Руският газ за Европа през Украйна намаля с 25%, след като Киев затвори тръбопровод

Украйна обвини руските окупационни сили за проблема

За първи път от началото на руската инвазия износът през Украйна беше прекъснат
За първи път от началото на руската инвазия износът през Украйна беше прекъснат
За първи път от началото на руската инвазия износът през Украйна беше прекъснат    ©  Reuters
За първи път от началото на руската инвазия износът през Украйна беше прекъснат    ©  Reuters

Доставките на руски газ към Европа през Украйна спаднаха с една четвърт в сряда, след като Киев спря използването на основен транзитен маршрут и обвини за това окупационните руски сили. Така за първи път от началото на руската инвазия износът през Украйна беше прекъснат. Украйна остава основен транзитен маршрут за руски газ към Европа, дори след като Москва започна войната.

Проблемът идва на фона на спора между "Газпром" и страните от ЕС как да се заплаща за суровината. Руската компания вече спря доставките на Полша и България, които не пожелаха да плащат за газа в рубли, защото ще нарушат договорите. Ограничаването на доставките доведе до покачване на цената на природния газ, като в сряда на газовия хъб TTF в Нидерландия котировките са малко под 100 евро за MWh.

Транзитният пункт в Украйна, който е затворен, обикновено обработва около 8% от руските газови потоци към Европа. Контролираната от Кремъл "Газпром", която има монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, заяви, че все още доставя за Европа през Украйна, но обемите бяха по-малко - 72 млн. куб. м в сряда, което е спад от 95.8 млн. във вторник.

Как се стигна до проблема

Във вторник вечерта операторът на украинската газова система - "ГТС Украйна", съобщи, че от 11 май ще обяви форсмажорни обстоятелства при транспортирането на руски газ през входната точка "Сохрановка" до границата с Русия в Източна Украйна, и потоците ще бъда спрени. Reuters съобщи, че през компресорна станция "Новопсков" на газопровода "Съюз" преминава една трета от руския газ, транзитиран през Украйна за Европа. Според Русия - 24%.

"ГТС Украйна" заяви, че не може да извършва операции в газокомпресорната станция в Новопсков поради "намесата на окупационните сили в техническите процеси". Компресорната станция Новопсков се намира в района на Луганск в Източна Украйна, окупиран от руски сили и сепаратисти.

Според ръководителя на "ГТС Украйна" Сергей Макогон причината за обявяване на форсмажор е, че руските окупационни сили са започнали да вземат от транзита за ЕС и да го изпращат за подкрепяните от Русия сепаратистки региона в източната част на страната.

"За да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори и при спазване на условията на споразумението, е възможно временно да се прехвърли неналичен капацитет от точката за физическо взаимно свързване "Сохрановка" към точката за физическо взаимно свързване "Суджа", разположена на територия, контролирана от Украйна", се казва в изявление на газовия оператор.

Позицията на "Газпром"

"Газпром" от своя страна заяви пред Reuters, че пренасочването на количествата през "Суджа" е технически невъзможно. Според компанията няма никаква промяна в контрола върху компресорната станция и обявяването на форсмажорни обстоятелства не е необходимо.

Данните, предоставени от "Газпром" в сряда, предполагат, че се използва само "Суджа". Информацията от украинския оператор показва, че обемът на транзита на газ е намалял, след като количествата руски газ през входния пункт "Сохрановка" на 11 май паднаха до нула. Ежедневните доставки на руски газ за Словакия през Украйна спаднаха в сряда, показват данни на словашкия оператор TSO Eustream.

Все още няма коментари
Нов коментар