Газовата връзка Полша - Литва е стъпка към енергийна независимост от Русия

Тръбопроводът е с дължина 580 км и ще покрива 10% от полските нужди на година

Газовата връзка Полша - Литва се изгражда от 2020 г.
Газовата връзка Полша - Литва се изгражда от 2020 г.
Газовата връзка Полша - Литва се изгражда от 2020 г.    ©  Reuters
Газовата връзка Полша - Литва се изгражда от 2020 г.    ©  Reuters

Полша откри нов тръбопровод, който ще доставя газ от Литва, дни след като руският "Газпром" спря газоподаването към страната на 27 април. Газовата връзка Полша - Литва, която се изгражда от 2020 г., заработи на 1 май, пише Euractiv.

Трасето с дължина 580 км ще снабдява Полша с 2 млрд. куб.м газ годишно. То ще покрива 10% от полските нужди на година и ще достигне пълен капацитет през октомври.

"Това е поредната стъпка, която ще помогне на този регион да бъде напълно интегриран във вътрешния енергиен пазар на ЕС и да се откъсне от зависимостта си от руския газ. Връзката стана още по-важна предвид едностранното решение на Москва да спре газовите доставки за Полша и предвид решението на балтийските държави да не внасят руски газ", коментира еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Възможност за Централна Европа

Полският министър на околната среда и климата Ана Москва посочи, че страната е "в безопасност по отношение на енергията" и ще помогне на други държави да прекратят вноса на изкопаеми горива от Русия. Според Немунас Бикниус, главен изпълнителен директор на основния оператор за транспортиране на природен газ в Литва Amber Grid, газовата връзка Полша - Литва е вaжeн eтaп в paзвитиeтo нa eнepгийнaтa нeзaвиcимocт нa двете страни. "Имaйĸи възмoжнocт дa тpaнcпopтиpaт гaз пpeз гaзoпpoвoда, Литвa и Πoлшa пoвишиxa нe caмo coбcтвeнaтa cи eнepгийнa cигypнocт, нo и cигypнocттa нa бaлтийcĸитe cтpaни и Финлaндия", заяви Бикниус.

Разработването на полската газова мрежа е и възможност за държавите от Централна Европа да скъсат със независимостта си от руските доставки. Например Полша и Словакия изграждат тръбопровод, който ще позволи на Братислава да внася втечнен природен газ от LNG терминала в Швиноуйшче. Чехия също е изразила интерес към полския газ, опасявайки се, че Москва ще й спре газоподаването. На 27 април чешкото правителство поиска помощ от полския премиер Матеуш Моравецки за газовата си диверсификация, на което Варшава отговори, че ще направи всичко по силите си.

Полша също така планира да открие още няколко нови тръбопровода през следващите години, включително Балтийския газопровод, който ще доставя газ от Норвегия от октомври.

Запълнени 81% газохранилища

B ĸpaя нa aпpил "Гaзпpoм" cпpя нaпълнo дocтaвĸитe зa Бългapия и Πoлшa, cлeд ĸaтo cтpaнитe oтĸaзaxa дa пpeвeдaт плaщaнeтo зa тях oт 1 aпpил пo нoвaтa cмeтĸa в pyбли нa ĸoмпaниятa. Полската енергийна компания PGNiG заяви на 4 май, че газохранилищата в страната са запълнени 81%. През седмицата, когато "Газпром" съобщи, че е спрял доставките на газ, полските газохранилища са били запълнени 76%.

"Газовите запаси растат. Това е резултат от интензивните доставки на втечнен природен газ в Полша, предприети от PGNiG през последните седмици", посочват от компанията.

Все още няма коментари
Нов коментар