Новият брой:
Какво се случва в държавата

Китайският "троянски кон" в Централна и Източна Европа

Първоначалните надежди на страните, че сътрудничество би ускорило икономическото развитие, вече са се изпарили

Китайският президент Си Цзинпин си е поставил амбициозна цел страната да се превърне в световен фактор.
Китайският президент Си Цзинпин си е поставил амбициозна цел страната да се превърне в световен фактор.
Китайският президент Си Цзинпин си е поставил амбициозна цел страната да се превърне в световен фактор.    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин си е поставил амбициозна цел страната да се превърне в световен фактор.    ©  Reuters

Китайските преки чужди инвестиции (ПЧИ) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) скочиха от под 100 млн. долара през 2009 г. до близо 2 млрд. през 2019 г. Пекин привлече интереса на държави от региона със заеми с привлекателни условия за дългосрочно изплащане, ниски лихви и обеща голямо развитие на енергетиката и инфраструктурата. За да се обвърже допълнително, втората по големина икономика в света създаде групата за сътрудничество 17+1, която е важен инструмент за преговори със 17 държави в региона (вече 16, след като миналата година Литва излезе от този формат).

Когато Китай за пръв път заяви интересите си в ЦИЕ, местните политици имаха надежди, че сътрудничество би ускорило икономическото развитие на страните. Но над десет години по-късно представата за китайското присъствие в региона драстично се е променила. Сега то се описва като "Троянски кон", целящ да увеличи сферата на влияние на Пекин и да подпомогне получаването на политически услуги от държави партньорки.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1

  Бих бил любопитен да науча от автора за кредитор, който не поставя никакви условия. Аз не съм попадал на такъв, а видимо има.

  Скоро прехвърлях извадки от миналогодишен доклад на МВФ за състоянието на изпълняването на задълженията от Украина. Направо да ти настръхне косата! Дори в един момент се замислих да не би междувременно Украина не е нотъриално прехвърлена във владение на Кристалинината банка!?

  В Аржентина в момента текат протести срещу налаганата от МВФ икономически и социални ограничения на страната.

  Известен с комизма си е случая, когато Симеон Дянков като представител на Световната банка в Грузия издейства закриването на Грузинската академия на науките с цел затягане на разходите.

  Ами Гърция, която преди няколко години бе поета на ръчно управление от кредиторите й? Помня, когато затвориха банките и можехме да теглим от банкомат само по 60 € на ден.

  Китай е просто единствената свръхсила, която има възможност да предоставя многомилиардни кредити за крупни инфраструктурни, енергийни и т.н. проекти на държави на всички континенти. Всъщност не съм чувал само за Антарктида.

  Не е секрет, че в Източна Европа и Балканите сме включвани от Вашингтон единствено в инфраструктурни проекти с двойно предназначение - цивилно и военно - магистрали, тунели, мостове, летища, пристанища, складови центрове по програмата Триморие. И то ако си ги финансираме сами.

  Няма безплатен обяд.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 1

  Хей, Плевнелиев-младши, от вас търсех отговор, а не да ми пробутвате два варианта за кредити от приятели на боса си!

  Нередност?
 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Китай не предлагат инвестиции. Те предлагат заеми. Като експортно кредитиране, само че кредитираш купувача, вместо износителя.

  Това е като да кажеш, че банката е инвестирала в твоя апартамент.

  Иначе трола по-горе афилиацията му към източните пропагандни канали е пословична. ЕС инвестира многократно повече пари в инфраструктурни проекти, безвъзмездно.

  Нередност?
Нов коментар