Брюксел иска да удължи живота на стоки, дрехи и електроника

ЕК предлага дрехи, мебели и смартфони да бъдат по-стандартизирани, издръжливи, лесни за поправка и рециклиране

Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.
Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.
Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.    ©  Reuters
Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) предлага нови правила, които да направят "почти всички" физически стоки на пазара в ЕС екологични, устойчиви и по-енергийно ефективни. Брюксел иска дрехи, мебели и смартфони да бъдат по-стандартизирани, издръжливи, лесни за поправка и рециклиране. Етикетите и упътванията на специфичните продукти също ще гарантират, че потребителите знаят за въздействието върху околната среда от техните покупки, а всички регулирани продукти ще имат дигитални продуктови паспорти. Това ще улесни поправката или рециклирането на продуктите, както и проследяването по веригата на доставки на частите им. Целта е да се отговори на изискванията на "зелената" и "кръгова" икономика. Производителите ще бъдат длъжни да прилагат указания за ремонта на стоките, както и да осигуряват резервни части и възможност за ремонт не само във фирмени сервизи.

"Смартфонът не трябва да губи функционалността си само защото батерията се разпада", каза Франс Тимерманс, вицепрезидент на ЕК, отговорен за Зелената сделка, посочвайки собствения си телефон на пресконференцията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Тия са чели "Билет за Транай" ...

  Нередност?
 • 2
  istani123 avatar :-|
  Станислав
  • - 1
  • + 2

  Напълно необходими промени! Имаме само една планета.

  Добре, че е ЕС да налага смислени правила. Например евтин роуминг, евтини трансфери в евро, забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба, защита на личните данни и др.

  Нередност?
 • 3
  oeo1554141116605000 avatar :-|
  Nikolai Tokludjanov

  Каква глупост, граничеща с арогантност. Като прочетете статията, вероятно 90% от вас - биха се вживели в идеята за това, как Брюксел и Държавата ни защитатават от лошите капиталистически производители.
  Ето xx аргумента да сте скептици. А вие ако искате ги рисърчвайте допълнително on yr own.
  - Код "произодители". Брюксел нищо не произвежда. Само емитира популистки управленски актове, с които за съжаление всички в ЕС трябва да се съобразяват. Такива актове, които не са ги пуснали на пазара на света, да се види колко наистина ще струват, а такива актове, за които просто масата от хора са гласували "за" - но са гласували БЕЗПЛАТНО.
  - Телефона, който човека го хвърля след 2г. излиза после един техник, който казва, че има поне още 2г задоволено ползване в него, но човека го хвърля. Мога да се обзаложа, че човека който хвърля такъв телефон е от тези, които безплатно гласуват ЗА - Брюксел да въведе такива "мерки". Той никога не е бил производител на каквото и да е, дет съ е купило на пазара. Той само си изказва БЕЗПЛАТНО мнението.
  - Let me remind you, that "Private capitalism" means "under-consume and risk wealth - to create more wealth". А боагатсвото, ако е пазарно претеглено, е преходно със живота на човека. Човека умира. Това което той е създал - остава. It is not possible to under-consume and risk wealth, to tap into the everlasting fields of wealth. Просто ще умреш. You are under-consuming, and creating NEW wealth for everybody. Most capitalists - lose wealth. Capitalists and entrepreneurs overall, are living lower quality of life, than the other people. But they are the engine of society. Stupidity of course is another subject. Няма време да го засегнем сега.

  Нередност?
Нов коментар