Как ще става плащането на руския газ с рубли

Европейските купувачи ще могат да се разплащат в евро и долари, но сумите ще бъдат превалутирани в рубли, преди да стигнат до Русия.

Според Путин промяната е крачка към осигуряване финансовия суверенитет на Русия.
Според Путин промяната е крачка към осигуряване финансовия суверенитет на Русия.
Според Путин промяната е крачка към осигуряване финансовия суверенитет на Русия.    ©  Reuters
Според Путин промяната е крачка към осигуряване финансовия суверенитет на Русия.    ©  Reuters

Руският президент Владимир Путин заплаши, че Русия може да прекрати договорите за доставка на газ за Европа, ако "неприятелските" държави откажат да плащат в рубли от петък. "За да купуват руски газ, те трябва да отворят сметки в рубли в руски банки", каза Путин в телевизионно изявление в четвъртък. "От тези сметки ще се плаща газът от 1 април. Ако такива плащания не бъдат извършени, ние ще считаме това за неспазване на задълженията от страна на клиента".

В отговор на това министрите на икономиката на Германия и Франция заявиха на съвместна пресконференция в Берлин, че искането е неприемливо нарушаване на съществуващите договори и е равносилно на изнудване. Роберт Хабек и Бруно льо Мер казаха, че Германия и Франция се подготвят за възможен сценарий, според който руските газови доставки спрат - нещо, което би хвърлило Европа в пълна енергийна криза.

А два дни след изявлението на руския президент Литва, Латвия и Естония обявиха, че се отказват от доставките на руски газ. В крайна сметка обаче може да се окаже, че всичко е буря в чаша вода и ефект от заканите на Путин няма да има освен за вътрешно руски цели.

Какъв е механизмът

Заплахата от спиране на газа не изглежда толкова реална, след като беше публикуван указът, подписан от Путин. Според него на европейските купувачи все пак ще бъде позволено да плащат за газ в евро и долари, но сумите ще бъдат превалутирани в рубли, преди да стигнат до Русия.

В указа е описано как трябва да става това плащане. Въвежда се точно определен посредник, който ще превалутира преводите в евро или долари и към Русия ще заминават рубли. Тази роля ще се изпълнява от Газпромбанк, която по заявление на чуждестранните купувачи ще открива специални сметки в рубли и в чуждестранна валута. Клиентът ще превежда плащането в чуждестранната валута, записана в договора с "Газпром", след това банката ще продава тази валута на търговете на борсата в Москва и ще превежда купените рубли в другата сметка в същата банка. Едва след това задължението на купувача да плати за руския газ ще се смята за изпълнено. Купувачите ще трябва да платят комисиона и такса на Газпромбанк за обслужването на сметките и превалутирането.

По тази схема Западът ще продължи да плаща във валута, а Русия ще твърди, че се плаща в рубли. Грубите оценки са, че само газ Европа плаща по 300 млн. евро на ден към "Газпром".

Важният въпрос е какъв ще бъде курсът, по който Газпромбанк ще продава рублите. Ако рублата се продава под пазарния курс, това може да повиши цената на природния газ. От друга страна, в договорите на всички клиенти на "Газпром" в Европа има ясно записани формули за ценообразуването в евро или долари, поради което превалутирането би трябвало да има само последващ ефект.

Руската митническа служба има задължението да следи дали рублите се преведени и ако плащането не е приключило, ще спира съответните количества природен газ. Газпромбанк има срок до 10 дни да определи правилата за този механизъм за плащане с две сметки, а Руската централна банка ще дава разяснения за новия режим.

Прекратяване на договорите?

По повод подписания указ Путин каза, че това било крачка към осигуряване финансовия суверенитет на Русия. Според него действащите договори ще бъдат прекратени, ако страните купувачи не изпълнят новите условия за заплащане. Това на практика представлява обявяване на готовност Москва едностранно да промени важен елемент от газовите договори с Европа и заплаха за анулирането им против всякакви правни норми.

България е поискала искане за плащане в рубли.

Очаква се в следващите дни "Газпром" като страна по всеки договор да изпрати уведомителни писма на клиентите си. Ако те откажат да приемат новото условие на Путин, автоматично се задейства процедура за арбитраж пред съда в Стокхолм, която може да продължи години наред и през това време договорите действат така, както са договорени.

В края на миналата седмица енергийният министър Александър Николов съобщи, че в петък вечерта България е получила официално искане от страна на "Газпром експорт" да плаща газа в рубли. Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване, коментира той пред БНТ. "Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро предстои да видим", каза още Николов.

Русия доставя над една трета от европейския газ, така че енергетиката е най-мощният лост, с който разполага Путин, докато се опитва да отвърне на тежките западни санкции след нахлуването на Русия в Украйна.

Газов анализатор коментира пред Guardian, че използването на Газпромбанк като посредник може да позволи на западните икономики да смекчат съпротивата си. Според него цените на газа, които леко се повишиха в четвъртък, не показват признаци за опасения от предстоящо голямо прекъсване на доставките.

Създалата се ситуация вече накара Германия и Австрия да се подготвят за потенциално нормиране на газа, като активираха авариен план, за да се справят с прекъсвания на доставките от Русия.

Путин разговаря с германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги за новата сделка в четвъртък. И двамата се опитаха да успокоят страховете от спиране на газа, като Шолц каза пред журналисти, че е казал на Путин, че Германия е прегледала договорите си за газови доставки от Русия и ще продължи да плаща в евро и понякога в долари. Той повтори намерението на правителството му страната да прекрати до края на годината купуването на руски петрол и въглища и напомни, че раздялата с руския газ ще отнеме повече време.

Драги даде подобна интерпретация на сделката. "Това, което разбрах, но може и да греша, е, че преобразуването на плащането... е вътрешен въпрос на Руската федерация", каза той.

Прибалтика се отказа от руския газ

В събота Литна стана първата страна в ЕС, която от началото на април напълно спря вноса на газ от Русия. На страницата си във Facebook енергийното министерсто на страната съобщи, че от началото на април литовската газопреносна система не е внасяла газ от Русия. Това се потвърждава от данните на оператора Amber Grid. Нуждите на страната от суровината ще се задоволяват чрез внос през терминала за втечнен природен газ в Клайпеда. Според изчисленията в бъдеще това трябва да е достатъчно. При необходимост газ може да се изпомпва и от Латвия, а от 1 май - през интерконектор с Полша.

Министърът на енергетиката Дайниус Крейвис нарече това повратна точка в литовската енергийна независимост. Ако ние можем, то останалата част от Европа също може, коментира президентът на Литва Гитанас Науседа.

Ден по-късно и другите две балтийски страни - Естония и Латвия, също обявиха, че са прекратили от 1 април вноса на природен газ от Русия. Новината съобщи латвийската компания Conexus Baltic Grid. На първо време те ще ползват резерви в подземно газово хранилище в Латвия. По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93% сто от внесения в Естония газ, 100% в Латвия и 48.8% в Литва.

Целта на Путин

Има опасения, че Путин може да разшири плана за плащане в рубли, за да включи износа на петрол, зърно, торове, въглища, метали и други ключови стоки. Стойността на рублата се срина, след като Русия нахлу в Украйна, след което се възстанови частично. Тъй като валутата все още се търгува на ниски нива, руският износ носи по-малко пари за субсидиране на държавни услуги и финансиране на войната, отколкото се очакваше преди. Страната принуди големите износители да продадат 80% от чуждестранната си валута на държавата, за да поддържат рублата, тъй като Русия е изправена пред безпрецедентни санкции заради нахлуването си в Украйна.

Чарли Робъртсън, главен икономист на Renaissance Capital, смята, че фокусът на Русия може да е върху избягването на риска от санкции, а не върху поддържането на валутата. "Няма нищо общо с укрепването на рублата или превръщането на рублата в световна валута, която хората трябва да приемат сериозно", казва той.

Други анализатори също смятат, че използването на "Газпром" като посредник запазва централната й роля при доставките на важен енергиен източник за държави, включително Германия и Италия, и предпазва третия по големина кредитор в Русия от най-суровите санкции, дори когато ЕС и неговите съюзници се стремят да изолират финансовата индустрия на страната.

Миналата седмица Великобритания обяви, че замразява активите на Газпромбанк, но трябва да се има предвид, че страната получава само около 4% от своя газ от Русия при около 50% за Германия.

Може би планът за разплащане в рубли означава, че "Русия иска да заяви ясно на Европа, че докато Газпромбанк не бъде санкционирана и плащането се извършва по сметката на "Газпром" в същата банка, газът ще продължи да тече към Европа", коментира пред Bloomberg Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Германия може да национализира дъщерните дружества на "Газпром" и "Роснефт"

Войната в Украйна накара Германия напълно да промени позицията си спрямо енергийните си връзки с Русия. Handelsblatt съобщава, като се позовава на правителствени източници, икономическото министерство обмисля и мерки като експроприация и национализация на германските дъщерни дружества на руските енергийни компании "Газпром" и "Роснефт".

В основата на тези планове са опасенията за сигурността на доставките в Германия, като правителство иска при затруднения на тези дружества да предотврати сериозно влошаване на енергийните доставки, които са от системно значение за Германия.

Gazprom Germania експлоатира големи съоръжения за съхранение на газ, а Rosneft Deutschland е ключов играч на пазарите на бензин, дизелово гориво и парафин като оператор на рафинерия. На германския енергиен пазар и двете дружества в момента са незаменими. В момента като компании от енергийния сектор двете компании са освободени от западните санкции. Опасността от "технически фалит" за двете дружества не може да бъде отхвърлена с лека ръка, казва източник пред изданието. След влизането в сила на санкциите банките и бизнес партньорите не желаят да работят с компании с руски собственици.
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 9
  • + 12

  Какъв е проблемът?
  Досега всеки купувач на петрол преди това трябва срещу собствената си валута да си купи USD по курса на деня, защото на Лондонската и Ню Йоркската петролни борси петрол се търгува единствено в американски долари.

  Вторият съществен момент, на който Капитал чудно защо не се спира, е че емитентите на USD и EUR със системата от санкции забраниха на Русия да използва техните валути за разплащане. Забраната засяга и банки от трети страни, които сътрудничат на руски институции за заобикаляне на санкциите. Дори САЩ блокираха доларови резерви на руската централна банка за 632 млрд. долара.

  Моля Капитал да обясни как европейските банки ще се разплащат за газа с Русия с EUR и USD без да попаднат под собствените си санкции.

  А дори да ги носят в чемодани, Русия може да използва шарените хартии с мостове и намръщени конфедерати единствено като реквизит в киното или за тапети...

  Нередност?
 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • - 2
  • + 7

  Чемодан, вокзал и на Путлеринг в Масква...
  Той Путлер и зомбитата му вече дадоха заден ход за рублоплащането... Оказа се само БГ и модовските големошлемници са се подписали, че, евентуално, може да се плаща и с рубли като алтернатива... може и с левове и гривни...
  Путлер разбра, че ако продължава да настоява, това е промяна на договорите едностранно... което води до арбитраж, който пък трае от 6м. до 3 г. , И дори арбитража да е в полза на Мордор, ще е минало толкова време, в което най-вероятно, а и почти сигурно той няма да е вече царь султан России... от което се губи ефекта на заплахата и ползата и...
  QED некадърността на зомбитата на Путлер.
  След като се самотрови с новичок фюрерът в бункера , на Навални ще му е нужна твърда валута, за да плаща... за възстановяване - на Украйна и в Русия...

  Нередност?
 • 3
  hvn16179791371046903 avatar :-P
  Джони Пенкофф
  • - 6

  Подтискането на електронните плащания в Русия, би трябвало да подсили рублата, което увеличава реалните рубли да са търсени. Ако се забрани притежаването и вътрешната търговия с чужда валута, спестяванията в чужда валута да са забранени и заемите и договорите в чужда валута. Хем ще е търсена родната валута, хем ще има интерес от банки и олигарси да е силна валута.

  Нередност?
 • 4
  storm avatar :-P
  Storm Of Change
  • + 2

  Никак няма да става. Нали няма плащане с рубли, а някакво превалутиране, така че заглавието е грешно. :)

  Нередност?
 • 5
  hold_kjeft avatar :-|
  hold_kjeft
  • - 1
  • + 5

  Тази измислена схема на Путин няма да работи. Защо? Защото вече в Турция е пробвана заедно с Русия, Китай и Турция да търгуват с местна валута с цел защита на местната валута в случая лирата. Резултатът беше обезценяване на лирата с 200-300% обезценяване на лирата. Путин няма друг изход. Прилага едни и същи схеми. Дето нямат резултат.

  Нередност?
 • 6
  lentqj avatar :-|
  lentqj
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#1] от "D-r D":
  Газпромбанк е изключена от санкциите, така че може да извършва операции с USD и EUR. Така че вторият, според Вас, съществен момент, въобще не е съществен момент.

  Проблемът, както е посочено и в статията, е курсът на превалутиране. Тук руската страна си отваря вратичка за изнудване, защото според правилата, които предлага, плащането ще се счита за извършено след пристигането на превода в рублевата сметка.

  Ще очакваме развитие в следващите дни, след като страните клиенти получат официални известия за новия механизъм.

  Нередност?
Нов коментар