Брюксел иска да удължи живота на стоки, дрехи и електроника

ЕК предлага дрехи, мебели и смартфони да бъдат по-стандартизирани, издръжливи, лесни за поправка и рециклиране

Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.
Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.
Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.    ©  Reuters
Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) предлага нови правила, които да направят "почти всички" физически стоки на пазара в ЕС екологични, устойчиви и по-енергийно ефективни. Брюксел иска дрехи, мебели и смартфони да бъдат по-стандартизирани, издръжливи, лесни за поправка и рециклиране. Етикетите и упътванията на специфичните продукти също ще гарантират, че потребителите знаят за въздействието върху околната среда от техните покупки, а всички регулирани продукти ще имат дигитални продуктови паспорти. Това ще улесни поправката или рециклирането на продуктите, както и проследяването по веригата на доставки на частите им. Целта е да се отговори на изискванията на "зелената" и "кръгова" икономика. Производителите ще бъдат длъжни да прилагат указания за ремонта на стоките, както и да осигуряват резервни части и възможност за ремонт не само във фирмени сервизи.

"Смартфонът не трябва да губи функционалността си само защото батерията се разпада", каза Франс Тимерманс, вицепрезидент на ЕК, отговорен за Зелената сделка, посочвайки собствения си телефон на пресконференцията.

"На този телефон дори не мога да сменя батерията, без да се налага да отида на място, където го разглобяват напълно, трябва да е както преди - просто да го извадя и да сложа друга", каза той. Частите на съдомиялната машина трябва да се сменят лесно, дрехите трябва да издържат по-дълго от три изпирания и да могат да се рециклират", допълни той.

Като част от пакета ЕК предложи конкретни мерки в текстилния и строителния сектор.

Край на "бързата мода"

Потреблението на текстил в Европа има четвъртото най-силно въздействие върху околната среда и изменението на климата след храната, жилищата и мобилността. ЕК обаче предвижда това да се промени. Бързата мода, която възникна в края на 90-те години и беше свързана с евтини, нискокачествени дрехи с кратък живот, няма да бъде повече толерирана в рамките на ЕС. Новото законодателно предложение има за цел да стимулира производството и използването на устойчиви платове.

Досегашните изисквания за екопроектиране са спестили на потребителите 120 млрд. евро и доведоха също така до намаляване с 10% на годишното потребление на енергия от обхванатите продукти. До 2030 г. новата рамка може да доведе до икономии на първична енергия, която съответства приблизително на 150 млрд. куб. м природен газ или е почти равностойно на вноса на руски газ в ЕС.

За да се справи с бързата мода, стратегията призовава компаниите да намалят броя на колекциите на година и да предприемат мерки, за да намалят до минимум въглеродния си и екологичен отпечатък. Допълнително, потребителите ще разполагат с повече информация как да използват отново, поправят и рециклират дрехите си, също за качеството им, което ще предотврати опити на фирми за "green washing" или зелен PR. В стратегията на ЕС за устойчиви и кръгови текстилни изделия се определя още визия и конкретните действия, с които да се гарантира, че до 2030 г. текстилните изделия, продавани на пазара на ЕС, са трайни и подлежат на рециклиране, са произведени във възможно най-голяма степен от рециклирани влакна, не съдържат вредни вещества и са произведени при зачитане на социалните права и околната среда. Йона Попеску от неправителствената организация "Екологична коалиция за стандарти" споделя пред BCC, че подкрепя предложението на комисията и че новите правила ще спомогнат за по-дълъг жизнен цикъл на дрехите и тяхната повторна употреба вместо обличането им по веднъж и захвърлянето им. "Новите изисквания ще забавят "бързата мода" налагайки нови правила за текстила на европейските пазари", допълва тя.

Тамара Чинчик от мозъчния тръст за модната индустрия, Fashion Round Table също споделя, че европейската стратегия може да има револвиращ ефект и в други страни, като Европа може да стимулира и производители от Великобритания да се ориентират към по-екологично производство в модната индустрия.

Устойчивост и в строителството

Строителната екосистема представлява почти 10% от европейската добавена стойност и осигурява заетост на около 25 млн. души в над 5 млн. предприятия. Те са ключов икономически и социален актив за местните общности в европейските региони и градове. В същото време, на сградите се падат около 50% от използваните сурови материали и тяхното потребление, повече от 30% от общите годишни отпадъци в ЕС, 40% от потреблението на енергия и 36% от свързаните с енергетиката емисии на парникови газове.

По отношение на строителството Комисията предлага въвеждане на нови изисквания, за да се гарантира, че проектирането и производството на строителни продукти се основава на "съвременни" техники, за да направи продуктите по-устойчиви. "Европейските потребители с право очакват по-екологични и по-дълготрайни продукти", каза в изявление комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. "По-високата ресурсна и енергийна ефективност в строителния и текстилния сектор в частност ще генерира висококвалифицирани работни места в цяла Европа."

В отговор на предложенията Хенрике Хан, баварски евродепутат от Зелените/EFA и член на комисията по промишленост, изследвания, енергетика и индустриална политика, казва, че в напрежението от нарастващите цени на суровините заради войната на Русия в Украйна и произтичащите от нея проблеми във веригите с доставки и климатичната криза, пакетът за устойчиви стоки на ЕК е важна крака към зелената трансформация.

Представлявайки някои от най-известните екологични организации в цяла Европа, Европейското бюро по околна среда (EEB) призовава политиците все пак да гарантират, че новите законодателни предложения ще гарантират положително въздействие на строителните продукти върху околната среда. "Определянето на минимални екологични изисквания към строителните продукти е необходимо, ако се надяваме да декарбонизираме икономиката ни до 2050 г. Наличието на изисквания може да повиши конкурентоспособността на повторно използвани и нисковъглеродни материали и да гарантира, че вълната на обновяването улеснява прехода за устойчивост в строителния сектор. Отлагането на тези мерки ще изисква огромни усилия през следващото десетилетие за декарбонизиране на сградния фонд поради забавянето на прилагането на кръгови мерки и възнаграждението на производителите, които инвестират в материали с ниски емисии", споделя Гонсало Санчес, от EEB.

Всички 27 държави от съюза и Европейският парламент трябва да одобрят инициативата, преди да стане част от официалното законодателство на ЕС, а хармонизирането на правилата да се случи до 2023г. Очаква се обаче предложението на ЕК да срещне сериозен отпор от секторите, пряко засегнати от предвидените промени.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Тия са чели "Билет за Транай" ...

  Нередност?
 • 2
  istani123 avatar :-|
  Станислав
  • + 2

  Напълно необходими промени! Имаме само една планета.

  Добре, че е ЕС да налага смислени правила. Например евтин роуминг, евтини трансфери в евро, забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба, защита на личните данни и др.

  Нередност?
 • 3
  oeo1554141116605000 avatar :-|
  Nikolai Tokludjanov

  Каква глупост, граничеща с арогантност. Като прочетете статията, вероятно 90% от вас - биха се вживели в идеята за това, как Брюксел и Държавата ни защитатават от лошите капиталистически производители.
  Ето xx аргумента да сте скептици. А вие ако искате ги рисърчвайте допълнително on yr own.
  - Код "произодители". Брюксел нищо не произвежда. Само емитира популистки управленски актове, с които за съжаление всички в ЕС трябва да се съобразяват. Такива актове, които не са ги пуснали на пазара на света, да се види колко наистина ще струват, а такива актове, за които просто масата от хора са гласували "за" - но са гласували БЕЗПЛАТНО.
  - Телефона, който човека го хвърля след 2г. излиза после един техник, който казва, че има поне още 2г задоволено ползване в него, но човека го хвърля. Мога да се обзаложа, че човека който хвърля такъв телефон е от тези, които безплатно гласуват ЗА - Брюксел да въведе такива "мерки". Той никога не е бил производител на каквото и да е, дет съ е купило на пазара. Той само си изказва БЕЗПЛАТНО мнението.
  - Let me remind you, that "Private capitalism" means "under-consume and risk wealth - to create more wealth". А боагатсвото, ако е пазарно претеглено, е преходно със живота на човека. Човека умира. Това което той е създал - остава. It is not possible to under-consume and risk wealth, to tap into the everlasting fields of wealth. Просто ще умреш. You are under-consuming, and creating NEW wealth for everybody. Most capitalists - lose wealth. Capitalists and entrepreneurs overall, are living lower quality of life, than the other people. But they are the engine of society. Stupidity of course is another subject. Няма време да го засегнем сега.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал