Въглеродният отпечатък на храните

Ако ЕС наистина иска да постигне целите на Зелената сделка, емисиите, свързани с храните, трябва да бъдат ограничени

Засега няма проектопредложение в ЕС за етикиране на продукти с цел оценка на производството, но според проучване от 2020 г. повече от половината европейски граждани биха искали да имат ясна представа за въздействието върху околната среда на храната, която консумират
Засега няма проектопредложение в ЕС за етикиране на продукти с цел оценка на производството, но според проучване от 2020 г. повече от половината европейски граждани биха искали да имат ясна представа за въздействието върху околната среда на храната, която консумират
Засега няма проектопредложение в ЕС за етикиране на продукти с цел оценка на производството, но според проучване от 2020 г. повече от половината европейски граждани биха искали да имат ясна представа за въздействието върху околната среда на храната, която консумират    ©  Reuters
Засега няма проектопредложение в ЕС за етикиране на продукти с цел оценка на производството, но според проучване от 2020 г. повече от половината европейски граждани биха искали да имат ясна представа за въздействието върху околната среда на храната, която консумират    ©  Reuters

Според различни оценки хранителният сектор отделя между една четвърт и една трета от глобалните емисии на парникови газове. В Европейския съюз числото варира от 25% в някои страни до 42% в други. За да се намалят емисиите с 50% до 2030 г. и 100% до 2050 г., както е предвидено в Европейския зелен пакт, трябва да се предприемат решителни действия в хранителния сектор, според проучване на European Data Journalism Network.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове