Financial Times: Русия е молила Китай за военна помощ

САЩ предупреждават Пекин за сериозни последствия, ако се намеси във войната

Съветникът на американския президент за националната сигурност Джейк Съливан заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски представител
Съветникът на американския президент за националната сигурност Джейк Съливан заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски представител
Съветникът на американския президент за националната сигурност Джейк Съливан заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски представител    ©  Reuters
Съветникът на американския президент за националната сигурност Джейк Съливан заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски представител    ©  Reuters

Русия е отправяла молби за военно оборудване към Китай още от самото начало на нападението срещу Киев, твърди Financial Times, позовавайки се на американски официални източници. Това е довело до опасения във Вашингтон, че Пекин може да реши да помогне на Владимир Путин и така да подкопае западните усилия да бъде укрепена отбраната на Украйна.

"Други американски официални източници твърдят, че с навлизането в третата седмица на войната се наблюдават индикации за изчерпване на някои видове въоръжение от страна на Русия", добавя изданието.

САЩ заявиха, че Китай ще се сблъска със сериозни "последствия", ако помогне на Москва във войната срещу Украйна. Същевременно говорител на китайското външно министерство коментира, че става въпрос за разпространяване на "фалшива информация" от американска страна и че азиатската държава играе конструктивна роля в насърчаването на преговори. От посолството на Китай в САЩ са посочили, че не знаят за такова искане и че в момента приоритет е напрегната ситуация да не ескалира или да не излезе от контрол, съобщава Reuters.

Среща САЩ - Китай в Рим

Според американските източници Русия е поискала военно оборудване, включително дронове. Пред CNN съветникът на американския президент за националната сигурност Джейк Съливан казва, че се извършва директна комуникация с Пекин, при която ясно се посочва, че "ще има категорични последствия при мащабно спомагане за заобикаляне на санкциите или подкрепа за Русия". "Няма да позволим да има подкрепа за Москва по отношение на тези икономически санкции от страна на никоя държава по света", заявява той.

По повод информацията че Китай е знаел за намеренията на Путин спрямо Украйна, Съливан коментира, че Пекин е бил наясно, че руският президент "планира нещо", но "може да не е разбрал пълния мащаб на това, защото е много възможно Путин да ги е лъгал по същия начин, както е лъгал европейците".

Новината за руското искане на помощ от Пекин идва в момент, в който Съливан заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски представител и да обсъди войната в Украйна. Очаква се, че по време на срещата съветникът на американския президент ще предупреди Пекин за последиците и изолацията, с които ще се сблъска азиатската държава, ако помогне на руската инвазия.

Позицията на Пекин

Китай до този момент не е осъдил публично Русия за нападението и посочва, че "легитимните притеснения на Москва относно сигурността" трябва да се вземат предвид. Едновременно с това обаче Пекин изразява подкрепа за украинския суверенитет и призовава за мир, като казва, че е готов да спомогне за прекратяване на войната чрез дипломация.

В своя анализ британската ВВС посочва, че не е случайно, че Белият дом е решил да обяви публично обвиненията си срещу Китай, точно когато Съливан се среща с най-високопоставения китайски дипломат. "Това, изглежда, е тактически ход - да се окаже натиск върху Пекин, за да признае или отрече обвиненията. По-голямата цел може да е да се накара китайският президент да прецени позитивите и негативите от това, което наскоро нарече "солидна" връзка с Москва", пише ВВС.

Същевременно заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че санкциите срещу Русия вече дават резултат. "Натискът започва да дава известен ефект. Виждаме някои знаци на желание за истински, сериозни преговори", казва Шърман пред Fox News. По думите ѝ обаче Путин е готов да "унищожи Украйна".

Все още няма коментари
Нов коментар