Разходите за лихви са напът да скочат

Миналата година светът е платил 10 трлн. долара за лихви, сметката ще продължи да нараства

Никога досега световната икономика не е била толкова задлъжняла. Обемът на дълга в глобален план е нараснал от 83 трлн. долара през 2000 г. до около 295 трлн. през 2021 г. - с почти дойно по-висок темп от растежа на световния БВП. Дългът е нараснал от 230% от БВП през 2000 г. до 320% в навечерието на пандемията, преди ковид-19 да го тласне още по-високо - до 355% миналата година.

Една от причините за този бум е постоянният спад на разходите по заемите през последните две десетилетия. В началото на 2000 г. десетгодишните съкровищни бонове предлагаха доходност от 6.5%; днес плащат 1.8%. Ефективният лихвен процент на Федералния резерв е спаднал от 6.5% на около 0.08% за същото време. Референтните лихвени проценти в еврозоната и Япония са под нулата. Намаляването на доходността по държавните облигации и лихвените проценти на централните банки се отразяват на лихвите по заемите за частни кредитополучатели.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • + 1

  На фона на това наш Киро и Асан са предвидили 7.2 милиарда лева нов дълг за тази година (за миналата вече взети 3 милиарда) и раздаване на пари на който иска и колкото иска! Да се чуди защо всички финансови министри до сега са гледали да спазват някаква финансова дисциплина и да държат дълга нисък. Скоро лихвите само няма да може да си плащаме както е тръгнало!

  Нередност?
Нов коментар