Унгария качва цената за подкрепа на ембаргото на ЕС върху руския петрол

Докато няма пробив, т.нар. шести пакет европейски санкции срещу Русия заради войната в Украйна не може да влезе в сила

Орбан не за първи път заплашва с вето в ЕС, за да получи отстъпки
Орбан не за първи път заплашва с вето в ЕС, за да получи отстъпки
Орбан не за първи път заплашва с вето в ЕС, за да получи отстъпки    ©  Надежда Чипева
Орбан не за първи път заплашва с вето в ЕС, за да получи отстъпки    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Вече трета седмица ЕС се опитва да постигне споразумение за спиране на купуването на руски петрол.
 • Унгарският премиер спъва всичко, тъй като решението трябва да се вземе с единодушие. Последното искане на Будапеща е за 15-18 млрд. евро.
 • Има предположения, че Орбан използва твърда тактика, за да накара ЕК да отстъпи от орязване на финансирането на Будапеща заради погазването на правовата държава.

Ако сте се чудили какво означава за ЕС преизбирането на Виктор Орбан, последните дни дават отговор. Вече трета седмица дипломати и длъжности лица в Брюксел се мъчат без успех да постигнат споразумение между 27-те държави в ЕС да спрат да купуват руски петрол. И вече трета седмица унгарският премиер спъва всичко, тъй като решението трябва да се вземе с единодушие.

"За съжаление целият ЕС е държан като заложник от една страна членка", обобщава външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. След като надеждите за постигане на компромис миналата седмица не се оправдаха, очакванията бяха насочени към срещата на върха на ЕС в края на май. Но днес Орбан заяви, че няма намерение да обсъжда темата тогава. И докато няма пробив, т.нар. шести пакет санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна не може да влезе в сила.

Вдигане на залога

Още когато на 4 май представи плана на Европейската комисия за нов кръг санкции, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призна, че налагането на пълно петролно ембарго срещу Русия "няма да е лесно", но добави: "Просто трябва да го направим." Предложението на ЕК е вносът на руски суров петрол да бъде преустановен след шест месеца. Като компромис Брюксел предложи и преходен период до края на 2024 г. за Унгария и Словакия, а за Чехия до средата на 2024 г., за да успеят да се откъснат окончателно от доставките на руски петрол.

"Всички мислехме, че това ще е достатъчно", посочва Ландсбергис, имайки предвид очакването в Брюксел, че Будапеща ще подкрепи общите мерки, след като получи достатъчно време, за да настрои енергийната си система към петрол, който не идва от Русия. ЕК предлага и програма в размер на 2 млрд. евро, за да подпомогне енергийния преход в засегнатите от ембаргото страни. Унгария, която твърди, че съпротивата й срещу европейския пакет санкции е чисто практическа и икономическа, а не политическа, първоначално обяви, че ще са й нужни 750 млн. евро, за да адаптира системата си от рафинерии и нефтопроводи за различен от руския петрол.

Миналата седмица обаче Будапеща драматично вдигна мизата - 15-18 млрд. евро за "пълна модернизация на унгарската енергийна инфраструктура", и призова ЕК да изготви с план как да се случи това. Унгарското искане е удивило останалите държави и е предизвикало съмнения дали изобщо ще се постигне съгласие за налагане на петролно ембарго срещу Русия. "Ако сложиш летвата толкова високо, къде е полето, където можем да се срещнем", пита риторично дипломат от ЕС пред Politico. "Всички искаме да намерим решение, за да отговорим на унгарските икономически опасения, но за подобни числа и дума не може да става."

Дипломат от друга европейска държава определя унгарската тактика като "неморална" и добавя, че това не са преговори, каквито трябва да се водят по време на война. Ударът срещу руската петролна индустрия е ключов за прекъсване на паричния поток, който Владимир Путин използва, за да финансира агресията си срещу Украйна. От началото на инвазията ЕС е платил десетки милиарди евро за внос на руски енергийни доставки.

Евтиният бензин ни е скъп

В реч миналата седмица по време на встъпването си в длъжност за четвъртия си пореден премиерски мандат Орбан заяви, че не вярва в използването на санкции, но "в интерес на европейското единство" Унгария няма да ги блокира. Само че с една уговорка - мерките да не "застрашават унгарската енергийна сигурност". Същия ден неговият външен министър Петер Сиярто обяви цената от 15-18 млрд. евро за унгарската подкрепа.

Две трети от петрола и бензина в Унгария идват от Русия. Нещо повече, цената на бензина в Унгария има таван, сложен от държавата. Тази мярка също помогна на Виктор Орбан да бъде преизбран с голямо мнозинство на изборите през април. Евтиният бензин беше едно от централните обещания на неговата партия "Фидес".

След като няколко министерски срещи в Брюксел и разговори на Фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон с Орбан не помогнаха за смекчаване на унгарската съпротива, надеждите за постигане на пробив бяха насочени към среща на върха на ЕС на 30-31 май. Но след заявката на Орбан, че няма да обсъжда темата тогава, Фон дер Лайен коментира, че не иска да създава "фалшиви очаквания" за постигане на споразумение за налагане на ембарго следващата седмица.

Орбан не за първи път заплашва с вето в ЕС, за да получи отстъпки. През 2020 г. например той заплашваше да блокира бюджета на ЕС заради обвързването на получаването на еврофондове със спазването на принципите на правовата държава. Сега на дневен ред е наказателната процедура на Брюксел за върховенството на закона в Унгария. И има предположения, че Орбан използва твърда тактика, за да накара ЕК да отстъпи от орязване на финансирането на Будапеща заради погазването на правовата държава, макар преговорите по петролното ембарго да са фокусирани върху исканията на Унгария за време и средства за осъществяване на енергиен преход.

Няколко държави вече предупредиха, че двете теми не бива да бъдат обвързвани. "Трябва ясно да разграничим двете неща", предупреждава холандският външен министър Вопке Хукстра. Дебатът по върховенството на закона е "от фундаментална и първостепенна важност" за ЕС в дългосрочен план и не бива да бъде размиван. "Вторият дебат е за енергетика и как да стигнем до споразумение, което е поносимо за всички", посочва Хукстра.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kyl32646782 avatar :-|
  kyl32646782
  • - 3
  • + 4

  И забележете, никой в ЕС дори и не споменава България, която според кокорчовците също била заявила претенции относно ембаргото. Защо Унгария вдига залозите и се пазари, а не България? Там знаят ли изобщо, че такава страна съществува? Или дотолкова са свикнали с българското "йес сър", че по подразбиране не я слагат в никакви сметки?

  Нередност?
 • 2
  yfu16319541891076305 avatar :-|
  русороби вън
  • - 1
  • + 1

  Трябва да се намери начин тези да се изгонят, или да не е нужно единодушие за важните решения. Не може едни диваци да държат целия ЕС заложник.

  Нередност?
Нов коментар