Испания с план за 16 млрд. евро за справяне с щетите от войната в Украйна

Премиерът Санчес опитва да предотврати допълнително влошаване на пострадалата от коронавируса икономика

Испанският премиер Педро Санчес ще проведе консултации с бизнеса, профсъюзите, регионалните власти и опозицията
Испанският премиер Педро Санчес ще проведе консултации с бизнеса, профсъюзите, регионалните власти и опозицията
Испанският премиер Педро Санчес ще проведе консултации с бизнеса, профсъюзите, регионалните власти и опозицията    ©  Reuters
Испанският премиер Педро Санчес ще проведе консултации с бизнеса, профсъюзите, регионалните власти и опозицията    ©  Reuters

Испанското правителство одобри план за 16 млрд. евро за справяне с щетите от войната в Украйна. Мерките ще влязат в сила от 1 април за период от три месеца и включват намаляване на цените на горивата, с което управляващите се надяват да успокоят напрежението, прераснало този месец в транспортна стачка. Целта на премиера Педро Санчес е да предотврати допълнително влошаване на пострадалата от коронавируса икономика на страната, пише Financial Times.

Мадрид описа мерките като "шоков план" за смекчаване на негативните ефекти от войната в Украйна, за подкрепа на най-засегнатите сектори и за защита на най-уязвимите граждани. Правителството ще настоява и за увеличаване на разходите от възстановителния план за 800 млрд. евро на ЕС особено за енергията.

Какво включват мерките

Опозицията и стачкуващите шофьори на тирове обвиняват испанските управляващи, които се безпокоят да не се стигне до увеличаване на равнищата на дълга и дефицита, че изостават от държави като Италия и Франция при въвеждането на мерки за овладяване на икономическите последици от войната в Украйна. Заради стачкуващите шофьори много стоки, и особено хранителните продукти, не достигат до пазара, а високите цени на електричеството и газа доведоха до временно спиране на работата на фабрики от тежката индустрия, сред които и стоманопроизводители.

По силата на мерките, които бяха обявени миналата седмица за прекратяване на транспортната стачка и които впоследствие се разшириха, за да включат всички шофьори, правителството ще субсидира продажбата на горивата с 1.4 млрд. евро с цел намаляване на цените с 0.20 евро на литър. Освен това ще се предоставят 450 млн. евро под формата на директна помощ за служителите в транспортния сектор. Също така се заделят 500 млн. евро като субсидии за енергйно интензивните индустрии и до края на юни се забранява на компании, получаващи помощи, да уволняват персонал по причини, свързани с поскъпването на енергията. Правителството заяви още, че ще осигури държавни заеми в размер на 10 млрд. евро, за да се подкрепят бизнесите да "покрият ликвидните нужди, провокирани от временно увеличение на разходите за енергия".

Планове за намаляване на скочилите разходи за електричество

Същевременно управляващите в Мадрид очакват одобрението на ЕС за планове за намаляване на скочилите разходи за електричество, причинени от високите цени на газа и засегнали както индустриите, така и домакинствата. Правителството на Педро Санчес се надява през следващите 3-4 седмици да бъдат въведени промени на пазара на тока с цел понижаване на цените след постигането на споразумение по време на среща на ЕС миналата седмица. Испания работи съвместно с Португалия по план за намаляване на цената на газа, вероятно финансиран от допълнителни такси за потребителите, което да прерасне съответно в озаптяване на цените на електричеството. Планът ще се нуждае от одобрението на Европейската комисия.

Що се отнася до пакета от субсидии, обявен във вторник, той трябва до месец да стане закон. Санчес посочи, че в близките дни ще проведе консултации с бизнеса, профсъюзите, регионалните власти и опозицията.

Все още няма коментари
Нов коментар