Европейски енергийни компании обмислят да плащат руския газ в рубли въпреки препоръките на ЕК

Схемата на Русия подкопава санкциите

Европейският съюз трябва да има единна позиция и да наложи ембарго на руския газ, а плащанията в рубли категорично да се забранят, смята полският министър на околната среда Анна Москва.
Европейският съюз трябва да има единна позиция и да наложи ембарго на руския газ, а плащанията в рубли категорично да се забранят, смята полският министър на околната среда Анна Москва.
Европейският съюз трябва да има единна позиция и да наложи ембарго на руския газ, а плащанията в рубли категорично да се забранят, смята полският министър на околната среда Анна Москва.    ©  Reuters
Европейският съюз трябва да има единна позиция и да наложи ембарго на руския газ, а плащанията в рубли категорично да се забранят, смята полският министър на околната среда Анна Москва.    ©  Reuters

Европейски енергийни компании се подготвят да плащат руския газ по новата схема, изисквана от Кремъл. Дистрибутори на газ в Германия, Австрия, Унгария и Словакия планират да открият сметки в рубли в "Газпромбанк", за да избегнат опасността от спиране на доставките. Сред тях са двама от най-големите вносители на руски газ - германската Uniper и австрийската OMV, а италианската Eni също обмисля възможностите, съобщи Financial Times, позовавайки се на свои източници. Преговорите между европейските купувачи и "Газпром" стават по-интензивни с приближаването на крайните срокове за плащане.

Действията на компаниите позволяват руският президент Владимир Путин да използва газа като оръжие и да всява разделение сред единната позиция на ЕС срещу Москва. Опасенията са, че това ще подкопае наложените санкции и ще осигури милиарди на руската икономика. "Плащането в рубли - ако това не е предвидено в договора - е нарушение на нашите санкции, каза в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Компаниите с такива договори не трябва да изпълняват руските искания."

Въпреки призивите четирима купувачи на руски газ вече са извършили плащания в рубли, твърди Bloomberg, цитирайки свой източник, близък до "Газпром", без да посочва кои са купувачите. Твърди се още, че 10 европейски компании вече са отворили сметки в "Газпромбанк". Според източника други спирания на руския газ не се очакват поне до втората половина на май, когато предстоят нови плащания.

От OMV заявяват, че анализират искането на "Газпром" за метода на плащане и работят върху решение, което да е съобразено със санкциите. Главният финансов директор на Uniper Тийна Туомела коментира пред Financial Times: "Считаме, че изменението на процеса на плащане е в съответствие със санкциите и затова плащанията са възможни." Италиански длъжностни лица заявяват, че насоките на Комисията са двусмислени и не дават яснота на държавите членки. Италианската Eni претегля възможностите и има време да вземе решение до края на май, когато предстои следващото ѝ плащане към руския доставчик.

ЕС не е готов за внезапно спиране на доставките

В края на март Путин издаде указ, според който купувачите на газ от така наречените "неприятелски" страни, където попадат всички държави от ЕС, трябва да открият банкови сметки в чуждестранна валута и в рубли в "Газпромбанк", финансовото търговско подразделение на "Газпром" в Швейцария, за да плащат доставките си. На практика искането представлява едностранна промяна на договорите. България и Полша отказаха да изпълнят условието на Кремъл и продължиха плащанията според досегашните споразумения. Въпреки това вчера "Газпром" прекъсна доставките към двете страни.

ЕК се опасява, че ако директно наложи санкции срещу "Газпромбанк", с което да затвори вратичката, това може да застраши съществуващия механизъм за плащане на руския газ и да доведе до спиране на доставките за Европа.

Европейският съюз трябва да има единна позиция и да наложи ембарго на руския газ, а плащанията в рубли категорично да се забранят, смята полският министър на околната среда Анна Москва, цитирана от Reuters. В противен случай някои страни могат да се поддадат на натиска.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  ghu15646767 avatar :-?
  ghu15646767
  • - 1
  • + 1

  "Европейският съюз трябва да има единна позиция и да наложи ембарго на руския газ, а плащанията в рубли категорично да се забранят, смята полският министър на околната среда Анна Москва"

  И в същото време:

  "Реверсивните доставки на газ от Германия за Полша по газопровода "Ямал-Европа" тази сутрин са се увеличили с още 3,5 на сто след вчерашното над петкратно нарастване, сочат данни на германския мрежов оператор "Газкейд" (Gascade), цитирани от ТАСС. Това стана след спирането на доставките на газ от Русия за Полша."

  Тоест, Полша настоява за ембарго на руската газ, но не спира да купува такава след отказа от плащане в рубли, само че през Германия. Същото прави и Украйна между другото, която дори транспортира руска газ през територията си, от което печели пари.
  А България е увеличила доставките през Гърция. Да се надяваме с демократична газ, а не руска, защото тогава требва да мислим нови опорки.

  Нередност?
 • kiro1234

  Немски и австрийски авери н Путин са винаги готови. Дотук с Европейски санкции .

  Нередност?
 • 4
  ss avatar :-|
  SS

  Да му мислят тия дето набутаха едни пари да се газифицират с идеята за най евтино отопление !

  Нередност?
Нов коментар