Бившият чешки премиер Бабиш ще бъде съден за измама с евросубсидии

Той е обвинен, че е използвал неправомерно евросредства за малки и средни компании, за да финансира свой бизнес

Бабиш твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани
Бабиш твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани
Бабиш твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани    ©  Reuters
Бабиш твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани    ©  Reuters

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде изправен на съд, след като прокуратурата му повдигна обвинение в измама с евросубсидии. Това стана възможно, след като в началото на месеца парламентът в страната свали имунитета му като депутат във връзка с предполагаемо участие в измама за 2 млн. евро.

Решението позволи на прокуратурата да завърши с разглеждането на случая и да предяви обвинение и по-точно, че Бабиш е използвал неправомерно евросредства, предназначени за малки и средни компании, за да финансира свой бизнес. Чешката полиция отдавна призовава милиардерът популист да бъде съден.

Бившият премиер отрича да е замесен в незаконна дейност. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

За какво точно е обвинението

Схемата, за която ще бъде съден Бабиш, е следната - фермата "Щъркелово гнездо" е получила евросубсидии, след като е била прехвърлена от неговия холдинг Agrofert, съставен от около 250 компании, на семейство му. По-късно Agrofert си е върнал собствеността над фермата, но само след като са били получени евросредствата. Те са били предвидени за малки и средни бизнеси и холдингът не е имало как да кандидатства за тях.

Депутатите два пъти свалят имунитета на Бабиш във връзка с този случай, който датира от 2007 г. Прокуратурата трябваше да поиска това да стане отново след парламентарните избори миналата година. Центристкото движение на милиардера AНO загуби вота и беше сформирана управляваща коалиция от пет партии, а Бабиш излезе в опозиция, след като беше премиер един мандат между 2017 и 2021 г. Той все още може да участва в президентските избори в Чехия, насрочени за януари 2023 г., пише Euronews.

От прокуратурата заявиха, че градският съд в Прага ще гледа делото, към което е привлечен и друг обвиняем. Все още не е определена дата за началото му. Говорител на прокуратурата заявява, че единият от обвиняемите е "извършил престъплението със субсидиите, навредило на финансовите интереси на ЕС", а другият обвиняем е съучастник.

Разкритие от досиетата "Пандора"

Миналата година като част от досиетата "Пандора" в. Guardian разкри, че Бабиш е използвал "офшорна структура през 2009 г., за да купи къща за 15.5 млн. евро в Южна Франция". Прехвърлянето на пари в офшорна сметка или използването на офшорна компания за купуването на имот не е незаконно и понякога се използва по причини, свързани със сигурността или анонимността.

Но точният източник на тези средства не е известен, както и причината Бабиш да избере такава сложна структура за финансирането на покупка, която е можел да направи директно, пише британското издание. Според експерти това не е довело до някакви очевидни данъчни ползи за бившия премиер. "Изглежда като сложна структура за прикриването на собственост на компании или имоти", твърди пожелал анонимност чешки данъчен специалист.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 5

  Поредният случай в Европа как с парите на Сорос и медиите му "сготвят" национално отговорни политици като Бабиш. Случай от преди 15 години, дъвкан и предъвкан пак се подновява понеже няма за какво друго. Същото направиха и с Курц в Австрия. Борисов въобще няма да го споменавам. Тук накараха младите полезни идиоти и простолюдието да мразят единствения в момента национално отговорен държавник, единственият който мислеше точно за тези млади хора и този народ.
  Само в Унгария видяха проблеми, но там Орбан изсветли финансирането на НПО-тата, нямат "Америка за Унгария", спря университета на Сорос. А и там младите хора са много по-умни и начетени от нашите млади славитрифоновци и полезни идиоти. Орбан ще преведе Унгария и народа през тази поредна криза в Европа с възможно най-малки последици. Да му мислим ние!

  Нередност?
 • 2
  rga avatar :-|
  Rado G
  • + 1

  До коментар [#1] от "scuby":

  Пишеш колко да не заспиш пред компютъра. Сугурно си супер отегчен чиновник в Агенцията по управление на северния вятър и те е яд, че всички около теб крадат, само теб те прецаха и не можеш да крадеш евро пари. Решението: трябва да България да отиде там, където ТИ ще мжеш да крадеш.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал