САЩ обвиниха американски партньор на руски олигарх за медийни сделки в Русия, Гърция и България

В нарушение на санкциите срещу Константин Малофеев, Джон Ханик му е помагал в опита да вземе ТВ7, ББТ и канали в Гърция

Малофеев още преди време твърдеше, че помага на Николай Малинов, който беше лицето на сделките тук. Сега САЩ казват, че парте са били негови, което е нарушение на санкционния режим
Малофеев още преди време твърдеше, че помага на Николай Малинов, който беше лицето на сделките тук. Сега САЩ казват, че парте са били негови, което е нарушение на санкционния режим
Малофеев още преди време твърдеше, че помага на Николай Малинов, който беше лицето на сделките тук. Сега САЩ казват, че парте са били негови, което е нарушение на санкционния режим
Малофеев още преди време твърдеше, че помага на Николай Малинов, който беше лицето на сделките тук. Сега САЩ казват, че парте са били негови, което е нарушение на санкционния режим

Падащите бомби в Украйна явно са посъбудили и американското правосъдие по отношение на връзките на руските олигарси с американски бизнесмени. След като на 2 март правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд обяви създаването на специално звено KleptoCapture, което да наблюдава новите всеобхватни санкции срещу Москва, ден по-късно във федералният съд в Ню Йорк бяха повдигнати обвинения на продуцента и медиен предприемач Джон (Джак) Ханик заради връзките му с Константин Малофеев, които засягат и България.

Ханик е обвинен, че поне пет години е бил дясна ръка на руския олигарх в неговите медийни начинания, включително след като Малофеев е попаднал под санкции заради финансирането на сепаратистите в Украйна. В едно от тези си начинания заедно с гръцки бизнес партньор на Малофеев и с председателя на българското сдружение "Русофили" Николай Малинов Ханик се опита да вземе ТВ7 и ББТ, но сделката пропадна.

Случаят е стар и видно е бил подготвен отдавна, като сега му е дошъл момента. Въпреки че санкциите, свързани със сепаратистките движения в Украйна, както и тези лично срещу Малофеев са от 2014 г., това е първото обвинение по тях, повдигнато от САЩ срещу когото и да било.

Ханик, Малофеев и сепаратистите в Украйна

71-годишният Ханик е американски гражданин и според собствената му биография е един от създателите на канала Fox News, където е работил 15 години, и също така има две награди "Еми" за документалистика.

Връзката му с Русия започва през 2013 г., като тогава влиза в партньорство с Константин Малофеев. Малофеев започва като финансист през 90-те, през 2005 г. основава собствен фонд, а големият му удар е придобиването на 10.7% дял в "Ростелеком", които продава за 1.6 млрд. долара през 2013 г.

След това част от тези пари са използвани за основаването на мрежата "Царьград ТВ", която освен в Русия, излъчва и в Гърция, а част - за финансиране на сепаратизма в Украйна, според САЩ. Т.нар. православен олигарх заради пристрастието му към религията и вярването, че Русия е "Третият Рим", е директно свързан със случилото се в Луганск и Донецк - двама от неговите служители (Александър Бородай и Игор Гиркин-Стрелков) бяха високопоставени членове на сепаратистките движения там. Гиркин-Стрелков беше обвинен от холандските власти за свалянето на малайзийския самолет над Украйна.

В интервю за "Капитал" през 2015 г. Малофеев отрече те да са на служба при него и твърдеше, че се занимава само с "хуманитарни доставки". ЕС и САЩ не мислят така и името му стои твърдо в списъка със санкции.

По това време Ханик вече работи за руския олигарх според обвинението. Това сътрудничество е продължило поне до 2017 г., дълго след наложените санкции. "Обвиняемият умишлено е помогнал на Малофеев да разпространява своите дестабилизиращи послания през установяването или опита да установи телевизионни мрежи в Русия, България и Гърция в нарушение на санкциите", казва в изявлението си зам.-министърът на правосъдието Матю Олсен.

След установяването на "Царьград" в Русия американецът отива в Гърция, където помага за придобиването на група от канали съвместно с гръцкия бизнесмен Янис Карагиоргис. Малофеев е кум на Карагиоргис. Според обвинението през 2015 г. и 2016 г. Ханик пътува многократно до България и докладва на руския олигарх за свършеното - например в писмо от ноември 2015 г., в което казва, че гръцката мрежа е "възможност да се покаже руската гледна точка в Гърция".

Българската връзка

По същото време в България името му изплува заедно с това на Николай Малинов - политик, председател на сдружение "Русофили". На 12 май 2015 г. в търговския регистър е подадено заявление, с което се искат промени в партидата на "ТВ Седем". Като едноличен собственик на дружеството е посочена бургаската "Праймедия" на Асен Асенов, който става представител на дружеството и член на Съвета на директорите заедно с Явор Цеков и Николай Малинов.

На същата дата е подадено сходно заявление, но за "Балкан българска телевизия" (News7), като единствената разлика е, че в Съвета на директорите се иска вписване не на Явор Цеков, а на американския гражданин Джон Ханик. За едноличен собственик отново е посочена фирмата на Асенов "Праймедия".

"Капитал" тогава потвърждава, че Ханик е бил представен на тогавашния екип на ТВ, като "представител на инвеститора". Пред журналистите обаче той не споменава Малофеев, а само Карагиоргис.

Пред "Капитал" Малинов също не отрича, че предстои да влезе в управлението на ТV7, но с изрична уговорка. "Ако тази сделка приключи с този инвеститор, най-вероятно ще приема да съм председател на Съвета на директорите", коментира той. И потвърждава информацията, че Янис Карагиоргис е евентуалният бъдещ собственик.

Самият Малофеев в интервю за "Капитал" същата година потвърждава, че помага на Малинов и развитието на ТВ7, защото "сме приятели". "Идеите на Николай, жена му Даниела и целия екип ми се струват перспективни. Ние всякак им помагаме - с идеи, стратегии, съдържание."

Американското обвинение сега твърди, че Ханик се е опитал да замаскира участието на руския олигарх, като е представял навсякъде Карагиоргис за собственик. През 2021 г. ФБР е разпитало американеца за тези връзки и той е заявил, че Малофеев няма връзка с българското му пътуване и не е имал никаква роля в опита за придобиване на българските телевизии.

Придобиването обаче пропадна по не напълно ясни причини, а ТВ7 фалира и беше разпродадена като част от наследството на КТБ.

Луврие, Косарев и БТК

По същото време стана ясно, че Малофеев има интерес и към друга част от активите на фалиралата КТБ - БТК. Намиращия се в изгнание Цветан Василев прехвърли дела си в компанията първо на французина Пиер Луврие, а после на Дмитрий Косарев - и двамата свързани с руския бизнесмен. Тези сделки обаче не успяха да спрат прехвърлянето на БТК, което беше продадено от VTB Capital.

През 2019 г., във връзка с разследване на връзката на Малофеев с руски организации ДАНС наложи забрана от десет години на руския олигарх да влиза в България заради "престъпления против финансовата и кредитна система".

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 10
  • + 2

  За това пък зад националните телевизии Бтв и Нова стоят американски собсвеници и английски фондове при които не се знае кой кой е и които са проводници на пропагандата на политиката на демократите в САЩ. Но това разбира се не е проблем за Капитал. Защо ли :(.
  С годините наблюдавам, че всички външни чужди сили гледат премахнат Борисов и правителството на ГЕРБ от политиката в България - и руснаци и американци. Това не се случва само у нас, а в повечето по-малки държави където има национални отговорни правителства, лидерите им имат смелост да казват НЕ когато не е в интерес на държава, обичат си народа и гледат добруването му. За съжаление ГЕРБ в момента се оказват единствената национално отговорна, проевропейска партия. Няма нужда да изброявам американските и проруските агенти и партии у нас, а те са от всички спектъри в политическото пространство. За съжаление българинът е аполитичен, не следи процесите в държавата, не знае кой кой, какво е правил, забравя бързо какво е било, лесно се манипулира с медии, подвежда е лесно с популизъм и за това тук лесно се слагат и махат правителства от чужди сили :(. А и като гледам нищо добро не чака тази държава с това младо поколение :(

  Нередност?
 • 2
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка
  • + 3

  А тавариш Кольо Малинов в Болгарии се разхожда на свобода.

  Нередност?
 • 3
  batMilen avatar :-|
  Milen Stefanov
  • - 1

  До коментар [#1] от "scuby":

  "Отговорното" правителство на Борисов затова даде 2.1 млрд. лв на враг номер едно на човечеството - САЩ ! Защото го държат за топките. Защо Борисов го няма според теб в списъците им редом до Пеевски....?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал