Засегнати от руските санкции компании в ЕС могат да получат държавна помощ

Отражението на скока в цените на газа и електричеството също е включено във временната мярка

"Трябва да тушираме икономическия ефект от тази война и да подкрепим тежко засегнатите компании и сектори", заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер
"Трябва да тушираме икономическия ефект от тази война и да подкрепим тежко засегнатите компании и сектори", заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер
"Трябва да тушираме икономическия ефект от тази война и да подкрепим тежко засегнатите компании и сектори", заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер    ©  Reuters
"Трябва да тушираме икономическия ефект от тази война и да подкрепим тежко засегнатите компании и сектори", заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер    ©  Reuters

Компаниите в ЕС, които са засегнатите от санкциите срещу Русия заради инвазията й в Украйна, могат да получат държавна помощ до 400 хил. евро. Това показва документ на Европейската комисия (ЕК), видян от Reuters.

Решението да се облекчат временно правилата за държавната помощ, за да се помогне на хиляди компании, изпитващи нарушения в мрежите за доставки заради санкциите, се случва, след като преди две години Брюксел предприе същия ход за бизнесите, пострадали от пандемията от коронавирус.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер коментира, че санкциите, които съюзът и неговите западни партньори са наложили срещу Москва, имат "силен ефект върху руската икономика", но те "също така се отразяват и на европейската икономика и това ще продължи през идващите месеци".

Какво включва мярката

Според документа компаниите в земеделския сектор и рибарството могат да получат до 35 хил. евро под формата на директни грантове, данъчни преференции и други. Бизнесите, засегнати от високите цени на природния газ и електричеството, могат да поискат помощ, която да не превишава 30% от съответните разходи с максимум до 2 млн. евро.

Компаниите, които са изправени пред затруднения с ликвидността, могат да поискат публични гаранции за своя заем в размер на до 15% от средния си общ годишен оборот за последните три приключени отчетни периода или 50% от разходите за енергия за една година. Гаранциите са ограничени до шест години и покриват само инвестициите или заемите за работен капитал. Бизнесите с проблеми в ликвидността могат също така да кандидатстват и за субсидирани заеми.

Когато дружеството понесе оперативни загуби, може да е необходима допълнителна помощ, за да се осигури продължаването на дадена стопанска дейност. За тази цел държавите могат да предоставят помощ над тези прагове - до 25 млн. евро за енергоемките потребители и до 50 млн. евро за дружества с дейност в области като производството на алуминий и други метали, стъклени влакна, целулоза, торове или водород, както и много основни химични вещества.

В сила до края на 2022 г.

Временната кризисна мярка, която е подобна на вече предприетата заради коронавируса, ще допълва обичайните правила за държавната помощ. "Трябва да тушираме икономическия ефект от тази война и да подкрепим тежко засегнатите компании и сектори", заяви Вестагер.

Мярката ще съдържа и гаранции за спазването на правилата относно конкуренцията в ЕС, включително с оглед на устойчивостта и пропорционалността, пише Politico. Тя ще бъде в сила до края на 2022 г., след което ЕК ще прецени дали има нужда от удължаването й.

Досега ЕС е наложил четири кръга на санкции срещу Русия, насочени срещу централната банка и други банки, стоманопроизводството и стотици отделни лица и обекти, включително президента Владимир Путин и олигарси.

Все още няма коментари
Нов коментар