Украинската война увеличава притесненията за Молдова

Напрежението в проруската сепаратистка територия на Приднестровието се покачва

В Приднестровието отцепническите власти са в конфликт с молдовското правителство от 30 години насам
В Приднестровието отцепническите власти са в конфликт с молдовското правителство от 30 години насам
В Приднестровието отцепническите власти са в конфликт с молдовското правителство от 30 години насам    ©  Reuters
В Приднестровието отцепническите власти са в конфликт с молдовското правителство от 30 години насам    ©  Reuters

Увеличават се притесненията, че войната в Украйна може да се пренесе в съседни региони на фона на покачващо се напрежение в проруската сепаратистка територия на Приднестровието в Молдова, където отцепническите власти, подкрепяни от Москва, са в конфликт с молдовското правителство от 30 години насам. Поредица от неизяснени експлозии в района допълнително ескалира ситуацията, а малко по-рано руски генерал включи Приднестровието във военните цели на Москва, посочвайки, че там се отнасят зле с етническите руснаци.

Пред Bloomberg Клаус Нойкирх, който оглавява мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Молдова и участва в търсенето на решение за Приднестровието, коментира, че никоя страна в конфликта не иска да се забърква във войната на Владимир Путин в Украйна. Но какво ще последва във военните действия е трудно да се прогнозира, а различията между Молдова и Приднестровието са дълбоки, като в сепаратистката територия са разположени 1500 руски войници, които се намират само на 70 км северозападно от украинското пристанище Одеса, и позициите на Москва не са за пренебрегване.

Все пак обаче според Нойкирх двете страни в конфликта "до известна степен са заедно в тази криза", тъй като войната ги лиши от жизненоважен търговски маршрут през черноморското пристанище Одеса, а ходът на Украйна да затвори сухопътната си граница с Приднестровието за първи път принуди целия износ и внос на територията да преминава на запад, през молдовските митници.

Поредица нападения и експлозии

Въпреки проруската ориентация 54% от износа от Приднестровието са се насочили към ЕС през 2021 г. спрямо 14% към Русия и 9% към Украйна. Тази търговия ще бъде застрашена, ако Русия поеме контрола над територията, тъй като това би я подложило на санкциите на САЩ и ЕС.

Войната в Украйна без съмнение увеличи причините за безпокойство. Напоследък на територията на Приднестровието бяха регистрирани редица нападения и експлозии, включително в централата на държавната сигурност. Приднестровските власти обвиниха Украйна за атаките, Украйна обвини Русия, а Молдова посочи провоенни фракции в Приднестровието.

Същевременно руските сили разрушиха единствения мост, свързващ украинския регион на юг от Одеса с останалата част на страната, което засили спекулациите, че Черноморският флот на Русия може да се опита да извърши десант в район, до който украинската армия не може да достигне, и след това да се насочи на север към Приднестровието, отваряйки нов фронт във войната. С разрушаването на моста всички украински сили, насочващи се на юг, или руските, които са на път към Приднестровието, ще трябва да преминат през район, контролиран от Молдова, която има минимални въоръжени сили.

Забрана на два руски военни символа

Кой е отговорен за нападенията и какви планове има Русия за Приднестровието, остава неясно, пише Bloomberg. Но Молдова се намира в несигурно положение - зависима е от Москва за голяма част от енергийните си доставки и е политически разделена.

Всичко това се случва на фона на забрана от страна на молдовския президент да се показват публично два руски военни символа - буквата Z и "Георгиевската лента". На което Москва отговори, че последиците ще бъдат "болезнени" за Молдова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар