Лондонската приказка за Абрамович е на финала

Руският олигарх обяви за продажба "Челси" заради опасността да му бъдат наложени санкции

Само преди по-малко от месец "Челси" спечели Световната клубна купа в Абу Даби, а сега Абрамович търси купувач на лондонския клуб
Само преди по-малко от месец "Челси" спечели Световната клубна купа в Абу Даби, а сега Абрамович търси купувач на лондонския клуб
Само преди по-малко от месец "Челси" спечели Световната клубна купа в Абу Даби, а сега Абрамович търси купувач на лондонския клуб    ©  Reuters
Само преди по-малко от месец "Челси" спечели Световната клубна купа в Абу Даби, а сега Абрамович търси купувач на лондонския клуб    ©  Reuters

След 19 години успехи като собственик на футболния клуб "Челси" ерата на Роман Абрамович във Великобритания е на път да приключи. През този дълъг период правителството, Висшата лига и големият бизнес в Лондон не бяха притеснени от известния на всички начин, по който руският олигарх е натрупал богатството си. Докато Владимир Путин не заповяда Русия да нахлуе в Украйна. Заради непосредствената заплаха от санкции и парламентарни изказвания, свързващи го с руския президент, Абрамович бързо обяви "Челси" за продажба, търси купувач и за имотите си в английската столица, която се превърна в център за руски пари от разпадането на Съветския съюз.

Само преди по-малко от месец лондонският клуб спечели Световната клубна купа в Абу Даби и Абрамович излезе на терена, за да получи трофея. Ситуацията обаче бързо се промени дни по-късно, когато депутатът от лейбъристите Крис Брайънт призова в парламента за налагане на санкции срещу Абрамович и цитира документ на Министерството на вътрешните работи от 2019 г., след отравянето с новичок в Солсбъри на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, пише Guardian. Според съдържанието на документа Абрамович продължава представлява интерес за правителството поради връзките си с руската държава.

"Като част от стратегията на HMG (правителството на Нейно Величество) спрямо Русия за борба с незаконното финансиране и злонамерената дейност Абрамович продължава да представлява интерес за HMG поради връзките си с руската държава и обществените му връзки с корупционни дейности и практики", се казва в документа. "Пример за това е признанието на Абрамович в дело, че е платил за политическо влияние. Източници от "Челси" настояха, че Абрамович не се е занимавал с политика и не е направил нищо, което би заслужавало санкции, но в рамките на една седмица той потърси изход и обяви клуба за продажба.

Брайънт е потвърдил пред Guardian, че случаят, посочен в този документ на Министерството на вътрешните работи, е искът пред Върховния съд, заведен през 2012 г. от бившия ментор на Абрамович - олигарха Борис Березовски, който обаче беше решен в полза на собственика на "Челси".

Решението по делото, произнесено от съдия Глостър, описва подробно как богатството на Абрамович е изковано в "дивия Изток" на посткомунистическа Русия. Документът, който Брайънт прочете в парламента, не разкрива неизвестни факти, а само че някой от Министерството на вътрешните работи действително е прочел решението и седем години по-късно през 2019 г. е обърнал известно внимание на случая. Твърдението на Березовски беше, че той и Абрамович са имали споразумение за партньорство, за да споделят огромните богатства, натрупани след придобиването на руската петролна компания "Сибнефт". Защитата на Абрамович беше, че не е имало официално споразумение и че Абрамович е платил на Березовски приблизително 2 млрд. долара за политическа защита и влияние, когато президент на Русия беше Борис Елцин.

Началото и трамплинът

Роман Абрамович е имал късмет с партньори и приятели и дори с най-големия от тях - Борис Березовски, който по-късно стана негов заклет враг. Заедно с Евгений Швидлер в края на 80-те години той създава кооперация Uyut и продава детски играчки. През 1993 г. Швидлер споделя новата страст на Абрамович - търговията с петрол. Но доста бързо "акциите" му скачат - среща се Березовски и той с подкрепата на Елцин му помага да придобие компанията "Сибнефт" чрез добре познатата за Русия приватизационна схема - купуване на акции чрез изплащане на дългове на затънали промишлени гиганти. В замяна Абрамович трябва да подкрепи Елцин на президентските избори през 1996 г. и да спонсорира контролирания от Березовски канал ОРТ, разказва възхода на бъдещия милиардер руското издание на сп. Forbes.

Така Абрамович става приближен на семейство Елцин и печели доверието на дъщерята Татяна и нейния съпруг Валентин Юмашев. Последният съвместен проект на Абрамович и Березовски е създаването на компанията "Русал". За да не влизат в конфликт с "трудния" партньор Олег Дерипаска, бизнесмените се съгласяват да консолидират активи. Но в края на 1999 г. Владимир Путин стана президент на Русия, а няколко месеца по-късно подводницата "Курск" потъва. Репортажът на ОРТ за трагедията разгневява Путин и води до разрив в отношенията между Абрамович и Березовски.

При управлението на Путин Абрамович е губернатор и дарител на Чукотка в продължение на осем години. И за да избегне възможни политически рискове, продава "Сибнефт" на "Газпром" и в продължение на три години беше най-богатият човек в Русия. Сега бизнесът му е концентриран в руския производител на стомана "Евраз", чиито акции се търгуват на Лондонската фондова борса. Компанията не е санкционирана, но миналата седмица съобщи, че е започнала планиране при извънредни ситуации, в случай че бъдат наложени ограничения върху износа й.

В края на миналата година опозиционерът Алексей Навални, който е в затвора, написа в личния си блог, че Путин и олигархът Абрамович крадат от бюджета и инвестират парите на Запад. Поводът е, че в средата на декември стана ясно, че през 2021 г. той е станал гражданин на Португалия, възползвайки се от португалския закон, който предлага натурализация на наследниците на сефарадските евреи, изгонени от Иберийския полуостров по време средновековната инквизиция. Интерпретацията на Навални е следната: "Ако някой е забравил, основната част от богатството си Абрамович е получил така: през 1997 г. приватизира "Сибнефт" за 100 млн. долара. През 2005 г. заедно с Путин сключиха сделката на века: държавата ("Газпром") изкупи обратно "Сибнефт" от Абрамович. Но вече за 13.1 млрд. долара. Гениално, нали? Просто отмъкнаха от джоба ни 13 млрд. долара. От тези пари се купуват футболни клубове, недвижима собственост и самолети. Тези пари текат и към Путин. В нашето разследване разказахме, че дворецът на Путин в Геленджик е построен с пари и на Абрамович."

Ерата "Челси"

Въпреки че Абрамович рядко дава интервюта, може да се каже, че той е най-известният руски бизнесмен в света благодарение на това, че през 2003 г. купи английския футболен клуб "Челси". Деветнадесет години по-късно го продава, като казва, че ще създаде благотворителна фондация с нетните приходи от продажбата в полза на жертвите на войната. Абрамович, който засега не е санкциониран, се опитва да посредничи в мирните преговори между Москва и Киев, след като с него са се свързали украински официални лица, казва неговият говорител.

Когато Роман Абрамович купи "Челси" през юли 2003 г. от Кен Бейтс за 140 млн. паунда, официалното изявление, обявяващо пристигането му, го описва като "страстен фен на спорта и международния футбол". Решението на Абрамович да стесни този интерес само до "Челси" трансформира клуба и доведе до поредица успехи, за да го превърнат в най-успешния клуб в Англия за последните 19 години, разказва в обширен материал BBC.

Мениджърите идваха и си отиваха, а големите играчи бяха заменяни в името на голямата амбиция на Абрамович. Сега всичко е на път да се промени. Абрамович проправи пътя на чуждестранните собственици с големите пари и промени установения дотогава ред във Висшата лига с цел да изпревари лидерите тогава - "Манчестър юнайтед" и "Арсенал". Постигнатото през първия сезон не удовлетвори руснака - второ място в първенството и полуфинал в Шампионската лига. Но с идването на "специалния" треньор Жозе Моуриньо "Челси" спечели първа титла от 50 години. Така започна успешното противопоставяне на доминаторите в английския футбол.

Динамиката излезе на преден план в клуба от "Стамфорд бридж" за сметка на стабилността в грандовете "Манчестър юнайтед" и "Арсенал". Резултатът - 19 трофея за мъжкия отбор - пет титли във Висшата лига, две Шампионски лиги, пет Купи на Англия, три Купи на Лигата, Лига Европа два пъти, Суперкупата на УЕФА и накрая Световното клубно първенство. Абрамович назначи 10 мениджъри за 19 години, като Моуриньо беше нает два пъти.

