Игрите в Пекин са поредните, които значително надвишават бюджета си

Организаторите са похарчили поне 8.8 млрд. долара при първоначално обявен план за 3.9 млрд.

Олимпийските игри в Пекин затвърдиха тенденцията, че домакините надвишават значително организационния си бюджет
Олимпийските игри в Пекин затвърдиха тенденцията, че домакините надвишават значително организационния си бюджет
Олимпийските игри в Пекин затвърдиха тенденцията, че домакините надвишават значително организационния си бюджет
Олимпийските игри в Пекин затвърдиха тенденцията, че домакините надвишават значително организационния си бюджет

Олимпийските игри са най-големият спортен форум в света и организацията им е трудна и комплексна задача, която изисква големи инвестиции. Спечелването на правото на домакинство води със себе си нуждата или от изграждане на нова инфраструктура, независимо дали спортна или не, или реновирането й до нужните нива. Именно това е и най-скъпата част от олимпийските игри, като всяко тяхно издание, без значение дали лятно или зимно, сериозно надхвърля първоначалните бюджети.

Игрите в Пекин не изостават в това отношение. Макар и президентът Си Цзинпин неколкократно да повтаряше, че олимпиадата ще бъде "зелена, сигурна, проста и икономична", обявеният бюджет от 3.9 млрд. долара изглежда като малка част от реално похарчените пари. Точната сума, която Китайският олимпийски комитет (КОК) е похарчил, не може да бъде пресметната в момента, но различни източници поставят реалния бюджет между 9 и 40 млрд. долара. Това би било сравнимо с олимпиадата през 2014 г., която се проведе в Сочи. Тогава бюджетът от 10 млрд. долара беше крайно недостатъчен, като общата сума, която Москва похарчи за игрите, достигна 50 млрд. долара.

Една от главните тези на КОК беше, че Китай ще демонстрира възможностите си за организиране на подобно събитие, като похарчи значително по-малко от предните организатори. До определена степен това е вярно - игрите през 2022 г. ще бъдат по-евтини от тези през 2008 г., които също се проведоха в китайската столица. Именно фактът, че градът вече е бил домакин, макар и на летни, а не на зимни олимпийски игри, прави провеждането на тазгодишното издание по-евтино.

Къде отиват парите?

Едно от нещата, които правят игрите по-скъпи от първоначално обявеното, е фактът, че фактически три града домакинстват. Освен в Пекин събития се провеждат и в Янцин и Джандзякоу. Олимпийското село, което подслонява спортистите по време на игрите тази година, е разделено на три по-малки селища, като целта е по-лесен транспорт до мястото на провеждане на събитията. Документи, до които достъп са получили Financial Times, показват, че само изграждането на трите олимпийски села е струвало поне 3 млрд. долара. Според Insider пък само олимпийското село, което беше изградено в центъра на китайската столица, е струвало 3.16 млрд. долара.

Двата сателитни града реално са и фокусът на инвестиции от страна на китайските власти. Джандзякоу например е претърпял пълна промяна, откакто Пекин спечели домакинството през 2015 г. Градът е изтеглил заем, за да реновира и уголеми летището си, построени са нови магистрали, които да свързват града с Пекин и Янцин. Специално за целите на игрите е изградена и железопътна връзка между трите града и локациите, които се използват за различните дисциплини. С новата връзка пътят между Джандзякоу и Пекин е съкратен осезаемо, като благодарение на бързите влакове, които нямат нужда от машинист, вместо три часа в момента пътуването отнема 30 минути. В града пък бяха построени и Националният център по биатлон и шанцата за ски скокове.

Общо в Джандзякоу са били похарчени 5.18 млрд. долара, като значителна част от тези пари не влиза в официалния бюджет на игрите. В него попадат само и единствено директните инвестиции в спортната инфраструктура. Изграждането на съпътстващата инфраструктура - пътища, железопътни връзки и подобни, попада в друга категория, наречена "капиталови подобрения".

Точно този факт прави разбирането на реалната инвестиция трудно. "Бюджетът зависи от това, което вече съществува, и дългосрочните цели, които домакините искат да постигнат с провеждането на игрите, тъй като спортните обекти не обслужват само четирите седмици на състезанието на олимпийските и параолимпийските игри", каза представител на Международния олимпийски комитет (МОК) пред Insider. "Те са предназначени да имат както обществена, така и търговска употреба и да са от полза за домакините в продължение на много години след това", допълва той.

Въпреки че това е една от главните тези на МОК, опитът от последните издания на олимпийските игри показва, че често немалка част от обектите биват изоставяни скоро след приключването на най-големия спортен форум. Едно от малкото неща, които винаги намира и следващо приложение, е олимпийското село, което след приключването на игрите бива преустроено и се продава като жилища.

Изненадващо големи суми са похарчени от КОК за неща, които биха предизвикали изненада. Игрите в Пекин са първите, които се провеждат изцяло на изкуствен сняг, което изисква изграждането на сложна и свързана инфраструктура, която да подсигури нужното ниво на сняг. Тя е струвала 122 млн. долара на китайските организатори.

Всичко това потвърждава тенденцията, че провеждането на олимпийските игри е скъпо удоволствие, което все по-малко градове биха могли да си позволят. Неслучайно МОК обмисля вариант за постоянен домакин на игрите, като това би улеснило ситуацията доста. Проблемът е, че за момента това е само идея, а и няма наплив от желаещи градове. Сигурно е обаче, че сегашният модел на провеждане не е рентабилен в дългосрочен план, което трябва да притеснява МОК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар