Къде в Европа са осъдени държавни лидери

Арестите на премиери и президенти са нещо стандартно за ЕС

Ливиу Драгня - смятан за най-влиятелен политик в Румъния, докато партията му управляваше, отиде в затвора през 2019 г. с твърдението, че е "политически затворник"
Ливиу Драгня - смятан за най-влиятелен политик в Румъния, докато партията му управляваше, отиде в затвора през 2019 г. с твърдението, че е "политически затворник"
Ливиу Драгня - смятан за най-влиятелен политик в Румъния, докато партията му управляваше, отиде в затвора през 2019 г. с твърдението, че е "политически затворник"    ©  Reuters
Ливиу Драгня - смятан за най-влиятелен политик в Румъния, докато партията му управляваше, отиде в затвора през 2019 г. с твърдението, че е "политически затворник"    ©  Reuters

Арестът на членове на ГЕРБ и на лидера Бойко Борисов бе определен от партията като "покушение срещу българската демокрация". Вчера, преди акцията в дома на Борисов, премиерът Кирил Петков написа във Facebook, че никой не е над закона.

Арестите на премиери и президенти са нещо стандартно в Европа. Не само в България обаче задържани политици се оплакват, че са станали жертва на реваншизъм. Пример е съседна Румъния, където Ливиу Драгня - бивш лидер на Социалдемократическата партия и смятан за най-влиятелен политик в страната, докато партията управляваше, отиде в затвора през 2019 г. с твърдението, че е "политически затворник". Той получи присъда от три и половина години за корупция в една дълга съдебна битка. Обвинението бе в злоупотреба със служебно положение във връзка с фиктивни назначения на две служителки от неговата партия в агенцията за закрила на детето в окръг Телеорман, където той е председател на Окръжния съвет от 2000 г. до 2012 г.

Присъдата бе втора за Драгня - през 2016 г. той получи две години условно за изборна измама. През цялото време Социалдемократическата партия многократно влизаше в сблъсък с Европейската комисия заради опитите си да прокара различни мерки с цел предпазване на политици от съдебни дела.

През юли 2021 г. Драгня излезе предсрочно от затвора. Той бе най-висшестоящият румънски политик, осъден за корупция, откакто бившият премиер Адриан Нъстасе отиде в затвора през 2012 г. Нъстасе също е бивш лидер на социалдемократите и заемаше премиерския пост в Румъния от декември 2000 г. до декември 2004 г. Той получи две години затвор през юни 2012 г. за неправомерно използване на средства от частни компании в предизборната кампания през 2004 г., както и четири години затвор за подкуп и изнудване през януари 2014 г. Условното му освобождаване бе през август 2014 г.

Не само премиер, но и цяла партия в Хърватия

Под натиска на ЕС Хърватия поде антикорупционна кампания, в която бяха осъдени няколко висши служители, сред които и бившият премиер Иво Санадер, управлявал от 2003 до 2009 г. При повторно гледане на дело за корупция той получи осем години затвор през 2020 г. за източването на милиони евро публични средства. Присъда има и партията на Санадер - Хърватска демократична общност, която бе глобена с 462 000 евро и трябва да върне 1.8 млн. евро незаконно придобити средства. Бившият премиер е най-високопоставеният политик, съден за корупция в Хърватия. Срещу него има няколко обвинения и съдебни процедури в различни дела.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който управлява страната общо девет години в четири правителства, остава дълбоко разделяща фигура заради многобройни финансови и секс скандали, както и последвали съдебни битки през годините. Той имаше временна забрана да заема обществена длъжност след присъда за данъчни измами през 2013 г. и все още е съден за подкуп на свидетели, свързани с неговите "бунга бунга" партита. Заради напредналата си възраст му бе спестен директният престой зад решетките и вместо това трябваше да положи общественополезен труд.

Две присъди за Саркози в една година

През септември 2021 г. бившият френски президент Никола Саркози бе признат за виновен по обвинение в незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Според прокуратурата за нея са използвани близо двойно повече средства от разрешените във Франция за предизборни кампании 22.5 млн. eвро, като е била наета агенция за връзки с обществеността, която да прикрие превишените разходи.

През март 2021 г. Саркози стана първият бивш френски президент от 1958 г. насам, осъден на затвор. По дело за корупция и трафик на влияние той получи тригодишна присъда, от които 2 години условно. Макар Саркози да е първият държавен глава в съвременната френска история, който е осъден на затвор, той не е първият, признат за виновен - през 2011 г. Жак Ширак получи 2 години условно за корупция по времето, когато е кмет на Париж.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал