Бизнес лидери в Давос: Ерата на глобализацията приключва

Темата за деглобализацията е водеща за участниците в Световния икономически форум

Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум
Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум
Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум    ©  Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум    ©  Reuters

Съществува реален риск напредващата през последните 30 години глобализация да поеме в обратна посока, смятат мениджъри на компании и инвеститори, участващи в Световния икономически форум в Давос. Вчера в швейцарския град официално беше поставено началото на събитието, което се провежда на живо за първи път от началото на пандемията. Войната в Украйна, прекъснатите от коронавируса вериги за доставки, сътресенията на борсите и влошаващите се икономически перспективи поставят пред корпоративните лидери и инвеститорите необходимостта от стратегически решения. Мнозина от тях споделиха пред Financial Times опасенията си за деглобализация.

Нарастващото през последните години напрежение между САЩ и Китай, а сега и войната на Русия в Украйна пораждат страх от свят на разделение, смята Жозе Мануел Барозу, председател на Goldman Sachs International и бивш председател на Европейската комисия. Връщането на производството и регионализацията са най-новите тенденции сред компаниите, добавя той.

Почти никой не е виждал подобни условия по време на своята инвестиционна кариера, твърди Чарлз Кей, главен изпълнителен директор на групата за частни инвестиции Warburg Pincus. Геополитиката сега е основен фактор при инвестиционните решения.

Компаниите все по-често обмислят връщане на производството

През последните седмици деглобализацията е водеща тема сред компаниите. Споменаванията на връщане на изнесено производство и скъсяване на веригите за доставки под една или друга форма ("nearshoring", "onshoring", "reshoring") в докладите за печалбите и сред инвеститорските конференции са на най-високо ниво поне от 2005 г. насам по данни на Sentieo.

Темата е в центъра на дневния ред и на участниците в Световния икономически форум в Давос тази седмица. Компаниите все повече изтъкват необходимостта производството да е близо до клиентите. Ръководителят на най-голямата фармацевтична компания в Азия - Takeda, смята, че ерата на глобализация, основана на аутсорсинг с цел намаляване на разходите, е приключила. Производителите на лекарства ще продължат да търсят растеж на международните пазари, но корпоративният фокус се измества към по-устойчива форма на глобализация, а въпросът е да се намали рискът по веригите за доставки, казва още Кристоф Вебер. Търговията без ограничения е в миналото. "Никога не съм мислил, че аутсорсингът ще работи в дългосрочен план, но сега това е ясно за всички", заявява Вебер. За да подсигури доставките си, Takeda е въвела политика за двойно снабдяване.

Потребителските сектори също се отдръпват от глобализацията, смята Рашид Мохамед Рашид, председател на бутиковите модни къщи Valentino и Balmain. "Днес магазините в Лондон, Париж или Милано обслужват местните си жители повече, отколкото преди", казва той. Бизнесите все повече започват да действат локално.

Деглобализацията също повишава инфлацията

Този процес обаче може да има тежки икономически последици, предупреждава Доминик Асам, главен финансов директор на Airbus. Ако значителна част от растежа, движен от глобализацията, сега бъде обърната за кратко време, "това ще доведе до повишаване на инфлацията и до голяма, продължителна рецесия", казва той. Затова според него големите икономически сили трябва да предотвратят "такъв опустошителен сценарий".

Управителят на германската централна банка Йоахим Нагел миналата седмица също посочи деглобализацията като един от факторите за повишаване на инфлационния натиск наред с декарбонизацията и демографията.

Зеленски призова за "максимални санкции" срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум. Според него, за да бъде спряна агресията на Русия, към санкциите срещу нея трябва да бъдат добавени петролно ембарго, блокиране на всички нейни банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании.

"Ето какви трябва да бъдат санкциите: те трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Зеленски. По думите на украинския лидер това ще бъде прецедент, който ще работи през следващите десетилетия. В речта си президентът на Украйна настоя всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия. Зеленски каза още, че Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 млрд. долара месечно.
Все още няма коментари
Нов коментар