Китайските експерти спорят за ползите от подкрепата на руската инвазия в Украйна

Въпреки цензурата в азиатската държава войната доведе до сблъсък на мнения

Управляваният от Си Цзинпин Китай отказва да нарече "инвазия" действията на Владимир Путин в Украйна
Управляваният от Си Цзинпин Китай отказва да нарече "инвазия" действията на Владимир Путин в Украйна
Управляваният от Си Цзинпин Китай отказва да нарече "инвазия" действията на Владимир Путин в Украйна    ©  Reuters
Управляваният от Си Цзинпин Китай отказва да нарече "инвазия" действията на Владимир Путин в Украйна    ©  Reuters

Китай подкрепя оплакванията на Русия от разширяването на НАТО и отказва да нарече "инвазия" действията на Владимир Путин в Украйна. Но макар цензурата в азиатската държава да работи усилено за потискане на критиката у дома спрямо тази позиция, войната доведе до разделение сред китайските политически експерти, пише Financial Times.

"Дискусиите са доста напрегнати. Има много различни гледни точки по този въпрос", посочва Зао Тон от Carnegie Tsinghua Center в Пекин. Юн Сън от вашингтонския Stimson Center казва: "Изненадан съм колко разгорещен е дебатът, и не само сред анализаторите, а и сред обикновените хора." Според Зен Гихон от университета "Фудан" властите в Пекин трябва по-добре да балансират интересите на страната. "Клоним към Русия, но трябва да има граница, за която да настояваме", коментира той, визирайки зачитането на суверенитета и териториалната цялост - два принципа, върху които Китай гради външната си политика.

Идеологическо разделение

Наскоро петима китайски професори по история призоваха Путин да прекрати военните действия срещу Украйна. Същевременно Ху Вей, заместник-председател на Центъра по политически изследвания към правителството в Пекин, настоя за спиране на подкрепата за Москва: "Откъсването от руския президент ще спомогне за намаляване на напрежението със САЩ и Запада." Все пак обаче такива мнения бързо биват заглушавани. След като публикува призива на Ху Вей, уебсайтът, насърчаващ разбирателството между Пекин и Вашингтон, беше напълно блокиран за първи път в Китай.

Повечето китайски изследователи смятат, че войната е част от заговор на САЩ за отслабването на Русия, подсилването на НАТО и превръщането на Европа в още по-зависима от Вашингтон. Според Зуо Дапай от Китайската академия по социални науки руските действия са "справедливи", защото са насочени срещу НАТО. "Ние, китайците, трябва да призовем възможно най-силно за справедливост от името на потиснатите хора по света. НАТО трябва да се разпусне", твърди той.

Извън идеологическото разделение китайските експерти опитват да преценят как войната в Украйна ще повлияе на азиатската държава. "За китайците е просто - това не е територия на Китай, това не е китайска война", казва Юн Сън. Институтът по китайска стратегия, подкрепян от учени в Пекин, твърди, че настоящата ситуация създава стратегическа възможност за Китай. "Колкото по-дълго боевете се проточват, толкова повече това ще изтощи Европа, САЩ и Русия и като цяло ще облагодетелства Китай", се посочва в анализа, който впоследствие беше изтрит онлайн без обяснение. Неговите автори твърдят, че Пекин може да се превърне в посредник или дори в определящ правилата в един нов световен ред.

Ефектът върху икономиката

Други експерти обръщат внимание на икономическото отражение. Някои икономисти посочват, че Русия ще стане по-зависима от Китай заради международните санкции, което ще я направи добър източник на евтини стоки като въглища или месо.

Има и мнения обаче, че санкциите ще имат глобален ефект. "Притесненията са от икономически срив. Китай и без това има много неща, с които трябва да се съобразява - много амбициозни цели за ръста на БВП, коронавируса, климата и геополитическата конкуренция", заявява специалистът по външна политика и политика за сигурност на Китай Тувиа Герин.

Все още няма коментари
Нов коментар