Европейският социален фонд за климата - инструментът за постигане на Net Zero

Очаква се фондът да започне работа през 2025 г. и да подкрепи домакинства и бизнес за енергийния преход и квотите за емисиите на сгради и автомобили

Целта на ЕК да декарбонизира икономиката на Европа и да я превърне във въглеродно неутрален континент до 2050 г. е амбициозна, важна и респектираща. Това обаче ще има своята цена. В момента тя се плаща основно от енергийния сектор под формата на такси за отделяните емисии, но това няма да е достатъчно, за да се постигнат целите на Зелената сделка и законодателният пакет "Готови за 55" (Fit for 55). Така Брюксел предлага разширяването на търговията с емисии с ново направление ETS2, което включва строителния сектор и автомобилния транспорт. Това обаче означава, че цената на декарбонизацията ще достигне и пряко до домакинствата и това ще има своите социални въздействия - особено в по-енергийно бедните страни, в която група попада и България.

За да противодейства на последиците, които ще произтекат от тази инициатива, комисията предлага да се въведе Европейски социален фонд за климата. Идеята е той да предоставя временна директна подкрепа към доходите за уязвими домакинства, както и за мерки и инвестиции, които намаляват емисиите в секторите на автомобилния транспорт и строителството на сгради и в резултат на това да намалят разходите за хората в риск, микропредприятията и потребителите на транспорт.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.