След като Абрамович пусна своето изявление от 278 думи, в което обяви решението си да продаде клуба, феновете на "Челси" скандираха името му на стадиона. Това беше сигнал, че въпреки войната в Украйна и предполагаемите силни връзки на Абрамович с руския президент Владимир Путин, които той отрича, все още е харесван сред много фенове на "Челси" заради славата, която донесе на клуба.

Абрамович имаше особени отношения с привържениците на "Челси", които приеха, че мениджърите, които обичат и на които се възхищават, могат да бъдат уволнени по прищявка на собственика. Дори когато феновете на "Челси" не бяха съгласни с решенията на Абрамович, той рядко беше обвиняван или критикуван. Те си замълчаваха, защото знаеха, че хубавите моменти, на които се наслаждаваха, бяха финансирани от Абрамович.

Скоро обаче феновете ще разберат какво ще донесе промяната. Абрамович постигна това, което си беше поставил за цел - сложи край на доминацията на "Арсенал" и "Манчестър юнайтед" и след това постави "Челси" в позиция да се конкурира с новите конкуренти от "Ливърпул" и "Манчестър Сити". Клубът сега е изправен пред период на несигурност и възможни сътресения. Потенциалните купувачи - включително консорциум, оглавен от американеца Тод Боели, отбелязват, че настоящият собственик е обещал да отпише дълга от 1.5 млрд. паунда, който му дължи "Челси". Това е малко жест без съдържание, казва пред BBC експертът по футболни финанси професор Том Кенън. "Не мисля, че някога е очаквал да си върне тези пари. Няма начин "Челси" някога да бъде в състояние да върне тези пари и да каже "благодаря, Роман, сега ето 1.5 млрд. паунда". "Никой нов собственик нямаше да дойде, за да плати парите, за които говори Абрамович, и след това да бъде натоварен с дълг от 1.5 млрд. паунда. Смята се, че Абрамович ще търси сделка за 3 млрд. паунда, въпреки че швейцарският милиардер Ханс Йорг Вис - част от заинтересования консорциум, смята, че оценката твърде висока.

"Това би ги оценило повече от "Манчестър юнайтед". "Челси" не се доближава до глобалната фенска база, която имат "Манчестър юнайтед" или "Ливърпул", обяснява Кенън. Той смята, че няма начин нов собственик да плати 3 млрд., ако клубът има и дълг от 1.5 млрд. паунда. Стойността на "Челси" по оценка на финансовите експерти е по-близо до 1.6 млрд. паунда. Съставът от играчи струва около 800 млн. паунда и като носители на Шампионска лига и Световната клубна купа те са в силна позиция, когато става въпрос за глобална привлекателност.

Но това, което прави продажбата по-належаща, е дискусията в Камарата на общините относно потенциалните санкции срещу руски олигарси, включително Абрамович, поради предполагаема връзка с Владимир Путин. Абрамович преди това отрече тези връзки и настоя, че не е направил нищо, което да налага санкциониране. Въпросът е колко силно ще се отрази на продажбата желанието на Абрамович да сключи сделката бързо.

Каквото и да стане, сделката ще бъде на много, много по-висока цена от платените от Абрамович 150 млн. паунда на Кен Бейтс през 2003 г., което е отражение на спечелените трофеи и похарчените 2 млрд. паунда.

Разпродажба на имоти в Лондон

Депутатът от лейбъристите Крис Брайънт заяви по време на заседание на британския парламент, че Абрамович "е ужасен от опасността да бъде санкциониран" и е започнал да разпродава собствеността си във Великобритания. Критиците на правителството на Борис Джонсън го обвиняват, че забавя мерките срещу Абрамович, за да може той да получи възнаграждение в замяна на отказа си от недвижимо имущество в страната - вместо активите му да бъдат замразени незабавно заради войната в Украйна и близостта му с Владимир Путин.

Абрамович притежава имение в богатия лондонски район Кенсингтън, което се оценява на 150 млн. паунда. Собственик е и на триетажен пентхаус в една от кулите на комплекса Chelsea Waterfront в Лондон.
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  demokoko18 avatar :-P
  demokoko18
  • + 1

  Ами да го купим в рубли освен :P

  Нередност?
 • 2
  xyha avatar :-|
  xyha
  • + 1

  Както казва народа , от където дошло там отишло .

  Нередност?
Нов коментар