Възстановяването на Украйна: планът "Маршал" на XXI в.

Киев и западните му партньори вече обмислят вариантите за следвоенна реконструкция

Колкото по-дълго продължават бойните действия, толкова по-големи ще са опустошенията и толкова по-трудна ще бъде реконструкцията
Колкото по-дълго продължават бойните действия, толкова по-големи ще са опустошенията и толкова по-трудна ще бъде реконструкцията
Колкото по-дълго продължават бойните действия, толкова по-големи ще са опустошенията и толкова по-трудна ще бъде реконструкцията    ©  Reuters
Колкото по-дълго продължават бойните действия, толкова по-големи ще са опустошенията и толкова по-трудна ще бъде реконструкцията    ©  Reuters
Украинското правителство изчислява, че нанесените щети възлизат на 1 трлн. долара, според други източници - на 220 - 540 млрд. долара.
Въпросът е как да бъде накаран Путин да плати сметката.

Разрушени домове и предприятия, пътища и мостове, болници и пристанища. Огромни щети - огромни и като загубен човешки живот, и като загубени средства. Инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна все още продължава, но Киев и западните му партньори вече обмислят вариантите за следвоенно възстановяване, което се очертава като един от най-амбициозните проекти на XXI век.

Миналата седмица еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви, че помощта за Украйна трябва да бъде ръководена от ЕС с помощта на международните съюзници. "Това трябва да бъде глобален ангажимент и може да бъде нещо като плана "Маршал" на нашия век за бързото възстановяване на страната", коментира той.

Поправянето на повредената инфраструктура и промишлени съоръжения ще изисква огромни усилия, както и справянето с проблемите, причинени от нереализираното производство. И тъй като страната вече е силно задлъжняла, а икономиката е сериозно засегната, голяма част от необходимите средства ще трябва да дойдат отвън, включително от западни правителства, международни организации и частни инвеститори. Киев изчислява, че нанесените щети възлизат на 1 трлн. долара, ако се включат загубите от потенциалния икономически ръст. А колкото по-дълго продължават бойните действия, толкова по-големи ще са опустошенията и толкова по-трудна ще бъде реконструкцията.

Конфискация на активи, репарации и данък върху петрола

Според изследване на Centre for Economic Policy Research общата стойност на възстановяването на страната след войната ще бъде около 220 - 540 млрд. долара. "Горната граница е над три пъти повече от предвоенния БВП на Украйна, а долната - близо четири пъти бюджета за чуждестранна помощ на ЕС", отбелязва анализ на сп. Economist. Виенският институт за международни икономически изследвания посочва, че пряко засегнатите от войната региони осигуряват около 29% от продукцията на Украйна и че в тези области икономическата активност е до голяма степен спряла. Според Украинската централна банка 30% от фирмите в страната са преустановили изцяло производството си, а други 45% са го намалили. Наскоро Световната банка предвиди, че БВП на Украйна ще се свие с 45% тази година.

В момента правителството в Киев се опитва да ограничи щетите, колкото е възможно. Около 7 млрд. долара кредити и финансова помощ от Запада почти поддържат публичните финанси, а украинското финансово министерство посочва, че през март бюджетният дефицит е бил 2.7 млрд. долара, и прогнозира месечни загуби от 5-7 млрд. долара през април и май. Същевременно различни сектори на икономиката получават подкрепа - на фермерите бяха осигурени 675 млн. долара, с които да купят суровини и семена. Освен това, тъй като Москва блокира основния експортен маршрут на Украйна през Черно море, Киев работи с ЕС за улесняване на търговията по суша.

През седмицата в интервю за Reuters украинският министър на инфраструктурата Олександър Кобраков заяви, че военните действия са унищожили до 30% от инфраструктурата в страната на стойност 100 млрд. долара. Той посочи, че над 300 моста на национални пътища са били разрушени или повредени, а над 8000 км от пътната мрежа трябва да бъдат поправени. По думите му възстановяването може да се случи чрез финансиране със замразените от Запада активи на Русия. Някои политици от ЕС призовават за същото, като включват в сметките 300 млрд. долара резерви на Руската централна банка.

Все повече западни правителства започват да обсъждат идеи като замразяване на активи или данък върху петрола, за да бъдат събрани стотиците милиарди долари, необходими за възстановяването на Украйна. Но докато представители на ЕС проучват дали активите на санкционирани олигарси като например яхти могат да бъдат насочени към реконструкцията на страната, тези суми всъщност са крайно недостатъчни. Резервите на Руската централна банка в чужбина са изкушаваща цел, но чуждестранните активи са защитени от международното право и конфискацията им ще изисква законови маневри, които досега не са били използвани успешно. Според този сценарий САЩ, Обединеното кралство, ЕС, Канада и Япония ще трябва да организират конфискация на близо 300 млрд. долара, държани на техни територии.

Пред Politico Стивън Шийл, професор по международни и икономическо право и управление в Амстердамския център по международно право, казва, че за "завземането на резерви има съществени законови пречки". "Има международно право, което поставя собствеността на чуждите държави под специална защита", заявява той. Пред същото издание Робърт Литан от програмата по икономически изследвания на Brookings Institution твърди: "Парите са там и ще е необходимо национално законодателство, което да оторизира централните банки да използват тези средства, които сега са замразени."

Друг вариант е да се принуди Русия да изплаща репарации като част от бъдещо мирно споразумение. То може да следва модела, използван след иракската инвазия в Кувейт през 1990 г., като се вземат част от приходите от петрол, за да се заплати възстановяването на Украйна. В този случай може да бъде наложен данък под формата на фиксиран процент върху приходите от петролния износ на Москва.

Политическа подкрепа за трудни реформи

По-малко конфронтационният подход бе очертан от еврокомисаря за бюджета Йоханес Хан - план "Маршал" за Украйна, при който Европа ще насочи милиарди в опит да помогне на Киев за евроинтеграцията. Същевременно международни финансови институции заявиха, че трябва да се имат предвид нисколихвените заеми за Киев. Европейската банка за възстановяване и развитие "абсолютно ще участва", заяви главният икономист на финансовата институция Беата Яворчик. И допълни, че частните инвестиции също ще бъдат ключови. Европейската инвестиционна банка също посочи, че ще се включи. Но финансирането от банки за развитие и институции като Международния валутен фонд ще бъде под формата на заеми, което може да натовари и без това смазаната Украйна с огромен дълг. Затова някои експерти предлагат да се обмислят грантове вместо кредити, за да не изпадне страната в дългова криза.

"Начинът, по който ще се извърши възстановяването, и реформите, които ще го съпътстват, ще бъдат също толкова важни, колкото и изразходваните пари. Ако възстановяването трябва да направи украинската икономика по-отворена и динамична, ще са нужни промени", предупреждава Economist. И допълва, че бедата е, че украинската икономика отдавна е доминирана от съмнителни играчи. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие смята, че Украйна е направила по-конкурентен процеса на търгове от 2014 г. насам, но той все още не е напълно прозрачен. Международният валутен фонд няколко пъти призоваваше правителството да подобри антикорупционните правила и върховенството на закона.

Като цяло проблемите с украинската икономика водят до притеснения къде ще попаднат парите за реконструкция. През 2019 г. БВП на човек е бил по-нисък, отколкото в която и да е от 27-те държави в ЕС - по-малко от половината от този в България. В реално изражение БВП е бил по-нисък, отколкото по времето в СССР, което е доказателство за дългогодишната липса на реформи, макар че трябва да се вземат предвид и негативните последици от войната в Донбас след 2014 г. Освен това голяма част от 1500 действащи държавни предприятия в Украйна са губещи или едва печеливши. Затова политическата подкрепа за трудни реформи ще бъде ключова за успеха на възстановяването на страната.

В същото време огромните щети, които руската инвазия нанася на украинската икономика, се увеличават с всеки изминал ден. И освен да наказва икономически Москва за нейната агресия, Западът трябва и да гарантира, че тя ще плати сметката за причиненото.

Европейски вместо международен инструмент

ЕС планира да създаде доверителен фонд за солидарност за финансиране на възстановяването на Украйна, а на страните членки е било казано, че трябва да очакват да платят по-голямата част от разходите, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Европейската комисия (ЕК) работи по европейски вместо по международен инструмент, фокусиран върху дългосрочните нужди на страната. По модела на фонда за възстановяване след Covid-19 за държавите от съюза той ще финансира инвестиции и реформи в съгласие с украинското правителство, но не е ясно какви средства ще бъдат осигурени чрез безвъзмездни средства или заеми. Тъй като войната не е приключила, ЕК засега не е поставила цена на проекта, но смята, че сумата ще достигне стотици милиарди евро за няколко десетилетия. Брюксел първо ще направи задълбочена оценка на финансовите нужди съвместно със Световната банка. По-голямата част от първоначалната помощ ще бъде насочена към възстановяване на инфраструктурата и подпомагане на предоставянето на обществени услуги.
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 3

  Като си помисля как ние сме плащали на Русия и за двете окупации, без да броим енергийния данък, крайно време е Русия да започне да си плаща.

  Нередност?
 • 2
  xyha avatar :-|
  xyha
  • - 2

  Ако някой ти каже , че не став дума за пари - значи те лъже .

  Запада продаде Украйна на Русия за дъга , който не може да си върне и без това . Какво ли ще продадат на Китай , и Арабите . Турция , започна да си взима своето от разорания Ирак .

  Нередност?
 • 3
  ss avatar :-|
  SS

  Пари напечатани - бол ! Само , че ще си купят лишена от суровини (Донбас) територия ...

  Нередност?
Нов коментар