Чехия и Словакия повече няма да субсидират отоплението с природен газ

Гърция не изключва варианта да й бъде спрян газът от Русия на 20-21 май

Следващото плащане от Гърция към "Газпром" трябва да стане на 20 май, но управляващите все още не са обявили дали то ще бъде извършено в рубли
Следващото плащане от Гърция към "Газпром" трябва да стане на 20 май, но управляващите все още не са обявили дали то ще бъде извършено в рубли
Следващото плащане от Гърция към "Газпром" трябва да стане на 20 май, но управляващите все още не са обявили дали то ще бъде извършено в рубли    ©  Reuters
Следващото плащане от Гърция към "Газпром" трябва да стане на 20 май, но управляващите все още не са обявили дали то ще бъде извършено в рубли    ©  Reuters

Намаляването на зависимостта от руския природен газ ще изисква спиране на субсидиите за природния газ в централното отопление. Това заявиха от икономическото министерство на Словакия през седмицата. Чехия също обяви такива планове.

Природният газ беше смятан за преходно гориво в Чехия, Словакия и други разчитащи на въглищата страни в региона. След инвазията на Москва в Украйна обаче те са принудени да преосмислят досегашните си стратегии, базирани на руските енергийни доставки, пише Еuractiv.

Ограничаване на зависимостта от руските енергийни доставки

От чешкото министерство на околната среда коментират: "Ограничаваме подкрепата за газови кондензиращи бойлери във връзка с усилията на Европейската комисия за намиране на начин за прекратяване на зависимостта от русия газ възможно най-бързо."

Чехия и Словакия субсидират газовите бойлери за домакинствата от съответните фондове. Словакия подпомага тяхната инсталация от държавния фонд за модернизация, но също така използва средства и от националния план за възстановяване и устойчивост. Словашкото министерство на околната среда обяви, че това "повече няма да бъде така, тъй като природният газ като преходно гориво е нещо от миналото".

До този момент Чехия финансираше чрез специална "зелена" програма подмяната на стари бойлери с различни алтернативи, включително газови бойлери. Но от средата на април правителството реши да направи промени в условията на програмата, изключвайки газа. Подобно на Словакия чешката програма е частично финансирана от националния план за възстановяване и устойчивост.

Природният газ е важен източник на отопление в Словакия, като 38% от домакинствата са свързани с централната отоплителна система, използваща предимно газ. Останалата част от домакинствата се отоплява самостоятелно, но от нея 86% имат газови бойлери. Вместо газ фокусът сега ще бъде върху развитието на източници като геотермалната енергия.

В Чехия 50% от всички домакинства използват газ за отопление. Въпреки че природният газ бе субсидиран до този момент, от 1 май вече няма да има помощи за газови бойлери, като алтернативата ще бъдат възобновяемите източници и помпите за отопление.

Атина се подготвя за евентуално спиране на газа

Същевременно Гърция не изключва варианта подобно на България и Полша да й бъде спрян газът от Русия на 20-21 май, посочва говорител на правителството в Атина. Следващото плащане от Гърция към "Газпром" трябва да стане на 20 май, но управляващите все още не са обявили дали то ще бъде извършено в рубли.

"Ясно е, че ако бъдем изключени от газа на 20 или 21 май, страната ни е взела мерки, за да не бъдем напълно отрязани", посочва правителственият говорител, без да дава повече подробности.

Кризата с повишените цени на енергията в Гърция се задълбочава, като все повече домакинства не успяват да платят сметките си. В резултат властите са наредили да бъде спрян токът на 26 500 домакинства заради неплатени сметки. Правителството вече задейства плана за извънредни ситуации, за да гарантира енергийната достатъчност на страната, в случай че вносът на руски природен газ бъде прекъснат. Лигнитните мини на Public Power Corporation възстановиха работа и ще осигурят суровина за дейността на въглищните централи, ако се наложи и те да заработят, пише в. "Катимерини. Друга мярка е газовите централи, които могат да работят и с дизел, да започнат подготовка за такъв преход. Атина предвижда да осигури възможно най-много газ от алтернативни източници и ще обнови инфраструктурата за получаване на основния заместител на руския газ - втечнен природен газ.

Все още няма коментари
Нов коментар