Има ли светлина в тунела за преговорите между Украйна и Русия

Путин може да е принуден да се задоволи с по-малко искания от първоначалните

Зеленски говори чрез видеовръзка пред германския Бундестаг
Зеленски говори чрез видеовръзка пред германския Бундестаг
Зеленски говори чрез видеовръзка пред германския Бундестаг    ©  Reuters
Зеленски говори чрез видеовръзка пред германския Бундестаг    ©  Reuters
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

"Работим по документи, които двамата президенти ще могат да обсъдят допълнително и да подпишат. Очевидно това ще стане в скоро време, защото това е единственият начин за прекратяване на тази война", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, който участва в преговорите между Киев и Москва.

Когато нахлу в Украйна, целта на руския държавен глава Владимир Путин бе военно да сломи държавата, да свали правителството й и да сложи край на стремежите й за присъединяване към НАТО. Той посочи, че иска да "демилитаризира и денацифицира" Киев и да защити руски говорещите граждани от това, което окачестви като геноцид от страна на украинското правителство. Тези заявки в началото на инвазията обаче изглежда, че ще бъдат занижени заради хода на война, която Путин грешно предполагаше, че бързо ще спечели, пише британската ВВС. Сега Москва вече не иска да свали правителството, а вместо това се цели в неутралитет за Украйна.

Подоляк твърди, че има възможност спирането на огъня да започне през идващите дни, тъй като руските сили са заседнали на сегашните си позиции. И двете страни говорят за постигнат напредък по време на разговорите - съветникът на украинския президент казва, че Путин е смекчил условията си, а руският външен министър Сергей Лавров коментира, че "специфичната подредба на думите" в документите е "близо до договаряне".

Но не липсват и опасения, че преговорите все още са само странично шоу на продължаващата война. И че намирането на трайно уреждане на конфликта ще се случи едва тогава, когато Кремъл се убеди, че не може да постигне победа на бойното поле.

Кой какви условия поставя

Киев встъпи в преговорите със следните искания - спиране на огъня и изтегляне на руските войски, но също така и законово обвързващи гаранции за сигурност, които ще дадат на страната защита от група от съюзнически държави, които биха предотвратили атаки и биха взели активно участие на страната на Украйна в конфликта.

Според анализатори изтеглянето на руските военни до позициите им отпреди войната не само е цел на Киев, но ще бъде и условие на Запада, който няма да иска възможност за създаване на друг руски "замразен конфликт". Същевременно украинските нагласи претърпяха промени, като сега президентът Зеленски казва, че хората вече разбират, че НАТО няма да ги приеме за членове, и тази "истина" трябва "да бъде призната".

Пред Financial Times пожелал анонимност руски източник, запознат с преговорите, казва, че се обсъжда споразумение, което би дало и на двете страни възможност да обявяват победа във войната: "Всяка страна се нуждае от победа. Путин трябва да може да я продаде на хората. Той може да каже, че сме искали да спрем Украйна да се присъедини към НАТО и да разположи чужди бази и ракети на своя територия. Ако те се съгласят с това, той може да каже: Постигнах го."

В началото на инвазията руският президент искаше Киев да признае анексирания Крим за част от Русия и да признае независимостта сепаратистките източни райони. Бъдещето на полуострова и на Донецк и Луганск все още далеч не е разрешено, но те може да не се превърнат в препъникамък, ако двете страни в преговорите се съгласят да се занимаят с проблема на по-късен етап. Освен това Москва, изглежда, е приела, че не може да свали украинското правителство и да го замени с "послушно" управление.

"Усещането е, че Путин ще трябва да приеме много по-ограничен списък", коментира пред ВВС Татяна Становая от Carnegie Moscow Center. Това е, защото Русия обмисля варианта за "неутрална и демилитаризирана" Украйна, която да има своя армия и флот, по подобие на модела на Австрия или Швеция, които са членки на ЕС. Австрия е неутрална, но Швеция не е и всъщност взема участие в учения на НАТО.

Какво включва "Украинският модел"

Източници на Financial Times посочват, че в момента се обсъжда план от 15 точки, според който Киев ще се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и ще обещае да не допуска чужди военни бази и въоръжение в замяна на защита от съюзници като САЩ, Великобритания и Турция.

"Ние предложихме "украински модел на гаранции за сигурност", който предвижда незабавно и законово участие на няколко държави - гаранти в даден конфликт на страната на Украйна, ако някой отново наруши териториалната й цялост", заяви Подоляк. Но подробностите за тези западни гаранции за украинската сигурност и дали те са приемливи за Москва може да се окажат пречка пред постигането на споразумение, както и статутът на териториите на страната, завзети от Русия и нейните проксита през 2014 г.

Истински шанс или игра за време

Същевременно, въпреки че Киев и Москва твърдят, че има напредък в преговорите, някои украински представители са скептични, че Путин е напълно отдаден на мирни процес, и се опасяват, че Кремъл просто печели време, за да прегрупира силите си и да поднови нападенията. Украински източник на Financial Times обобщава притесненията: "Има вероятност това да е илюзия. Те лъжат за всичко - за Крим, за струпването на войски по границата, за "истерията" относно инвазията. Трябва да упражняваме натиск върху тях, докато нямат друг избор, освен да се съгласят на мирна сделка."

Словенският премиер Янез Янша, който във вторник беше в Киев заедно с колегите си от Полша и Чехия и се срещна със Зеленски, изразява пред в. Guardian опасенията си, че Русия "просто се опитва да измести вниманието към странична сцена, към снимки от преговори, не към снимки от бойното поле. Това е стар трик".

Според Сам Грийн, директор на Руския институт към лондонския King's College, "възможното пространство за постигане на споразумение е изцяло в главата на Путин. Не става въпрос за това какво може да предложи Киев и какво би било приемливо за Москва. Не става въпрос за това какво би могъл да предложи Западът. Става въпрос за това какво Путин би могъл да се самоубеди да приеме", казва проф. Грийн пред Guardian.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • + 1

  Всъщност украинското ръководство остана разочаровано от посещението на Моравецки, Янза и Фиала, с притурката Качински и неговата идея за "миротворческа мисия на военни от НАТО". Очакваше се тази група да е с делегирани права от ЕС и НАТО, нещо което не се потвърди.

  Нередност?
 • 2
  cmd29646730 avatar :-|
  cmd29646730
  • - 1
  • + 1

  Що за глупости, капитулацията на Украйна е неизбежна. Въпрос на време е да бъдат прекъснати всички доставки за украинската армия в Киев и източната част на страната.
  Русия нема никакъв интерес да бърза с преговорите и много скоро ще се окаже в положение да поставя ултиматуми.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Забележителен анализ за войната:

  https://www.unz.com/mwhitney/twice-in-a-century-russia-faces-a-war-of-annihilation/

  Нередност?
 • 4
  xyha avatar :-|
  xyha

  Украйна е пешката която жертваха щатите , за да си върнат Европа. Европейските политици се провалиха тотално .

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал