, но през 2021 г. нещата се обърнаха", обобщава Жил Мое, главен икономист на френския застраховател Аxa.

Надолу, надолу

Този месец германската статистическа служба прогнозира, че БВП е нараснал с 2.7% през 2021 г., което е по-малко от половината на очакванията за Франция и Италия. Преди дни Международният валутен фонд заяви, че "затруднения в доставките" са причина за ревизирането на прогнозата за ръста за тази година от 4.6% на 3.8%. Всичко това акцентира върху предизвикателствата пред новия канцлер Олаф Шолц, особено на фона на плановете му за намаляване на публичните разходи през 2023 г., когато ще бъде върната в сила т.нар. дългова спирачка.

Министърът на икономиката Роберт Хабек коментира, че "последиците от пандемията все още се усещат и някои компании все още са засегнати". Той очаква икономиката да отбележи ръст с 3.6% през тази година.

Повечето икономисти са на едно мнение за причините за германското изоставане, но не постигат съгласие дали ще последва бързо наваксване, или икономическите слабости ще продължат по-дълго време. Отговорът ще зависи от това колко още блокажите във веригите за доставки ще оставят производствения сектор без голяма част от необходимите му материали - от полупроводници до литий.

Както икономистът от инвестиционната банка Berenberg Соломон Фидлър посочва: "Германия е отворена и търговски интегрирана икономика, така че е по-засегната от проблемите в доставките, създадени от пандемията."

Изоставане в индустриалния сектор

Един от най-тежко засегнатите сектори е германската автоиндустрия, при която вътрешното производство се сви с 12% само през миналата година и с над 50% спрямо предпандемичните нива от 2019 г. Като цяло индустриалното производство в страната все още беше със 7% под предкризисните равнища през ноември спрямо 5% във Франция.

Според Марко Вали, главен европейски икономист от UniCredit в Милано, възстановяването на Германия е възпирано от по-голямата й зависимост от производството на превозни средства, машини и оборудване. Докато пандемията е дала тласък на потребителските стоки, което се е отразило положително на ситуацията във Франция и Италия.

Друг "задържащ" фактор е недостигът на работна ръка. От Федералната агенция по заетостта прогнозират, че страната ще трябва да "внася" по 400 хил. висококвалифицирани чуждестранни работници на година, което е далеч повече от постигнатото досега, за да компенсира последиците от застаряването на работната сила.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал