"Газпром" спря газа на Полша в нарушение на договора

Преди решението на Кремъл Варшава обяви, че няма да плаща в рубли и санкционира руската газова компания

Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли.
Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли.
Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли.    ©  Reuters
Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли.    ©  Reuters

Русия спира доставките на природен газ за Полша в сряда сутринта, също както и за България. По този начин енергийният конфликт между ЕС и Москва заради войната в Украйна навлиза в нова фаза. Решението на президента Владимир Путин идва, след като във вторник правителството във Варшава санкционира "Газпром" заедно с още руски компании и олигарси, като в същото време потвърди, че няма да плаща за доставките в рубли.

Така Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Досега само Унгария потвърди, че ще плаща доставките в рубли, като обяви, че в новия договор с "Газпром" съществува такава възможност. В края на миналата седмица Европейската комисия заяви отново, че това би било нарушение на санкциите срещу Русия. Полша е една от държавите, които най-силно критикуват руската инвазия в Украйна и настояват за енергийни санкции срещу Москва, включително спиране на доставките на газ и петрол.

Късно във вторник стана ясно, че "Газпром" е уведомила и "Булгаргаз", че от 27 април спира доставките за страната. От българската компания съобщават, че са изпълнили изцялo зaдължeниятa cи и са извъpшили вcичĸи плaщaния, изиcĸвaни пo нacтoящия дoгoвop, cвoeвpeмeннo, cтpиĸтнo и в cъoтвeтcтвиe c нeгoвитe ĸлayзи.

Заплахи

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. От своя страна по-рано през деня "Газпром" е предупредила, че Полша трябва да плати за доставките си в руска валута.

"Мога да потвърдя, че получихме такива заплахи от "Газпром", които са свързани, наред с други неща, с начините на плащане", каза премиерът Матеуш Моравецки във вторник. "Полша се придържа към споразуменията и може би Русия ще се опита да накаже Полша, спирайки доставките", допълни той.

Правителството обяви, че страната разполага с достатъчни доставки на газ, за да се справи с прекъсването, и обвини "Газпром" в нарушение на договора.

Във вторник Полша наложи санкции на 50 руски компании и олигарси заради войната в Украйна. Освен "Газпром", сред тях са производителят на торове Akron и компаниите за търговия с въглища SUEK Polska и KTK Polska. В Полша "Газпром" притежава миноритарен дял от газовата компания EuRoPol Gaz, както и участък от газопровода "Ямал".

Газът поскъпна

След новината цената на газа в Европа скочи - фючърсите в европейския газов хъб TTF в Нидерландия нараснаха със 17% до 108.45 евро за Mwh, преди ръстът да се успокои до около 6%. Според полският сайт Onet правителството е създало кризисен щаб, като по неофициална информация в петък е изтекъл срокът за плащането на газа в рубли.

Полша е готова за евентуални съкращения на доставките на газ и потребителите няма да пострадат от недостиг във вторник, каза Ивона Доминиак, говорителка на газовия системен оператор Gaz System, пред Bloomberg.

От години Полша полага усилия да се откаже от руския природен газ и по-рано през годината заяви, че няма да поднови дългосрочния договор за доставка с "Газпром", който изтича в края на 2022 г. Една от опциите на страната е газопроводът Baltic Pipe, чието строителство напредва значително през последните месеци. Очаква се тръбата, по която ще се транзитира природен газ от Норвегия, да заработи още тази есен.

Все още няма коментари
Нов коментар