Западът удари тежко приближените до Путин милиардери

По-строгите мерки можеше да бъдат въведени отдавна, но това не ставаше, защото парите от Русия са се вкоренили в западните икономики през последните две десетилетия

В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.
В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.
В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.    ©  Reuters
В страни от ЕС вече започна конфискацията на яхти и имоти на руски милиардери.    ©  Reuters

ЕС, САЩ и Великобритания отговориха на инвазията на Русия в Украйна с опустошителни санкции срещу бизнесмените милиардери, за които се смята, че са от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин. Сега те се борят да запазят активите си на фона на най-всеобхватните икономически санкции, наложени през последните десетилетия. Ето някои от най-известните санкционирани.

Алексей Мордашов

Състояние: 29.1 млрд. долара

Санкциониран от ЕС

Алексей Мордашов е направил състоянието си със стомана, собственик е на компанията "Северстал". Подпомагал е развитието на германско-руските икономически връзки, покрай което се ползва с добро име в Германия. От 2007 г. участва в управлението на туристическия концерн ТУИ, от който притежава една трета. Бизнес интересите му обхващат още веригата руски супермаркети "Лента", портала за онлайн търговия "Утконос", инвестирал е и в образователни и здравни фирми. И е смятан за приближен на Кремъл. Навремето руският вестник "Коммерсант" написа за него, че по време на аудиенциите при Путин седи чинно като детенце, което чака да му дадат закуска.

Алишер Усманов

Богатство: 17.6 млрд. долара

Санкциониран от САЩ, ЕС, Великобритания

Твърди се, че Алишер Усманов е един от любимите олигарси на Путин, а според Forbes е един от най-богатите. Бивш професионален фехтовач, ЕС го описва като "бизнесмен чиновник", който помага на президента да решава бизнес проблемите си. Роден в Узбекистан, докато все още е бил част от Съветския съюз, той управлява USM Holdings, огромен конгломерат, който включва добивна индустрия и телекомуникации, включително втората по големина мобилна мрежа в Русия "Мегафон". ЕС обяви санкции срещу него на 28 февруари, а САЩ и Обединеното кралство го последваха. Той нарече санкциите несправедливи и каза, че всички обвинения срещу него са неверни.

USM Holdings, изглежда, се надява да избегне санкциите на ЕС, тъй като Усманов притежава малко под 50% от акциите. Неговата суперяхта Dilbar, кръстена на майка му, е в процес на ремонт в Хамбург и сега е изложена на риск да бъде конфискувана.

Във Великобритания основните му видими инвестиции са в имоти. В Лондон той притежава Beechwood House, къща за 65 млн. паунда в сърцето на града, а извън Лондон в Съри - имението на Тюдор. И двата имота са замразени от властите на Обединеното кралство.

Неговият бизнес партньор Фархад Мошири притежава "Евертън", а компаниите на Усманов USM, "Мегафон" и Yota са ключови спонсори в клуба, като се предполага, че участието му е още дълбоко. "Евертън" прекъсна спонсорските договори и Мошири напусна поста член на борда на USM.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар