Енергийната несигурност е тук и ще остане

Войната ще ускори прехода от петролни държави към електродържави

Както при всички суровини, покачващите се цени в крайна сметка ще предизвикат реакция на пазара.
Както при всички суровини, покачващите се цени в крайна сметка ще предизвикат реакция на пазара.
Както при всички суровини, покачващите се цени в крайна сметка ще предизвикат реакция на пазара.    ©  Reuters
Както при всички суровини, покачващите се цени в крайна сметка ще предизвикат реакция на пазара.    ©  Reuters

Енергията и суровините лежат в мрачната сърцевина на режима на Владимир Путин и заплахата, която той представлява за света. Четирите трилиона долара от износ на петрол и газ през двете десетилетия на неговото управление са платили за танковете, оръдията и ракетите "Град", които сега убиват украинци. Печалбите от природни ресурси укрепиха алчен елит, който си изгради в чужбина архипелаг от яхти, нощни клубове и подставени карибски компании, задуши политиката на представителността и даде воля на мегаломанските фантазии на Путин.

Тъй като Русия осигурява 10-25% от световния износ на петрол, газ и въглища, много страни, особено в Европа, са уязвими за изнудване от нейна страна. За тях войната в Украйна беше шок, който направи неотложно създаването на енергийна система, зависеща повече от слънцето, вятъра и ядрените реактори, отколкото от нефтените помпи и платформи. Но не се заблуждавайте, че тази нова ера ще донесе лесно бягство от бедата с енергийните кризи и автократите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар