Германия намалява данъка върху горивата с енергиен пакет за 15 млрд. евро

Целта е да се облекчи тежестта за бизнеса и домакинствата от растящите разходи за енергия

Правителството на канцлера Олаф Шолц ще намали данъка върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела
Правителството на канцлера Олаф Шолц ще намали данъка върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела
Правителството на канцлера Олаф Шолц ще намали данъка върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела    ©  Reuters
Правителството на канцлера Олаф Шолц ще намали данъка върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела    ©  Reuters

Управляващата коалиция в Германия се съгласи за допълнителни мерки на стойност около 15 млрд. евро за облекчаване на тежестта върху бизнеса и домакинствата от нарастващите разходи за енергия. Сред приетите мерки е и временно намаляване на цените на горивата, съобщава Bloomberg.

Правителството ще намали данъка върху горивата за три месеца с 30 евроцента на литър за бензина и 14 евроцента на литър за дизела, заяви на пресконференция финансовият министър Кристиан Линднер. Представители на управляващата коалиция преговаряха през цялата нощ, за да постигнат споразумение, след като първоначално не се разбраха какви мерки да предприемат.

Социалдемократите на Олаф Шолц, Зелените и FDP на Линднер също се съгласиха, че данъкоплатците ще получат еднократно плащане от 300 евро, както и еднократно увеличение на издръжката за деца от 100 евро. За да насърчи използването на обществен транспорт, правителството ще въведе месечен билет на стойност 9 евро.

Общият пакет струва приблизително колкото първоначалния набор от мерки, договорен миналия месец, каза Линднер, без да уточнява сумата. Шолц посочи, че те биха могли да струват около 15 млрд. евро, като в тази сума са включени и субсидии за домакинства с ниски доходи, увеличение на надбавките за пътуващите и намаляване на таксата за финансиране на разширяването на възобновяемите енергийни източници, като общата цена на двата пакета ще достигне около 30 млрд. евро. Управляващите партии първоначално бяха в противоречие относно това какво трябва да съдържа вторият пакет, като Линднер и неговата партия FDP призоваха за директна отстъпка на цените на горивата по бензиностанциите, а Зелените настояваха за помощ, насочена към най-нуждаещите се.

Намаляване на руската зависимост

Коалицията също така потвърди обещанието си да намали зависимостта си от руския внос на енергия и да ускори разширяването на възобновяемите енергийни източници и обяви нова кампания за постигане на по-добра енергийна ефективност от домакинствата и компаниите.

Петер Адриан, президент на германското индустриално лоби DIHK, каза, че за много компании тримесечното намаляване на данъка върху горивата е "само капка в морето" и няма да има голяма разлика за фирмите, чието съществуване е застрашено.

"В някои случаи, дори преди войната в Украйна, имаше по-голям икономически смисъл да се изключват машини и системи", каза Адриан в изявление по имейл. Той повтори призива на групата за по-съществено намаляване на данъците и по-голяма защита за компаниите в лошо финансово състояние.

Франция вече обяви подобни мерки

Наскоро Франция също обяви субсидия от 15 евроцента на литър гориво в продължение на четири месеца за всички граждани. Мярката влиза в сила от 1 април, ще е валидна за всички горива и целта й е да помогне на компаниите и хората да се справят с покачването на цените на горивата. Това ще струва около 2 млрд. евро на държавата. Това означава, че за всеки 60 литра например човек ще спести по 9 евро. Субсидията ще се отпуска директно на бензиностанциите, при плащане в брой или с карта, което означава, че потребителите ще плащат по-малко от обявената там цена.

Все още няма коментари
Нов коментар