Германия договори дългосрочни доставки на газ от Катар

Европейските страни усилено търсят алтернативи на руския газ

Сделката, договорена от германския министър на икономиката Робърт Хабек по време на неговото посещение в Доха, е добра възможност за страната му, която към момента получава около половината от годишните си доставки на природен газ от Русия.
Сделката, договорена от германския министър на икономиката Робърт Хабек по време на неговото посещение в Доха, е добра възможност за страната му, която към момента получава около половината от годишните си доставки на природен газ от Русия.
Сделката, договорена от германския министър на икономиката Робърт Хабек по време на неговото посещение в Доха, е добра възможност за страната му, която към момента получава около половината от годишните си доставки на природен газ от Русия.    ©  Reuters
Сделката, договорена от германския министър на икономиката Робърт Хабек по време на неговото посещение в Доха, е добра възможност за страната му, която към момента получава около половината от годишните си доставки на природен газ от Русия.    ©  Reuters

Германия обяви, че е сключила дългосрочно споразумение с Катар за доставки на втечнен природен газ. Ходът е част от усилията на европейските страни да намалят зависимостта си от руския газ с две трети до края на тази година и изцяло най-късно до 2030 г. Сделката, договорена от германския министър на икономиката Робърт Хабек по време на неговото посещение в Доха, е добра възможност за страната му, която към момента получава около половината от годишните си доставки на природен газ от Русия, пише Financial Times.

Хабек беше остро критикуван през последните седмици заради позицията си срещу пълно ембарго на енергийните доставки от Русия. През 2020 г. Германия е внесла около 56 млрд. куб. метра природен газ от страната, а общият внос на газ за ЕС от Русия е около 168 млрд. куб. метра. През същата година Катар е изнесъл 106 млрд. куб. метра, по-голяма част за азиатските пазари според данни, цитирани от The Guardian. Очаква се Катар почти да удвои производството си на природен газ до 2025 г.

Количествата и други параметри по сделката не бяха разкрити. Очаква се отделните германски енергийни компании, чиито мениджъри посетиха Доха заедно с Хабек, сами да уточнят детайлите в отделни договори с катарските доставчици. Катар приветства решението на Германия да ускори разработването на два LNG терминала, без които доставките ще са невъзможни, тъй като страната в момента не разполага с такива. Берлин отхвърли възможността да удължи живота на ядрените си централи, които трябва да бъдат затворени в края на годината.

Как се справят другите страни

В четвъртък предстои среща на лидерите на ЕС, на която основна тема ще бъдат стратегиите за разделяне с руския газ, както и възможните мерки за предпазване на бизнесите и домакинствата от енергийния шок.

Австрия обяви в неделя, че ще похарчи 2 млрд. евро в помощ на гражданите срещу по-високите енергийни разходи. В петък Италия разкри плановете си да получи около 4.4 млрд. евро чрез данък от 10% върху свръхпечалбите на компаниите за периода между октомври 2021 и март 2022 г., ако надвишават с повече от 5 млн. тези от предходната година. С приходите Рим възнамерява да компенсира намаляване на митата на горивата с 25 цента на литър до края на април и да защити с 5.2 млн. най-бедните семейства в страната от по-високите сметки за ток. Италия вече е похарчила 16 млрд. евро от миналото лято за подобни мерки. Енергийните компании, които вероятно ще бъдат засегнати от данъка, са Eni и Enel. Такъв данък беше въведен през септември и в Испания, но размерът му беше намален под натиск от индустрията.

Европейският енергиен пазар поражда разногласия между страните. Южните държави като Испания, Италия, Гърция и Португалия настояват за промени на правилата за ценообразуване. Те срещат съпротива от северните страни като Нидерландия, според която фокусът в краткосрочен план трябва да пада върху икономии на енергия и запълване на газовите хранилищата. Рим и Мадрид смятат още, че ЕС трябва да води съвместни преговори за енергийни доставки, за да постига по-добри сделки.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 2
  • + 3

  Ха-ха, Северен поток се оттече в океана! Хайде, да излязат пак Лавров и Медведев да заплашват Европа. Както вече съм писала, скоро Русия ще си пие газа и петрола без мезе.

  Нередност?
 • 2
  jordani avatar :-P
  jordani
  • - 3
  • + 4

  Толкоз за идеите за общо договаряне на ниво ЕС.
  Германците винаги са били интересчии, войната на Русия в момента се финансира основно от техните покупки.
  А Василев хвърля в публичното пространство някакви идеи за договорки на ниво ЕК... ха, ха..

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 4

  И все пак: колко газ е договорил всъщност Хабек?

  По традиция в Капитал цифри няма, затова няма смисъл да питам за цената. Пък и, познавайки географията, газирани в Южен Пирс газовозите трябва да минат покрай Арабския, през Суецкия, през Средиземно, през Гибралтар, да заобиколят Испания, Франция, следва Ламанш, да обиколят Дания и да регазират някъде в Германия.
  Това са такси (и време) за компресия и декомпресия, за застраховки, навло. Плюс борсовата/договорената цена на газа.

  Защо претенциозна икономческа газета никога не говори с цифри?
  Ами защото цифрите са в скандално противоречие с пропагандата й.

  И все пак, колко са разходите, които се добавят за транспорта плюс застраховките към договорената зена на газа?

  Нередност?
 • 4
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov
  • + 1

  Преди всичко Хабек получи абсолютно оправдание за зеления преход с немислими досега темпове. Освен за доставки на газ, делегацията му в ОАЕ и Катар преговаря за производство на зелен водород от соларни централи там. Колкото и да им се иска да всички да се отърват от селските номера на Газпром, както каза самия той "Горчивата истина е, че не можем да се откажем сега от руски газ". Мисля, че доставките от катара са за около 10% от количеството, купувано от Русия в момента. Разбира се на по-висока цена. Отделно обаче има договорени количества от Норвегия и ОАЕ, покривайки до 30% от руските доставки. Но най-важното е, че Германия прави всичко възможно да се отърве от енергийна зависимост, по този въпрос не съм чул различно мнение досега. Което става само с ВЕИ. Накрая Путин, загробвайки собствената си страна, ще направи повече за климата отколкото който и да е друг досеха :D

  Нередност?
 • 5
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Еми... трудно е да си путинолож.. още по-комплицирано ще е СЛЕД като Путлер загуби войната....

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал