🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна поставя под натиск сектора на биогоривата

ЕК дава зелена светлина на страните членки за временно намаляване на биокомпонентата в горивата, за да успокои опасения за продоволствената сигурност. Недоволството на бизнеса не закъсня

Нахлуването на Русия в Украйна "значително смути селскостопанските пазари, създавайки повече несигурност по отношение на бъдещата глобална наличност на зърнени и маслодайни култури", подчертава ЕК в своята краткосрочна перспектива за селскостопанските пазари през 2022 г. Двете страни в Черноморския регион са отговорни за около една четвърт от глобално търгуваната пшеница и ечемик, 15% от царевицата и над 60% от слънчогледовото масло. Много държави разчитат на този износ, включително част от европейските партньори.

Макар да подчертава, че в ЕС няма недостиг на селскостопански храни, но и напротив - "има огромен търговски излишък", Комисията все пак опитва да намали притесненията за продоволствената сигурност. Брюксел вече взе решение временно да отложи някои от зелените мерки в земеделието и така да повиши производителността - макар това донякъде да влиза в колизия с плановете за ускорена декарбонизация на ЕС.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар