Германия ще вложи 200 млрд. евро за зелена трансформация на икономиката до 2026 г.

Смята се че този ход цели да успокои коалиционни партньори в правителството, които не са доволни от увеличените военни разходи

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната ще похарчи рекордните 100 млрд. евро за модернизация на армията, след като в края на февруари Русия нахлу в Украйна.
Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната ще похарчи рекордните 100 млрд. евро за модернизация на армията, след като в края на февруари Русия нахлу в Украйна.
Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната ще похарчи рекордните 100 млрд. евро за модернизация на армията, след като в края на февруари Русия нахлу в Украйна.    ©  Reuters
Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната ще похарчи рекордните 100 млрд. евро за модернизация на армията, след като в края на февруари Русия нахлу в Украйна.    ©  Reuters

Германия ще задели 200 млрд. евро, за да финансира индустриалната трансформация в страната до 2026 г., обяви финансовият министър на страната Кристиан Линднер. Тя ще включва инвестиции в инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, водородни технологии, модернизация на промишлеността. Средства ще се използват и за премахване на допълнителните такси, въведени със Закона за възобновяемата енергия, в опит да се облекчат гражданите, които са ударени от рекордно високи цени на енергията. Това решение се счита за опит за помиряване на коалиционните партньори в правителството от от Зелената партия заради увеличаването на военните разходи, съобщава Euractiv.

Ще вложим 200 млрд. евро за трансформация на икономиката, обществото и държавата, заяви Кристиан Линднер пред обществената телевизия ARD. Коментарът на финансовия министър идва по същото време, когато Германия засилва усилията си да намали своята зависимост от руския газ, като подобрява инфраструктурата си за внос на втечнен природен газ. Берлин обяви също, че евентуално ще разчита повече и на електроцентрали, използващи въглища. Страната също така планира да увеличи инвестициите във възобновяеми източници на електроенергия.

Какво ще включват инвестициите

- Изграждане на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили

- Разработване на водородни технологии

- Модернизация на промишлеността

В коментар за Reuters икономическият министър от Зелената партия Роберт Хабек заявява, че договарянето на средствата за стимулиране на прехода на германската икономика е голям успех. "По-спешно от всякога трябва да инвестираме в енергийния си суверенитет. Радвам се, че ние, членовете на коалицията, се движим в една и съща посока. Сега трябва да положим всички усилия, за да станем по-независими и неутрални по отношение на климата", заявява той пред агенцията.

Опит за помиряване на коалиционните партньори

По-рано този месец германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната ще похарчи рекордните 100 млрд. евро за модернизация на армията, след като в края на февруари Русия нахлу в Украйна. Това не беше прието добре от партньорите му от Зелената партия, така че бяха обявени допълнителни 200 млрд. евро за дейности в областта на климата и за премахването на допълнителната такса според Закона за възобновяема енергия, чиято цел е да се насочват средства към разширяване на възобновяемата енергия чрез допълнително облагане на на потребителите.

Водещи политици от Зелената партия подкрепиха новия план. "Инвестираме необходимите средства, за да станем независими от руския газ и изкопаемите горива", заяви съпредседателят на Зелената партия Рикарда Ланг. "Това е начинът, по който се прави енергийна политика, но също така и политика на сигурност през 21-ви век."

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  Това е бъдещето!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал