България иска да внася руски петрол още две години. По еко и ценови причини

Преговорите по европейското ембарго продължават тази седмица. Унгария е твърдо против

И третият ден на обсъждане на предложените нови санкции, сред които и забраната за купуване на руски петрол, приключи без успех
И третият ден на обсъждане на предложените нови санкции, сред които и забраната за купуване на руски петрол, приключи без успех
И третият ден на обсъждане на предложените нови санкции, сред които и забраната за купуване на руски петрол, приключи без успех    ©  Reuters
И третият ден на обсъждане на предложените нови санкции, сред които и забраната за купуване на руски петрол, приключи без успех    ©  Reuters

България твърдо стои на обявената позиция, че иска дълга отсрочка за забраната на внос на руски петрол, като в сходна ситуация са Унгария, Словакия и Чехия. Това е в резюме изказаната от българския финансов министър Асен Василев позиция и групата на останалите държави, искащи изключения, според европейските медии. Причината - силна зависимост от вноса и потенциално много по-високи цени при замяна.

Европа внася около 30% руски петрол, но четирите държави са много по-силно зависими и са против бързия отказ. Решението вероятно предстои в близките дни.

Българската позиция

Страната ни иска да получи изключение за период от две години. "България гледа българския интерес и не гледа интереса на някого друг. Ако има дерогации, трябва да бъдем в тях, всичко друго е изключително тежка манипулация", заяви финансовият министър Асен Василев в предаването на БНТ "Говори сега". Според него причината за искането е, че страната ни има голямо количество петрол, който идва от Русия. "Другата е, че има да се довършат допълнителни сероочистки и инсталации в "Лукойл Нефтохим", а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-ниска от цената на "Брент" на международните пазари", каза Асен Василев.

По думите на българския финансов министър през следващите години цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи, не само в България, а в целия свят. "В следващите 4-5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност - за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимален", заяви Василев.

Унгария - твърдо против

Налагането на нови санкции от страна на Европейския съюз срещу Москва, включващи поетапна забрана на руския петрол и петролни продукти, беше отложено за новата седмица. През уикенда представителите на 27-те страни в общността не успяха да постигнат съгласие. Причината - страните, искащи изключение.

Според Bloomberg главната пречка пред приемането на пакета санкции е Унгария, която продължава да блокира предложението. Разговорите се очаква да продължат през новата седмица, но яснота за точната дата за момента липсва.

За да бъде одобрен пакетът от санкции, е нужно единодушно решение, което прави задачата по-трудна. Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел заяви пред Euronews, че е нужно бързо решение по въпроса, но това е трудно за постигане. "Трябва да намерим решение, което е споделено, тъй като не всички страни са в една и съща ситуация", каза Борел.

Борел още в петък заяви, че в случай че срещите през уикенда не дадат резултат, ще се наложи външните министри на страните членки да обсъдят въпроса. Той също така призова за избягване на сценарий, в който ЕС иска да спре енергийната си зависимост от Русия твърде бързо. Според него на първо време трябва да се вземе решение за забраната за купуване на руски петрол и известно време след това да се премине към природния газ.

В случай че санкциите бъдат приети, това би било шестият подобен ход от страна на ЕС. В новото предложение освен забраната за купуване на руски петрол и петролни продукти, която би влязла в сила от началото на 2023 г., са включени и други икономически мерки. То предвижда забрана за излъчване в ЕС на руски пропагандни издания, налагане на индивидуални санкции на руските генерали, които по някакъв начин са замесени в клането в Буча и обсадата на Мариупол в Украйна, както и премахване на три банки от разплащателната система SWIFT, сред които и най-голямата руска банка Сбербанк.